Meny Stäng

Så får du ut mesta möjliga av besöket på Bokmässan

Det finns förstås många bokmässor runt om i landet, men skriver man Bokmässan med versal menar man ofta Bok & Bibliotek i Göteborg som med sina 100 000 besökare per år är störst. 22-25 september 2016 samlas hela den svenska bokbranschen på ett ställe. På två våningar säljs det böcker, talas det böcker och knyts kontakter. Förläggare förhandlar med agenter, tryckerier raggar kunder och författare signerar böcker. Det finns något för alla och alla är där.

Här kommer ett förslag på program för dig som går i skrivartankar och drömmer om att byta ut besöksrollen mot författarrollen till nästa år.

Förberedelser: Boka träff med skrivkompisar

Eftersom bokintresserade från hela landet reser till Bokmässan är det en perfekt plats att träffa skrivkompisar som du känner från nätet. Boka gärna en tid och plats i förväg för det är inte säkert ni hittar igen varandra annars. Det kan också vara bra att kolla var och när favoritförfattaren signerar böcker eller anmäla dig till något mingel (exempelvis ordnat av bokbloggen Kulturkollo). Vill du diskutera ditt manus med en förläggare är det också värt att boka det i förväg då många har ett fullbokat schema och kanske inte uppskattar spontana pitchar.

[singlepic id=41 float=none]

På Bokmässans sajt finns både seminarieprogram (som är dyra) och monterprogram (som är gratis) listade. Det är inte helt lätt att hitta författarnas scheman där så det kan vara bra att komplettera med en titt på författarens egen webbsajt. De flesta brukar vara tydliga med sitt schema under Bokmässan. Anteckna både tid och plats för de ställen du vill vara säker på att besöka. Alla montrar har ett nummer, exempelvis B03:61. Bokstaven anger vilken hall som montern finns i och sedan är siffrorna gångar respektive rader. Här finns årets karta.

Morgon: Redo för ett besök

Praktiska tips

  • Köpa din entrébiljett i förväg.
  • Klä dig lager på lager med ett tunt lager underst, det blir varmt.
  • Prioritera bekväma före snygga skor. Mässan är stor med betonggolv.
  • Ta med en vattenflaska (det blir varmt som sagt).
  • Mobilladdare eller extra batteri till mobilen kan vara bra.
  • Ta med snacks. Det finns visserligen gott om caféer men de är rätt dyra och ett jämnt blodsocker gör dagen roligare.
  • Väska på hjul eller ryggsäck om du planerar att köpa många böcker (bästa sättet att göra författare glada för övrigt).
  • Nästa alla montrar tar kort men kortläsarna är beroende av kontakt med omvärlden och wifi:t har genom åren varit gravt underdimensionerat.
  • Anteckningsbok för att notera tips du får.
  • Kamera för att ta så kallade selfie med författare, för att dokumentera snygga montrar eller bara ta en bild av de böcker du kommer beställa när du kommer hem.

Förmiddag: Ställ frågor om bokutgivning

Om du drömmer om att hålla din egen bok i handen är bokmässan ett bra tillfälle att gå runt till olika företag som trycker och distribuerar böcker och ställa frågor. Det är stor bredd på vad de erbjuder och det kan vara svårt att jämföra priser och det finstilta på stående fot. Det du kan och bör bedöma är istället om du får förtroende för företagets kompetens. Ställ frågor och se hur du blir bemött. Titta också på deras produkter, är böckerna snyggt formgivna och tryckta? Om företaget erbjuder författare att ställa ut i deras monter, kan du se dig själv vara en av dem?

Exempel på företag som erbjuder tjänsten bokutgivning: Type & Tell, Recito, Solentro, Vulkan, HOI, Min bok/Gnosjö tryckeri.

Några tryckerier: ScandBook, Booksfactory, Bulls Graphics.

Andra att prata med: Författarförbundet och Elib.

Lunch: Bufféerna bättre än caféerna

Det finns gott om restauranger och caféer både inne på mässområdet och utanför. Jag tycker att det är mer prisvärt med en ordentlig lunchbuffé på restaurang Estrad på andra våningen, än att köpa en macka eller liknande på något av caféerna inne på mässområdet. Om du äter antingen en tidig eller sen lunch är köerna något kortare.

Räkmackan

Ett alternativ är att gå ut en sväng och äta lunch i närområdet. Det kan vara skönt att andas lite friskluft. Ica i Fokushuset tvärs över Mölndalsån har kanske områdets billigaste lunch. Bästa kaffet hittar du på det minimala italienska caféet Mahogny mitt emot huvudingången (där är jag minst en gång om dagen).

Glöm inte att få en stämpel innan du lämnar mässområdet så att du kan gå in igen.

Eftermiddag: Träffa författare

I mitten där de stora förlagen breder ut sig är trängseln ofta störst. Mitt förslag är att helt hoppa över dessa om det inte är någon särskild författare eller programpunkt du vill lyssna på. De flesta böcker i mittensektionerna kommer du att höra talas om ändå. Gå istället i någon av de yttre korridorerna och kolla hur olika småmontrar ser ut. Är det någon som sticker ut? Fotografera av och spara som inspiration till det är din tur att ställa ut.

Om du ser en bok som du vill ha, köp boken direkt. Du kommer troligen aldrig att gå förbi den montern igen. Blir högen med köpta böcker för tung, gå och lämpa av en kasse i en av garderoberna. Om din läslust är större än din bokbudget, ta bilder av alla böcker som du fastnar för och gör en lista som du tar med till biblioteket.

Montrar med gratiskaffe är guld värda. Tidningen SvD brukar exempelvis ha gott kaffe, gratis tidning och sittplatser. Det är en perfekt monter att ta en paus vid. Gå aldrig förbi en toalett med kort kö utan att använda den.

Kväll och natt: Mingel och räkmacka

Om du inte redan är trött i fötterna och matt av alla intryck så fortsätter minglandet hela kvällen och halva natten på restauranger och barer i närheten av mässområdet. I ett av tornen på hotellet Gothia Towers serveras legendariskt stora (och dyra) räkmackor som är ett obligatoriskt inslag för många mässdeltagare. Är du riktigt uthållig avrundar du kvällen med en drink i baren på Park Hotell efter midnatt. Räkna inte med att träffa mig där – då sover jag för länge sedan!

Säg gärna hej om vi syns i vimlet

[singlepic id=52 w=280 float=right]Jag kommer att vara på plats på lördagen för att hålla seminarium tillsammans med Kim M Kimselius och Lennart Guldbrandsson. Vi finns i F3 kl 11-11.20 och pratar om 10 misstag som författare gör – och vad de borde göra istället.

Det är också premiär för vår nya bok med samma namn. Boken finns både som e-bok och pappersbok hos alla nätbokhandlare. Den säljs för mässpriset 120 kronor i monter B09:20, det vill säga hos Kim M Kimselius.

Vi ses på Bokmässan!

Detta är en uppdaterad version av en guide jag skrev som gästblogginlägg förra året. Den sajt som publicerade texten är numera raderad och därför återpublicerar jag den med nya länkar. 

Fotot på mig är taget av Agneta M Lindh, övriga är mina.

PS! Fler tips inför Bokmässebesöket finns hos Andra Världar.

Edit 7 september: La till mässpris för boken.

Edit 2018: mässan och restaurangerna har bytt namn, men det är fortfarande bokmässa i Göteborg sista helgen i september. För egen del är vi nu inne på tredje boken tillsammans i Tre hattar. Men annars är rätt mycket bland tipsen fortsatt giltigt.

Publicerad iTips

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.