Handböcker för alla författare

Drömmer du om att hålla din egen bok i handen? Om ett liv som heltidsförfattare? Gratulerar, du har en rolig tid framför dig! För bästa start på författarlivet skaffa kunskap genom att läsa någon av de inspirerande och matnyttiga handböckerna som presenteras på den här sidan.  

Viktigast är att skaffa uppslagsverket Författarboken som alla författare bör ha i bokhyllan. Är du helt ny som författare rekommendera jag att du tar en titt på 10 misstag författare gör, så slipper du uppfinna hjulet igen.

Har du redan skrivit några böcker och siktar på ett liv som yrkesförfattare föreslår jag att du kompletterar med marknadsföringskursen Nå ut med din bok. Även böckerna om att leva på sin kreativitet respektive samarbete är väl värda pengarna för dig som är, eller siktar på att bli, heltidsförfattare.

Författarboken – uppslagsverket för alla författare

Författarboken av Kristina Svensson är ett utmärkt uppslagsverk tack vare ett fylligt register och gediget innehåll. Boken innehåller det mesta av allt det praktiska en författare behöver veta inför författarlivet och fungerar lika bra om du gett ut 30 böcker eller filar på ditt första manus. Genom att väva in historiska exempel förklaras bokbranschen. Författarboken är faktaspäckad och innehåller intervjuer med olika experter. Den senaste upplagan är utgiven 2017.

Författarboken passar dig som

 • Vill ha ett komplett uppslagsverk till hands.
 • Vill förstå bokbranschen.
 • Vill veta för- och nackdelar med olika publiceringsvägar
 • Konkreta förslag på hur man går till väga för att skapa sig en författarkarriär

Nå ut med din bok – marknadsföring för författare

Nå ut med din bok tar vid där Författarboken slutar och ger ännu mer tips för att marknadsföra sina böcker på ett hållbart sätt. Boken är utformad med olika övningar. Utgiven 2018.

Nå ut med din bok passar dig som

 • Har skrivit en eller ett par böcker.
 • Vill nå ut med dina ord till läsare på riktigt.
 • Är chef över ditt författarskap.

Förverkliga din bokdröm – inspirerande om egenutgivning

Förverkliga din bokdröm från 2012 är skriven av Joanna Björkqvist och Kristina Svensson. Bokens styrka är att den bygger på 27 personers erfarenheter. Korta faktaavsnitt blandas med intressanta intervjuer. Fokus ligger på egenutgivning och att inspirera andra att förverkliga sina bokdrömmar.

Förverkliga din bokdröm passar dig som

 • Vill inspireras av hur andra författare gått till väga.
 • Vill bli peppad att ge ut ditt manus.
 • Vill ha en lättläst introduktion till egenutgivning.

10-serien från Tre hattar – lättlästa och konkreta tips

Tre hattar, det vill säga den rutinerade trion Kim M Kimselius, Lennart Guldbrandsson och Kristina Svensson, skriver en regnbåge med lättillgängliga tips för författare och andra kreativa yrken. Dessa böcker fokuserar på ett ämne i taget.

 • Det blir en grön bok 2019. Ämnet är spikat men vi avslöjar inte det riktigt ännu :).
 • Den gula 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär (2018) ger dig verktygen du behöver för att ha roligare, utvecklas och samtidigt sälja fler böcker genom att dela mål och arbete med andra.
 • Den lila 10 tips för att leva på din kreativitet  (2017) passar alla som vill ta sitt skrivande från hobby till yrke – utan att bränna ut sig på vägen.
 • Den röda 10 misstag författare gör (2016) passar dig som är relativt ny som författare och vill undvika kostsamma misstag som andra redan har gjort. Uppfinn inte hjulet igen!

Beställ eller låna böckerna

Böckerna finns bland annat hos Bokus via dessa länkar

Böckerna kan också beställas genom alla bokhandlare eller lånas på många bibliotek. Finns inte rätt bok på ditt bibliotek, be dem att ta in den.

Varmt lycka till med att förverkliga din författardröm!

Hälsar

Kristina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.