Meny Stäng

Du kan lita på mig!

Du kan lita på det jag skriver – för om jag upptäcker att jag har fel så berättar jag det. Det är en trygghet för dig. Givetvis försöker jag att bara publicera välgrundade råd som du utan risk kan följa. Men skulle det bli fel så kommer jag att rätta mig själv.

Jag redovisar mina erfarenheter öppet

De råd jag skriver baseras på egna och andras erfarenheter i kombination med information jag har läst mig till. Jag läser artiklar om bokbranschen dagligen och utbyter erfarenheter regelbundet med mitt nätverk med författare och andra som verkar i bokbranschen. Jag hämtar också inspiration från andra branscher, exempelvis ägnar jag mycket tid just nu åt att jämföra digitaliseringens effekter i böckernas respektive medicinteknikens värld.

Jag har som ambition att alltid öppet redovisa min agendamina mål och mina erfarenheter. Detta gör jag för att du som läser det jag skriver ska kunna värdera mina råd, veta vad mitt syfte är och vilka erfarenheter som eventuellt kan färga mina råd.

Trots att jag strävar efter att bara ge goda råd publicerar jag ibland sådant som i efterhand kanske inte var så lyckat. En anledning är att bokbranschen är i konstant förändring vilket gör att något som är vettigt idag kan vara obsolet om ett par år. Ibland har jag bara fel. Då försöker jag att rätta mig själv.

Kan du inte rätta dig själv lite mer diskret?

I en av mina handböcker för författare finns en positivt vinklad text om en person som jag idag har en helt annan bild av. Jag har skämts hund för den texten, legat vaken på nätterna och funderat på om jag kan resa runt biblioteken i landet och riva ut de sidorna. Hur skulle jag få ut en ursäkt till alla läsare av boken?

Efter mycket grunnande och med en hel del redigeringshjälp så publicerade jag en text där jag rakt upp och ner redovisade vad som låg bakom mitt tidigare positiva omdöme samt vilka fakta som gjort att jag modifierat min uppfattning. Jag avrundade med en ursäkt till alla som eventuellt drabbats av mitt tidigare positiva omdöme.

En effekt av denna text är att min inbox svämmat över med berättelser från personer som har dåliga erfarenheter av olika förlag – men inte vågar berätta om det. De skriver att jag är modig som vågar berätta hela historien. Jag har försökt att förklara att det inte handlar om mod, det handlar om min trovärdighet. Jag ger råd till andra, läsarna måste kunna lita på att jag inte lurar dem utan ger bästa möjliga tips utifrån den information jag besitter vid tillfället.

Andra har berättat att det är farligt att vara kritiskt mot en namngiven person. Min text censurerades också ur en författargrupp av en gruppadministration som tidigare varit mycket stöttande mot författare som drabbats i andra förlagskonkurser. (Censureringen fick för övrigt motsatt effekt då det inspirerade flera personer till att dela länken – tack ska ni ha!).

Tydlighet minskar risken för fel utpekanden

Flera har föreslagit att jag borde varit lite mer diskret för min egen skull. Jag borde inte berättat namnet på den det handlade om. Namnet skulle folk få lista ut själva genom att googla. Hur de nu skulle göra det. ”Vilken av alla personer som Kristina genom åren har rekommenderat är det nu som hon vill revidera sitt omdöme om?”.

Med den varianten hade jag riskerat att fel person blivit utpekad. Faktiskt hände det i höstas när jag i ett försök till diskretion skrev något kryptiskt på Instagram att jag var besviken på en samarbetspartner. En helt annan samarbetspartner, som jag absolut inte hade något otalt med, hörde av sig och bad om ursäkt.

Jag är övertygad om att tydlighet och ärlighet vinner i längden. Faktiskt är det ju så att ifall någon vill bevisa att jag återigen har fel om vederbörande, så är det bara att redovisa siffror eller andra fakta som visar att jag har fel. Och i så fall lovar jag att göra en ny helomvändning och rätta mig själv igen.

OBS! På förekommen anledning. Fakta är sådant som har någon form av substans. Om något låter som om det kommer ur en populist mun så är det inte fakta, utan sentimentalt åsiktsbaserat dravel. Sådant ändrar inte, utan förstärker min uppfattning.

PS! Vill du läsa texten och bilda dig en egen uppfattning så finns den här. Vill du göra som en läsare gjorde när han läst min text och stötta mig är bankgirot 875-5373. Eller köp en av mina böcker.

Fotot på mig är taget av Claes Nero när jag föreläser på Författarförbundet i mars 2017.

Publicerad iBlandade författartips

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.