Meny Stäng

Reflektioner från Bokmässan 2015

Årets bokmässa är över och medan jag vilar fötterna ska jag publicera lite bilder och allmänna tankar från årets spektakel. Jag har redan publicerat en text med personliga reflektioner där jag fokuserade på samarbete. Men jag har bilder och åsikter kvar. Vad gäller bilderna så är det ingen som helst logik i vad som fastnade på bild och vad som inte gjorde det. De allra flesta bilderna är halvsuddiga. Det är visst något med den syrefria halvskymningen inne på mässan som mobilen inte gillar.

Utan egenutgivare stannar Bokmässan

Hur man upplever mässan beror förstås på vilka referensramar man har, vilka glasögon man går runt med och i vilka kretsar man rör sig. Med dessa brasklappar inlagda är min uppfattning att utan egenutgivarna stannar bokmässan.

Jag upplevde att utställningsytan som upptogs av traditionella förlag hade minskat, en kombinerad effekt av att de största förlagen minskat sina monterytor och några av de mindre förlagen hoppat över monter helt. Istället var det fler kläder, smycken och politiska manifestationer än någonsin tidigare bland utställarna. Samt en del tomma montrar, särskilt under helgen när en del av tryckerierna åkt hem.

Samtidigt hittade jag fler småmontrar än någonsin med nuvarande eller tidigare medlemmar i föreningen Egenutgivarna. En del hade en egen monter medan andra hade gått samman i olika konstellationer (några av dem finns bland bilderna i slutet av inlägget).

Om man lägger till alla företag som erbjuder tjänster till egenutgivare så är egenutgivarnas bidrag till mässans ekonomi ännu större. Kort sagt så skulle det inte blir så mycket kvar av utställningsdelen av Bokmässan utan egenutgivare.

En bra monterplats är en långt från alla högtalare

Anders Nyman skrev i någon författargrupp att ljudanläggning i montrar borde förbjudas. Jag är beredd att instämma, trots att jag under tidigare mässor haft stor användning för mikrofon och högtalare. En dag förirrade jag mig bort till Kvinnliga talare där jag känner en del av utställarna. Deras monter låg precis bredvid hälsoscenen och just när jag kom dit pågick någon form av ljudkamp där två olika personer skulle tala om hälsosamt leverne i varsin mikrofon. Jag bestämde mig raskt för att hälsosammast för mig var att springa därifrån så fort jag kunde innan jag blev snurrig. Och då var det bara två ljudanläggningar. På väg till Historiska media för att klappa om min Mitt Nice tog jag mig flera gånger igenom en korsning där ljudet från fyra ljudanläggningar korsades på ett sätt som inte var ett dugg njutbart.

Att ha en monter i närheten av en utställare med högtalare innebär att man periodvis inte kan föra ett samtal i montern. Med tanke på att montrarna är skitdyra i förhållande till intäkterna från bokförsäljning är det inte så kul om ljudutrymmet används upp av grannarna. Samtidigt är samtal utan högtalare begränsade till två-tre lyssnare i taget och platserna på de officiella scenerna och i seminarieprogrammet är både begränsade och dyra. Ingen lätt ekvation men mitt förslag är att de som har högtalare kontaktar sina grannar och samordnar sina scheman. Tio minuter var per timme och olika starttider skulle innebära att besökarna får chans att höra ljudet från en högtalare i taget.

Storytel körde med en annan variant i sin monter. När de hade författarbesök skedde intervjuerna inne i boxen och åhörarna lånade lyssnade i hörlurarna.

Praktiska tips till nästa år

  1. Ta alla snygga författarbilder från mässan första dagen medan håret fortfarande samarbetar och ögonen ser ut som de brukar. De krymper på något märkligt sätt i takt med att man andas in luften på mässan.
  2. Ska man dela monter med någon annan (vilket är en bra idé) är det fiffigt att göra det med personer som har böcker i samma genre så man kan skriva en stor skylt med ”barnböcker” eller liknande.
  3. Skriver man steampunk, fantasy eller historiska romaner får man en anledning att klä sig riktigt snyggt på mässan (vem syns bäst på mässan – en sjöjungfru eller ännu en tant i klänning?).

Edit 2021: Tyvärr har det plugin som visade bilderna havererat. Jag låter ändå texten ligga kvar. Får se om jag vid något annat tillfälle kan få upp nya foton. 

Publicerad iEvent

Mer läsning

2 kommentarer

  1. Pingback: Kan vi inte prata lite om Bokmässans nya skrivarcafé? | Förverkliga din bokdröm

  2. Pingback: Bokmässa eller inte bokmässa i år, vad tycker du? | Kristina Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.