Meny Stäng

FAQ: Är det lönt att lägga upp min bok i Bokinfo?

– Är det lönt att lägga upp min bok i Bokinfo?
– Vill du att din bok ska vara möjlig att beställa i Sverige?
Om du vill att din tryckta bok ska vara möjlig att beställa genom bokhandeln så registrerar du den i Bokinfo.

Bokinfo är kopplingen mellan förlag och bokhandel

Bokinfo är en databas som fungerar som en länk mel­lan förlag och bokhandlare. Det kostar några hundra­lappar att registrera din bok i Bokinfo, men en bok som inte finns där är i princip osynlig, så du bör göra det. Du som har ett eget förlag eller anlitar Publit kan enkelt själv teckna avtal med Bokinfo. Anlitar du ett bokutgivningsföretag så sköter de registreringen åt dig.

Det är en fördel att ha egen inloggning till Bokinfo. Det ger dig möjlighet att uppdatera din information och se till att den är riktigt fyllig. Du kan när som helst logga in och lägga till om boken har fått fina recensioner i media.

Diskutabelt värde för e-böcker

Det kostar i dagsläget 375 kronor inklusive moms att registrera en bok per ISBN. Det betyder att ifall du ger ut ditt verk i flera format betalar du flera gånger. Det är i dagsläget av tveksamt värde att registrera digitala böcker i Bokinfo. En del förlag, som Lind & Co, avstår därför från att registrera sina digitala böcker enligt Boktugg. Om Lind & Co avstår finns det ingen anledning för dig som liten aktör att göra annorlunda.

Ju mer info ju bättre i Bokinfo

På Bokinfos webbsajt lägger du in all information om boken: bokomslag, titel, katalogtext, pris, släppdatum, recensionsdatum och metadata. Ju mer specifik information du lägger in, ju bättre är det då det ökar sannolikheten för att boken hittar sina läsare.

Majoriteten av nätbokhandlarna tar in boken i sitt sortiment inom något eller några dygn från att du registrerat den i Bokinfo. Bokus brukar vara snabbare än vad Adlibris är. Distribuerar du din bok själv måste du skicka ett exemplar av din bok till Bokinfo, så att det kan kontrolleras att det du skrivit om boken är sant.

Bokinfo som tidigare hette Bokrondellen ägs av Bonnierförlagen, Förlagssystem, Natur och Kultur och Norstedts Förlagsgrupp. Informationen i den här texten är hämtad från Förverkliga din bokdröm och Författarboken.

Uppdatering 2021: Bokinfo börjar med digitala böcker

Uppdatering sedan jag skrev ovanstående. Bokinfo har börjat med digitala böcker i ett samarbete med Publit så det kan vara väl värt att lägga upp dem nu.

Sedan har Adlibris bestämt sig för att de ska sluta med fullt sortiment och tar bara in tryckta titlar som ligger lagrade hos en extern distributör.

Publicerad iFAQ, Tips för publicering

Mer läsning

6 kommentarer

  1. Magne Källström

    Hej Kristina,
    jag har frågat dig om ditt och datt tidigare – tack för att du finns.

    Jag har ett eget förlag men ingen firma och ingen F-skattesedel. Nu har skrivit, redigerat och tryckt 50 ex hos blurb.co.uk och sålt de flesta till vänner och bekanta. Jag funderar på hur jag kan nå utanför denna krets.

    FRÅGA: Jag kan registrera boken hos Bokinfo men räcker det? Du skrev i Författarboken att man måste ha ett avtal med Bokinfo. Hur gör tecknar man det och krävs det att man har en firma och F-skattesedel för att få betalt får sålda böcker?
    Samma sak med BTJ, måste man ha en firma?

    FRÅGA: Jag har ett ISBN från Blurb i England och kan registrera det hos KB. Men jag är tveksam till att skicka 7 st pliktexemplar – det kommer att kosta mig 500 kr minst. Är det ett måste och vad är nackdelen om jag struntar i det?

    SISTA FRÅGAN: Är det överhuvudtaget värt allt detta för ett ”hobbyprojekt”? Kanske jag säljer 50 eller 100 böcker till, på sin höjd.

    Jag skäms lite för att fråga dig om detta, men blir givetvis mycket glad om du tar dig tid att svara.

  2. Kristina Svensson

    Hej Magne,

    Det är roligt att kunna hjälpa till när jag kan! (Och just nu är jag mellan bokprojekt och har därför möjlighet – om det är så att du känner att du vill göra något för mig i gengäld är det bara att ha mina presentböcker i åtanke nästa gång du ska handla en present till någon).

    Då ska vi ta en titt på dina frågor.
    Måste man ha företag? Jag har för mig att jag hört talas om folk som har tecknat avtal med Bokinfo utan att ha företag, men hör med Bokinfo direkt. De som jobbar där är snabba på att svara och mycket trevliga.
    Notera att Bokinfo är en databas som kopplar ihop ditt förlag med bokhandeln. Om du registrerar din bok där så blir den synlig för bokhandeln. De kan beställa den men beställningarna expedieras inte av Bokinfo utan skickas vidare. Har du angett egen distribution så skickas beställningarna till dig. Du skickar och tar betalt. Om du är registrerad för f-skatt spelar inte så stor roll, det är ju mest för att du ska kunna dra av momsen på dina inköp i firman men har du hobbyföretag med små inkomster finns det ju inte så mkt utrymme för att handla på firman.
    Spontana beställningar av böcker kan dyka upp via Bokinfo men för de som ger ut böcker som hobby brukar andelen spontana beställningar från främlingar vara försvinnande få jämfört med det antal som man säljer själv direkt till personer man träffar.

    ISBN – svenskt ISBN får du gratis hos KB men du kan inte efterregistrera ett utländskt ISBN hos dem.

    KB och pliktexemplar. Frakten är gratis men trycker man en liten upplaga kan det bli kostsamt med trycket. Det heter visserligen att man ska skicka 7 exemplar med KB får så mycket material att de brukar rensa ner till två exemplar per titel (det är nämligen två ex av varje som de enligt lag måste spara). Så om man pratar snällt med dem så kan det hända att det räcker att du skickar 2 så slipper 5 ex gå till pappersinsamlingen. Men prata med dem först.

    Är det värt besväret? Det kan bara du svara på. Det tar ju inte så mycket tid tycker jag, men det är lätt för mig att säga som gjort det många gånger.

    Lycka till!
    Kristina

  3. Cecilia Berglund Barklem

    Tack, Kristina! Man bör alltså ha konto både på Bokinfo och Publit? Vilken djungel detta är! Jag är översättare och har startat eget förlag: Kamleont förlag där jag ger ut översättningar som jag återtagit rättigheterna till.

    • Kristina Svensson

      Hej Cecilia,
      Ja om du anlitar Publit som distributör så behöver du skaffa eget avtal med Bokinfo.
      Det är en hel del i början men när man väl kommit över trösklarna är det inte alltför svårt. Jag kan verkligen rekommendera att läsa Författarboken (finns på de flesta bibliotek om du inte vill köpa den). Då får du en uppslagsbok att hålla i handen.
      Lycka till med ditt förlag.
      Hälsar Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.