Meny Stäng

Snabbguide till bokutgivning – den första bok du ska läsa?

Den första boken du ska läsa när du ska ge ut en egen bok. Så står det på bokomslaget till Snabbguide till bokutgivning av Anders Nyman. Har han rätt? Det korta svaret är beror på, vilket är mitt standardsvar för ungefär allt som är bokutgivningsrelaterat. Vi kan börja med det som talar för. Först ut är behovet.

Hej hej, nu har jag skickat min bok till tryck. Vad gör jag nu?

Frågor i den stilen dyker upp lite nu och då i olika författargrupper. Hjälpsamma personer skriver kortare eller längre kommentarer med ett eller flera möjliga steg. Oftast med motiveringen att det är så de gjort. Det är toppen att det finns människor som lägger ner tid på att hjälpa andra. Men blir det förståeligt? Och är råden bra?

Handböcker överglänser tips på nätet

Att ställa frågor i nätgrupper är toppen när det gäller specifika och ganska smala frågor. ”Är det någon som har jämfört tjänsten A och B?”. Men när det gäller hela distribution-marknadsföring-försäljnings-blocket förordar jag att istället konsultera en handbok.

För om frågeställaren istället läser en handbok (eller ännu hellre går en kurs) får han eller hon hela checklistan med lämpliga steg i kronologisk ordning. Dessutom kommer olika alternativ att pedagogiskt förklaras. Skulle han eller hon dessutom kosta på sig en privatlektion kan frågeställaren få en genomgång baserat på de egna förutsättningarna.

En till fördel med att hämta sin kunskap från en bok är att det finns en tydlig avsändare. Anders Nyman har exempelvis drivit förlag i åratal vilket gör att hans råd har större tyngd än en kommentar i sociala medier skriven av någon som själv gett ut en enda bok. Ska man välja denna handbok?

Snabbguide till bokutgivning är tunn och snabbläst. Alla kan ta sig igenom den.
Luftig design.
(Ber för övrigt om ursäkt för vattenmärkningen, jag exporterade ut fotona med fel inställningar)

Snabbguide till bokutgivning är snabbläst

Snabbguide till bokutgivning är kort och luftig. Det är en 112 sidor lång checklista med hur man går till väga för att ge ut en bok. På så sätt är den inte helt olik Nymans bok om Bokomslag. Det finns en ordlista med alla vanliga ord. Perfekt för alla nybörjare.

Sedan är det en smaksak vad man gillar. Visserligen är mitt minne av boken ganska vagt, men jag har för mig att det var ett par passager där jag inte höll med utan tänkte att Anders Nyman väl tvärsäkert utgick från att alla hastar ut halvfärdiga böcker.

Eftersom jag kämpar stenhårt med att släppa på perfektionismen för att inte jobba mig rakt in i väggen reagerar jag på sådant. Ska man få ekonomi i sin bokutgivning gäller att hitta en good enough-nivå och inte redigera ihjäl sina manus. Det finns också randiga och rutiga skäl till att alla Camilla Läckbergs utgivna böcker innehåller korrfel*. Det är helt enkelt inte lönsamt att utrota vartenda. Därmed inte sagt att ett första utkast är publiceringsbart. Allting handlar om förutsättningarna.

Kan mycket väl passa som första bok

Jag ska lägga till att det är nästan ett år sedan jag ögnade igenom boken så jag minns den ärligt talat inte så bra. Detta är för övrigt den andra bokrecensionen jag försöker knåpa ihop för en bok jag läste förra året. Den andra var Antikens sju underverk. Ett tips till mig själv är att skriva omdömen direkt. Det blir enklare då.

Sammanfattningsvis kan Snabbguide till bokutgivning mycket väl vara en vettig introduktion till bokutgivning för de flesta nybörjare. Den innehåller det viktigaste, men inget annat. Det viktigaste är inte vilken handbok man väljer utan att man läser någon tycker jag. Vill man inte handla kan man helt enkelt bara ta det alternativ som finns på bibliotek. Här är några. De ligger i den ordning jag har för mig att de är utgivna med nyast först.

*Detta har inget med Camilla Läckberg att göra. Jag refererar till att med jämna mellanrum dyker det upp en tråd i någon författargrupper där någon ondgör sig över att de hittat x antal korrfel i någon av hennes böcker. Att ägna tid åt att räkna och diskutera sådant är förstås höjden av tidslöseri.

Publicerad iTips för publicering

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.