Meny Stäng

När boken hittar exakt rätt läsare i rätt tid

Alla böcker har en läsekrets – av varierande storlek. Utmaningen som författare är att berätta för precis de som skulle uppskatta ens bok att den existerar. Det är ingen idé att försöka pracka på boken på de som inte är intresserade av ämnet eller genren, för de kommer inte att gilla boken och därmed aldrig läsa något mer man skriver eller rekommendera den till andra. Men när boken når precis rätt person då kan riktigt ljuv musik uppstå.

Jakob Sverker och 10 tips för att leva på din kreativitet

Förutom att rätt person ska lägga händerna på boken så ska det ske i rätt tid. Tajmingen är särskilt viktig för handböcker. Jakob Sverker fick tag i 10 tips för att leva på din kreativitet i precis rätt ögonblick. Han kallar det själv för lyckträff. Boken passade perfekt inför ett avgörande livsval.

Om ni inte redan känner till Jakob Sverker så kommer ni nog snart att göra det. Han har inlett sitt författarskap med en välarbetad och ambitiös Europatrilogi. Parallellt med skrivandet har han byggt en gedigen och tydlig plattform med bland annat blogg och pod under flera år. Detta är en utmärkt bas för att kasta loss. Jag tror att han står precis framför ett rejält genombrott.

Tre hattar-böckerna har delvis olika läsekretsar

Matchningen mellan var Jakob Sverker var i sitt författarskap när han råkade på 10 tips för att leva på din kreativitet, och bokens innehåll var i det närmaste perfekt. De hittills utgivna handböckerna från Tre hattar riktar sig inte riktigt till samma läsare. Den röda boken riktar sig till nyare författare än den lila som vi även tänker kan vara nyttig för andra kreativa personer.

Det är kanske (absolut) inte strategiskt smart att variera målgrupp inom en serie men Tre hattar-böckernas tillkomst styrs inte av marknadsföringsstrategier. Jag, Kim M Kimselius och Lennart Guldbrandsson skriver dem för att vi gillar att samarbeta med varandra och har saker att dela med oss av.

Helena Perssons tankar om Tre hattar-böckerna

Helena Persson med bloggen Livet med orden är i en annan fas än Jakob Sverker. Hon kämpar på med sitt första manus . Om 10 tips för att leva på din kreativitet säger hon bland annat följande.

Konkret och praktiskt och med erfarenhet grundad i författarnas egen vardag och erfarenhet. Ibland dock med en lite väl klämkäck ton att det absolut går att skriva fem böcker per år. Det kanske är målet, men svårt när man ännu är oerfaren och kämpar med den första i kombination med lönearbete. Dock ett flertal kloka råd om vad man fokuserar på och hur man väljer att använda sin tid för att komma dit man vill.

Och så här skriver hon bland annat om 10 misstag författare gör.

Jag blir lättar över känslan att inte vara ensam om mina upplevelser, hittar inspiration att våga jobba vidare och inte ge upp min bokdröm, men blir också uppmuntrad att våga stå på egna ben och både våga klara mig respektive tänka själv.

Jag blir rörd av tanken att vår bok gör att någon känner sig mindre ensam om sina upplevelser. Lycka till Helena med att skriva klart manuset. Kunde vi, så kan du!

Annah Nozlin fick en klapp på axeln av vår bok

Tre hattar-böckerna skrivs av tre författare med olika infallsvinklar. Det betyder att böckerna blir innehållsmässigt ganska breda ändå – i den smala nischen författarhandböcker. Och även om alla läsare inte känner att allt innehåll är splitter nytt eller applicerbart precis där de är just då så kan det ha andra värden. Som bekräftelse att vederbörande är på rätt väg.

Fantasyförfattaren med författarnamnet Annah Nozlin började som fritidsförfattare men sedan 2015 delar hon sin tid mellan skrivandet och jobbet som teknikkonsult. Hon började läsa 10 tips för att leva på din kreativitet på väg hem från Bokmässan och skriver så här.

Boken är brutalt ärlig och glimmar till med guldkorn och igenkänning. Det är trevligt att liksom få en del sköna klappar på axeln också, att en gjort somliga saker rätt.

Dessa fina ord om boken funkar som en klapp på axeln på oss, tack och fortsatt lycka till på färden!

Matcha rätt handbok med rätt läsare

Att läsa vad andra tycker om böckerna är ett sätt att ta reda på vem som är den perfekta läsaren för just den boken. Baserat på egen skattning i kombination med vad läsare sagt om titlarna har jag försökt att beskriva vem jag tror har nytta av respektive bok här.

Till sist vill jag rikta ytterligare ett stort tack till alla som delar med sig av sina tankar om våra böcker och önska varmt lycka till med ert skrivande. Vi är många som strävar på med våra manus i respektive kammare. Men vi är aldrig ensamma för det finns alltid andra som sitter med exakt samma funderingar. Fortsätt skriva och så kommer det en till handbok från Tre hattar så småningom.

PS! Följ gärna Jakob Sverker, Helena Persson och Annah Nozlin på deras respektive bloggar. För transparensens skull kan jag lägga till att Jakob och Annah har jag träffat, författar-Sverige är litet och många rör sig i samma kretsar.

Publicerad irecension

Mer läsning

5 kommentarer

  1. Sten Ridderland

    Hej jag vet att detta som jag nu skriver låter jävligt övermodigt och skrytsamt. Men jag har skrivit ett manus till en bok där jag berättar helt fritt av hjärtat. Jag är ordblind är 86 år bokens titel är (STRUMPSTICKEBARNET ) där jag skriver om mitt dramatiska liv. Om någon skulle hjälpa mig , så skulle det kanske inte bli äkta ! Därför så vill jag ändå hur dumt det än låter försöka ge ut min bok. Jag är konstnär, om någon skulle visa eller vilja lära mig hur jag skall tillverka mina skulpturer, så vore det ju inte äkta tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.