Meny Stäng

Maria Bielke von Sydow: Hur man skriver en bästsäljare

Maria Bielke von Sydow är Vetlandaförfattaren som lever efter mottona Just do it och Learning by doing. Hon har flera gånger delat med sig av surt förvärvade erfarenheter här på dinbokdröm och i boken Förverkliga din bokdröm. Därför är det extra roligt att hennes uppdatering denna gång är rena framgångssaga.
Mara Bielke von Sydow

Hur man skriver en bästsäljare

Det har jag inget färdigt manuskript för och hade jag det kanske jag inte skulle skriva om det. För hur mycket jag än gillar att delge information skulle jag nog hållit just det framgångsreceptet för mig själv…

Vad jag däremot har erfarenhet av, och gärna delger information om, är hur en skrivhandbok 6 veckor efter boksläppet kan ligga trea på Adlibris försäljningstopplista bland 1366 skrivhandböcker.

Skrivande röster- inspirationshandbok för skrivsugna

skrivande roster kopiaFörfattaren till boken jag pratar om Skrivande röster- inspirationshandbok för skrivsugna är jag, Maria Bielke von Sydow. Jag är egenutgivare, eller som det lite mer anglofierat brukar kallas: indie-författare. Jag skriver vanligtvis relationsromaner, detta är min första fackbok. Sedan år 2009 har jag varit heltidsförfattare och har lett skrivkurser i fem år. I Vetlanda där jag bor har jag haft ett gäng som följt alla skrivkurser jag haft i över två år. En speciell relation har utvecklats mellan oss och vi började diskutera publicering av deras texter som jag anser är fantastiska. Vi bestämde oss för att kombinera min dröm, att ge ut min egen skrivhandbok med glädje och enkelhet i skrivandet som motto, med deras dröm om att få sina texter publicerade. Deras texter blir exempeltexter på de skrivövningar som finns i boken, så när jag beskriver hur man bland annat kan arbeta med flödesskrivningar visar jag deras flödesskrivningar som exempel.

Framgångssagan

28 oktEtt intensivt arbete våren och sommaren 2015 med urval av texter och övningar och bokproduktion resulterade i boksläpp 12 september på Vetlanda bokmässa. Redan dagen innan boksläppet kom BTJs recension som var översvallande positiv. Boksläppet fick lokalt stor uppmärksamhet i press, radio och TV. Kort därefter kom en lång och lika positiv recension från Tidningen Kulturen och på bokbloggar och från privatpersoner. Två veckor efter boksläpp utser Adlibris den som en av höstens bästa faktaböcker jämte exempelvis Dalai Lamas och Fredrik Reinfeldts böcker och Adlibris rekommenderar den sen i sitt nyhetsbrev placerad bredvid Oprah Winfreys självbiografi. Sju veckor efter boksläpp ligger Skrivande röster trea på nätbokhandelns försäljningstopplista efter Stephen Kings Att skriva- en hantverkares memoarer och Staffan Stukåts Att skriva examensarbete inom utbildningsvetenskap och det är dags för andra trycket av boken.

Hur kom det sig att det gick så här bra?

Tur, idoghet, kvalitet och definierad målgrupp. Det är vad jag tror är framgångsfaktorerna för Skrivande röster – inspirationshandbok för skrivsugna.

Tur, en stor portion tur ska man ha, har man otur, ligger fel i tiden eller får omständigheterna emot sig spelar det liksom ingen roll hur idogt arbete man lagt ned på hur kvalitativa produkter som helst. Skrivande röster ligger helt enkelt rätt i tiden. Det finns ett stort intresse för skrivande och de intresserade letar ständigt efter nya böcker på marknaden. Jag har haft turen att boken blivit uppmärksammad av rätt personer på rätt platser i media, bokhandel och läsare.

Idoghet, under sex år har jag oerhört målmedvetet skrivit, producerat, distribuerat och marknadsfört mina böcker och mitt författarskap. Jag har engagerat hållit föredrag och workshop om vägen till författarskap, egenutgivning och genomfört traditionella författarframträdande. Intresserat har jag följt dem som har varit mer erfarna inom branschen och lärt mig av deras framgångar och nederlag och prövat min egen väg till både succé och fiasko. Under hela tiden har jag också hållit skrivkurser och vidareutvecklat min pedagogik och mina skrivmotton ”Learning by doing” och ”Just do it”. Jag har arbetat intensivt med att lära mig hantera och kommunicera rätt på sociala medier som facebook, twitter, blogg med flera kanaler. För varje bokproduktion har jag lärt mig mer om bokomslag, bokformat, typsnitt, marginaler, papperskvalitet med mera. Och framför allt har jag arbetat med nya sätt för att marknadsföra mina böcker, hittat nya säljkanaler och prövat olika typer av samarbeten för att öka försäljningen.

Kvalitet, boken håller god kvalitet. Den har ett varmt och inbjudande omslag som korrelerar väl med innehållet och det budskapet som jag vill föra fram. Den är väl korrekturläst och har en genomtänkt sättning och den har fått god redaktionell hjälp av flera omgångars testläsare och redaktör. Innehållet är lättillgängligt och enkelt att förstå och övningarna är ett urval från olika kurser som tilltalar många. Den har ett brukarperspektiv på så sätt att det är ”vanliga” människor som skrivit texterna och samtliga Skrivande röster är personligt porträtterade i boken. Den skiljer sig på så sätt från de flesta andra skrivhandböckerna som finns på marknaden. Jag tror att den glädjen vi haft under våra skrivkurser återspeglas i bokens innehåll.

Målgruppsanpassad, boken har en tydligt avgränsad men bred målgrupp.

1. Den som själv vill pröva att börja skriva, det vill säga är nybörjare, finner stor glädje i det okomplicerade tilltalet och de begripliga övningarna.
2. Den som har kommit en bit längre i sin skrivprocess och vill starta en egen skrivkurs som man antingen leder själv eller anlitar någon att hålla i. Det finns ett komplett kursupplägg med övningar, instruktioner och litteraturtips i boken.
3. Och så slutligen de som i första hand gillar att läsa kortare texter. Det finns gott om texter i boken i olika genres: novell, poesi, erotiska texter och bildberättelser.

Och vi är sju personer som enade står bakom boken vilket innebär att sju personer på olika håll i olika nätverk kan marknadsföra boken, det tillför mod och tillförsikt.

Som sagt, har jag inget färdigt manuskript för en bästsäljare, men det var så här jag gjorde med min Skrivande röster- inspirationshandbok för skrivsugna och i det här fallet blev det en bästsäljare.

skrivande roster ganget

Stort tack för denna inspirerande berättelse Maria. Jag ser redan fram emot att höra vad du har att berätta nästa gång.

Följ gärna Maria Bielke von Sydows blogg.

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.