Meny Stäng

En läsbar och snygg inlaga

”Du vinner inga läsare på en snygg inlaga, men du kan förlora på en dålig.”

När vi gjorde boken Förverkliga din bokdröm tillsammans var vi noga med att ta tillvara varandras kompetenser och starka sidor. Det betydde att vi inte gjorde hälften av allting, utan om den ena gjorde si så kunde den andra istället ägna sig åt så.

I stora drag gjorde Joanna Björkqvist alla intervjuer och fungerade som språkpolis i alla texter medan Kristina Svensson skrev de flesta faktaavsnitten och satte inlagan. Inlagan är allt det som ryms mellan bokens pärmar.

– Jag lade säkert en arbetsvecka bara på att testa olika kombinationer av typsnitt, marginaler och sidstorlekar till min debutbok. Jag hade högar av utskrifter av olika varianter. Det svåraste är att se vad som blir lättläst. Det går inte att göra på skärm, utan man behöver flera alternativ på papper och kunna bläddra mellan dem, säger Kristina.

När Kristina släppte sin debutbok Jakten på den perfekta puben 2010 fick hon mycket beröm för sin snygga inlaga. Joanna däremot lyckades, med det program hon hade på sin dator, inte få raka vänster- respektive högermarginaler med hjälp av avstavningar i sin debutroman Nära dig 2011, utan fick betala för den tjänsten hos tryckeriet hon anlitade. Därför var det givet att Kristina skulle sätta inlagan till Förverkliga din bokdröm.

Fokusera på slutresultatet, inte på verktygen för att nå dit

När inlagor diskuteras är det ofta fokus på programvara och vilken programvara som är bäst. Förespråkarna för än den ena och än den andra varianten är ofta snabba med att döma ut alla andra program.

– Jag tycker det är fel fokus. Programvaran är bara verktyget. Fokus bör istället ligga på målet, hur den färdiga texten ska se ut, oavsett vilket verktyg som används. Jag tror det är viktigare att lära sig lite om läsbarhet och layout än att lära sig en ny programvara, förklarar Kristina.

Vissa tryckerier har svårt för filer som inte är gjorda i InDesign, så för den som planerar att ge ut flera böcker kan det vara värt att investera i programmet och att lära sig använda det. Fortfarande bör man dock hålla i minnet att programmet enbart är ett verktyg och att resultatet inte blir bättre än de instruktioner programmet får.

Möjligheten utforma boken som man vill – en fördel med egenutgivning

Kristina har en lite egen idé om pagineringen i böcker och det märks i Förverkliga din bokdröm. Vanligtvis räknar man alla sidor i en bok, även de mer eller mindre tomma sidorna i början där bokens titel står, var den är tryckt och den typen av detaljer, men så ville inte Kristina ha det och därför ser hon det som en fördel att sätta inlagan själv. Då blir det nämligen precis som hon vill ha det och hon vill att den första textsidan ska börja på 1. Om man då är på sidan 10 betyder det att man läst tio sidor och det tycker Kristina är både logiskt och vettigt.

– Jag håller faktiskt med Kristina, även om jag själv inte funderat i de banorna tidigare egentligen. När jag såg att hon gjort så med pagineringen kändes det helt rätt, säger Joanna.

Det viktigaste när man ska sätta inlagan är att allt harmonierar till en helhet som fungerar väl.

– För en vanlig bok med bara text tror jag inte att du vinner några läsare på en snygg layout, men du kan förlora på en dålig. Om läsaren över huvud taget inte tänker på hur texten ser ut, utan bara läser har du lyckats. Om läsaren däremot reagerar på typsnittet, radlängden eller tycker att boken är svårläst har du misslyckats, förklarar Kristina.

Om du ska sätta din egen inlaga kan du titta i bokhyllan där hemma och jämföra några olika inlagor. Det finns större variation än man kanske kan tro och genom att kika på redan tryckta varianter kan du få en ledtråd till vad du själv tycker om och föredrar.

– Mitt bästa tips till andra som vill sätta sin egen inlaga är att skriva ut många sidor med olika typsnitt, radavstånd och marginaler. Sedan viker du pappret till den sidstorlek du har tänkt dig och bläddrar mellan de olika alternativen. Vilken variant känns behagligast? Fråga gärna några vänner vad de tycker också.

Publicerad iArbetsprocess "Förverkliga din bokdröm", Tips

Mer läsning

1 kommentar

  1. Pingback: Börja skriva nu och ge ut din bok till Bokmässan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.