Meny Stäng

Kim M Kimselius säljer mer efter viktig förändring

Kim M Kimselius är en ikon i egenutgivarkretsar, få (ingen?) har hållit på så länge och gett ut så många böcker på egen hand. Kim är också generös och delar gärna med sig av tips. Sedan förra intervjun för två år sedan har hon gjort en stor förändring som ökat hennes försäljning.

lennart och kim-17

Skulle besvara frågor – blev tjock skrivhandbok

Att hitta glädje i skrivandet skrev jag efter att ha gett ut boken Att skriva med glädje och startat en facebooksida där folk kunde ställa frågor till mig, där jag lämnade skrivtips och tipsade om skrivtävlingar, ja allt som har med skrivandet att göra.

Utifrån alla de frågor jag fick började jag fundera på en ny skrivbok. Därför blev Att hitta glädje i skrivandet nästan dubbelt så tjock som den första skrivboken. Jag ville besvara alla frågor, dessutom har jag så mycket att förmedla inom skrivandet efter mina 18 år som etablerad författare och 13 år som egenutgivare.

Jag älskar att skriva och vill dela med mig av glädjen till andra som skriver. Det skrivs så mycket om skrivandets vedermödor i de olika facebookgrupperna för författare, i tidningar och i författarintervjuer. För mig är skrivandet ren glädje, ett sätt att fly från allt elände som sker i världen. Jag vill få andra att känna samma sak.

Nu håller jag på att redigera Att skriva med glädje, som har sålt slut och kommer ut i nyutgåva 2016-2017.

Säljer fler böcker med ny distributör

När jag startade som egenutgivare hade jag inte så många titlar. Då var det enkelt att ha böckerna hemma och att sköta distribueringen av dem. Allteftersom jag skrev fler och fler böcker fylldes hemmet och det blev övermäktigt. Då skaffade vi plats på ett lagerhotell i Nättraby utanför Karlskrona, Selo. Det fungerade i många år, men jag skrev ännu fler böcker och börjar närma mig ett 40-tal titlar, till slut var även det ohanterligt. Böckerna anlände till lagerhotellet, men vi hämtade hem böcker och skickade fortfarande hemifrån. Det var många böcker som gick iväg varje vecka. En dag fick vi beställning på 1000 böcker på en och samma gång. DET är många böcker att packa och skicka iväg.

När så centrala inköpsavdelningen hos Akademibokhandeln sa att det skulle underlätta betydligt om mina böcker låg på Förlagssystem, var det inget att tveka över. Maken, Jan, blev lättad. Distributionen hade varit ett tufft arbete för honom de senaste åren. Dessutom kunde vi aldrig åka bort tillsammans. Han var alltid tvungen att vara hemma och ta hand om alla beställningar.

kimselius-8056

Vi märkte efter ett tag att försäljningen ökade tack vare att böckerna låg hos Förlagssystem.

Innan jag bestämde mig för vilken distributör jag skulle anlita pratade jag med bokhandlarna. Alla sa samma sak: Förlagssystem! Där fick de böckerna direkt de hade beställt dem. Hos Stjärndistribution kunde det ibland dröja en vecka innan den beställda boken kom. Flera bokhandlare valde att inte beställa boken om den låg hos Stjärndistribution. Självklart blev då valet av distributör lätt för mig.

Att distribuera böckerna hemifrån var roligt när det bara var ett fåtal titlar. Det var kul att se vart varje bok tog vägen, att paketera, lägga ut dem till lantbrevbäraren, vänta på DHLs hämtningar, köpa frimärken, förpackningar, se när de nya böckerna kom från tryckeriet. Just det där med att jag inte får se pallar av mina böcker saknar jag. Nu får vi beställa ett antal ex från tryckeriet eller Förlagssystem om jag vill se mina böcker. Inte riktigt samma sak.

Nu har vi haft Förlagssystem i ett år och det har gått över förväntan bra. I samband med att vi flyttade över böckerna dit var vi tvungna att höja priserna, eftersom flytten skedde i januari var det ingen som ifrågasatte prishöjningen på böckerna, det var ju årsskifte. Först var jag rädd att distributören skulle äta upp all vinsten, men så har det inte blivit. Det blir fortfarande pengar över för mig att trycka upp nya böcker. Jag siktar mot 100 böcker!

Vad är det bästa som hänt dig som författare senaste halvåret?

Det bästa som hänt mig som författare det senaste halvåret var att jag trots pappas död lyckades skriva en bok, TudorRosen kampen om makten, som fått enastående bra recensioner.

En annan sak var att jag höll seminarium på bokmässan tillsammans med Lennart Guldbrandsson och Kristina Svensson. Ett härligt samarbete som sått frö till nya gemensamma uppdrag.

Kristina Kim Lennart-8139

Stort tack Kim för denna uppdatering. Det här med rätt distribution är något som är viktigare än vad många tror.

Följ gärna Kims aktiva blogg.

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.