Meny Stäng

Publit är utmärkt för bokutgivning (i dessa fall)

Publit är en digital distributör som lämpar sig utmärkt att anlita till vissa manus och mindre bra till andra. Här reder jag ut när det passar. Uppdateringar på slutet. 

Många nöjda författare

I flera år har jag rekommenderat Publit till människor som frågat mig om tips för att ge ut sin bok, senast under kursen Nå ut med din bok tillsammans med Författarförbundet. Denna rekommendation har jag baserat på att Publit har flest antal nöjda kunder och minst antal missnöjda kunder, av de företag jag har hört recenseras. Alla andra företag, och de är många, har både nöjda och missnöjda kunder medan Publit i princip bara har den ena kategorin. Vitsorden kommer bland annat från föreningen Egenutgivarnas medlemsforum samt andra författarsammanhang under de sju år jag hållit på. Jag har känt mig rätt trygg med att ge rekommendationen med detta underlag, men nu kan jag kompletterat med egna erfarenheter.

Automatisk utbetalning av pengar

Den aspekt av Publits tjänst som jag uppskattar allra mest just nu är den kvartalsvisa utbetalningen av avansen. Pengarna landar på mitt bankkonto utan att jag lyfter ett finger! Jag behöver inte skicka några mer eller mindre vänligt formulerade versioner av “skulle det vara möjligt att få mina pengar nu?”. Inga frustration över obesvarade påminnelser, inget svart hål när man försöker få kontakt med en människa som sitter som stoppkloss mellan mig och pengarna som läsarna betalat för min bok. Å vad skönt att få sina pengar utan knussel eller bekymmer (om du inte fattar vad jag talar om kan du läsa här och glädjas åt att du inte har liknande erfarenheter).

Att jag lyfter upp just detta som det allra bästa med Publit är förstås färgat av mina egna erfarenheter av en förlagskonkurs där 1,5 års royalty försvann. Det gör att jag uppskattar extra mycket att jag i dagarna får utbetalat pengar från Publit för den nya upplagan av samma bok.

Från början av februari, när nyutgivningen av Författarboken gjordes, till sista mars beställdes 26 stycken exemplar av Författarboken, vilket ger mig en avans på 2365 kronor. Det betyder att jag är på god väg att uppfylla mitt mål att få igen utgifterna för det nya bokomslaget under våren. Detta hade inte skett utan bokens ambassadörer som hjälpt Författarboken till nya läsare. Stort stort tack!

Publit är en digital distributör

Publit kallar sig själva för distributör, något som förvirrade mig när jag skulle ge ut min första bok 2010. Därför kom företaget inte med på den ambitiösa prisjämförelse jag då gjorde mellan olika bokutgivningsföretag som trycker och distribuerar böcker via print-on-demand. Då valde jag bara bland företag som jag hade träffat fysiskt på Bokmässan. På den tiden värdesatte jag att få en personlig kontakt med företag och ville dessutom ha klämt på böckerna i förväg. Publit förstod jag mig inte på, de var varken fågel eller fisk och deras webbsajt förvirrade mig.

Numera har jag en helt annan bakgrundskunskap och uppskattar att allt är automatiskt på Publit. Det passar mig utmärkt med en webbaserad tjänst där jag kan ladda upp filer för publicering nattetid om jag så vill. Jag kan när som helst logga in och kika om det har sålts någon bok den dagen, veckan eller året. Nuförtiden har jag varken lust eller behov av att betala för att någon ska hålla mig i handen under bokutgivningen.

Jag har dessutom förstått vad Publit menar med att de är en distributör. De lagrar digitala filer och ser till att “boken” är möjlig att beställa via digitala återförsäljare. När boken beställs i någon form så ser Publit till att den når läsaren i önskat format oavsett om det är tryckt pocket, storpocket, inbundet eller som e-bok. För själva trycket anlitar de i sin tur ett tryckeri. Ännu så länge verkar de inte ha ljudbok men med tanke på vilken raketfart det formatet har just nu är det antagligen bara en tidsfråga.

Tips för att anlita Publit

För att anlita Publit underlättar det att vara godkänd för F-skatt det vill säg ha ett företag. Det är också nödvändigt att veta hur man skaffar färdiga filer, antingen genom att skapa dem själv eller genom att anlita någon som tar fram dem. E-boksfiler kan Publit fixa mot betalning, men tryckfärdiga filer får man ordna själv. Det är inte så svårt med hjälp av information ur exempelvis Författarboken men kan också lejas ut till någon som har det som sitt yrke. Titta exempelvis under formgivning i den här listan sammanställd av Staffan Öberg.

Det kostar praktiskt taget ingenting att lägga upp en bok hos Publit. De erbjuder också en webbshop som man enkelt kan lägga in på sin webbsajt som en widget. Webbshoppen kapar mellanhänder vilket gör att författare med direktkontakt med läsare kan sälja direkt till dem. Nackdelen med Publit och all print on demand är att styckpriset per pappersbok blir högt. Trycket per bok är nästan dubbelt så dyrt för den nya utgåvan av Författarboken som den förra, trots att den gamla ser maffigare ut med sin rosa välvda rygg.

Publit passar bra för följande

 • Nyutgivning av äldre titlar, så kallad backlist. Detta är intressant för författare som har återfått rättigheterna till tidigare traditionellt utgivna titlar och har, eller kan återskapa, textfilerna. Jag rekommenderar att alltid ha alla sina titlar tillgängliga för beställning, det kan både ge mindre intäkter samt stötta försäljningen av nya titlar.
 • Distribution av pappersböcker som komplement till ljudbok och/eller en tryckt upplaga från ett vanligt boktryckeri. Många småförlag trycker en mindre upplaga till recensionsexemplar och direktförsäljning men låter Publit distribuera de böcker som beställs via nätbokhandel, av bibliotek och liknande.
 • All utgivning av titlar som riktar sig till en smal målgrupp och där boken kan förväntas ha en lång livslängd. Detta då Publit inte kräver någon investering i en upplaga som ska lagras och distribueras. Det är också fiffigt för utgivning av böcker som är riskprojekt då antalet potentiella läsare är osäkert.

Publit passar mindre bra för

 • Författare som vill ha en personlig kontakt att rådfråga, en kontaktperson som hanterar hela processen att ge ut boken utan att författaren behöver så mycket som snegla på någon handbok.
 • Trycka upp en upplaga för att sälja på releasefest, marknader och föreläsningar. Styckpriset blir helt för högt för att det ska vara lönsamt. Beställ upplagor via ett tryckeri (och få som bonus bättre urval av papper).
 • Utgivning av titlar som sålts in hos återförsäljare. Då är det bättre att trycka en upplaga, särskilt om det är en pocket. För att få lönsamhet i pocket krävs stora upplagor och billigt tryckpris.
 • Presentböcker med mycket bilder. Publits tjänster passar i dagsläget bäst för textböcker.

Nytt: Publit breddar sig under 2019

Edit oktober 2018: Publit har aviserat att de under 2019 kommer samarbeta med Speed Logistics (tidigare Bonniersägda Samdistribution). Det innebär att Publit även kommer erbjuda tjänsten att lagra tryckta upplagor av pappersböcker. Det gör att deras tjänst breddas. Det är utmärkta nyheter!

Edit juni 2019: Det aviserade samarbetet med Speed Logistics har vi ännu inte sett röken av. Däremot har Publit bytt tryckeri i dagarna. Samma (tråkiga) papper. Får se hur kvaliteten blir, det har varit många reklamationer på sistone.

Hade du användning för inlägget, dela det gärna vidare till skrivande vänner. Lycka till med din bokutgivning! 

Publicerad iTips, Tips för publicering

Mer läsning

15 kommentarer

 1. Inger Hansson

  Tänk så många olika erfarenheter vi sitter på. Som ni vet har jag också en väldigt bladad erfarenhet av ett frekvent anlitat företag, det mesta gick fel, men pengarna för sålda böcker kom alltid i tid och av sig själv.

 2. Jonas

  Vi är ett litet förlag som har använt Publit i över ett år nu, och kan inte hålla med om att de är helt problemfria. Deras tjänst är i grund och botten bra, men under det senaste halvåret har vi upplevt allt fler problem. Framförallt med feltryck och felskärning av böcker som varit så dåliga att de behövts reklamerats, samma sak med leveranserna som ibland är flera veckor försenade. Kundtjänsten svarar oftast inom 1-2 dygn, men kan inte alltid göra så mycket åt problemen. Vi kommer inom snart byta leverantör på grund av detta.

  • Kristina Svensson

   Hej Jonas

   Vad bra att du skriver detta. Även jag har upplevt en dem problem med trycket. Vilket beror på deras underleverantör (vilket i varje fall tidigare varit tryckeriet Holmbergs i Malmö). Jag tänker att det är bra om Publit uppmärksammas på problemen så kanske de kan byta tryckeri.

   Ha en bra dag och berätta gärna vilken distributör ni väljer.

   Hälsar Kristina

   • Jonas

    Hej!

    Vi har uppmärksammat publit på problemen. Det gäller inte bara problem med tryck, utan även leveransproblem, då det ibland tagit många veckor för böcker att komma fram etc.
    Vi har precis börjat leta ny leverantör, men det är svårt, vi efterfrågar ju i princip Publits tjänsteutbud. Har du några förslag? Ett alternativ är förstås att gå till en mer traditionell leverantör, men då ökar ju direkt de fastna kostnaderna. Jag kommer absolut skriva här vilken leverantör det blir i slutändan.

    • Kristina Svensson

     Hej!

     Vad trist att de ej fått ordning på leveranserna trots påpekanden. Alternativen är i princip Förlagssystem och Stjärndistribution. Samt att trycka upp en upplaga i Baltikum (där finns många kompetenta tryckerier). Nackdelen är som sagt de fasta kostnaderna samt investeringen in en upplaga. Fördelen är att man kan välja ett bättre papper med mera.

     Hälsar Kristina

 3. Reidar Jönsson

  Hej, tack för en bra genomgång av tjänsten. Som författare i 50 år har jag en ganska lång backlist av böcker och tänker lägga ut dem gratis för hugade. Det verkar bäst så. Problemet är som vanligt, min tid går ut till att skriva nya … Jag får nog hyra in någon som fixar det.

  • Kristina Svensson

   Hej Reidar,

   Tack för dina ord. Ja jag brukar rekommendera författare att alltid ha hela sin backlist beställningsbar för att ge hugade läsare möjligheten att enkelt beställa böckerna utan att jaga runt på antikvariat.
   Om jag vore du skulle jag också leja ut jobbet. Det är roligare att skriva nya böcker än att pilla med administration. Det skulle ju vara snyggt också om alla bokomslagen såg liknande ut.
   Lycka till!

  • Kristina Svensson

   Hej Jenny,
   Ber om ursäkt för långsamt svar, jag är på resande fot. Har dessutom tyvärr glömt namnet på nya tryckeriet. Har tänkt att jag ska beställa mina egna böcker för att se hur de blir. Sett att en del kollegor muttrar över dåligt tryck på sistone men vet ej om det är före eller efter bytet.

   Hälsar Kristina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.