Meny Stäng

Bodil Malmsten sågar vanligt skrivråd

  • Skriv om det du kan är ett vanligt skrivråd. Varför då? frågar Bodil Malmsten. Varför inte skriva om något man inte kan istället?
  • Skriv den bästa bok du kan åstakomma vid just den tiden i ditt liv, varken mer eller mindre. Mindre och du är inte tillräckligt ambitiös. Mer kan ingen begära.
  • Skriv det du vill. I Sverige är vi så upptagna med att alla ska tycka lika. Det behöver vi inte alls göra.

Bodil Malmsten är aktuell med handboken Så gör jag – Konsten att skriva och därför gästar hon veckans Babel, trots att det här med att ta på sig smink, välja kläder och ikläda sig den officiella författarrollen egentligen inte är hennes grej.

Babel sänds den 28 oktober 2012 men jag var publik vid inspelningen och därför kan jag tipsa er om att spana in programmet för det var riktigt inspirerande. Den andra gästen var John Irving och de pratade om semikolon, kursiverad text och hur de skriver böcker.

Bodil Malmsten uppmanar till kritiskt läsande

Babel gjorde mig så nyfiken på Bodil Malmstens bok att jag har beställt den på biblioteket. Det jag gillade när hon berättade om den var att hon var noga med att hon inte serverar några sanningar utan att hon uppmanar alla läsare att läsa boken noga och sedan grunna, ta till sig eller avfärda allt efter eget huvud. Kritiskt läsande kallar hon det. Det är lite samma sak som vi strävat efter i Förverkliga din bokdröm, vi säger inte att det finns rätt eller fel sätt, bara olika sätt.

En annan likhet verkar vara att båda böckerna innehåller exempel, både egna och andras. Sedan handlar Så gör jag – Konsten att skriva om att skriva böcker medan Förverkliga din bokdröm handlar om att ge ut böcker. De överlappar alltså varandra ämnesmässigt.

Alla som gillar att skriva borde läsa hennes bok enligt Bodil Malmsten själv. Hon kom dock med ett undantag. Den som fått kontrakt på tio deckare och sålt dem till massa länder innan någon ens läst en rad eftersom första boken bara är synopsis, den kan hoppa över hennes bok.

Publicerad iBlandade författartips

Mer läsning

3 kommentarer

  1. Pingback: John Irving börjar med att skriva slutet - var börjar du?

  2. Pingback: Inspirerande vara publik på Babel - Tomatsallad

  3. Pingback: Bodil Malmsten om vikten av ett fredat rum för skrivandet - Tomatsallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.