Meny Stäng

Förverkliga din bokdröm i bibliotekskostym

Förverkliga din bokdröm har börjat levereras till bibliotek runt om i landet! Det är fantastisk känsla att hälsa på sin bok och veta att vem som helst kan låna den.

En del bibliotek köper böcker via nätbokhandlarna eller direkt av författarna medan andra handlar av BTJ.

Göteborgs stadsbibliotek är ett av de bibliotek som bara handlar av BTJ. Jag frågade en bibliotekarie varför och hon berättade att de genomfört en upphandling som BTJ vann. Förutom att Göteborgs stadsbibliotek får rabatt på de priser som står i BTJs katalog var BTJ det enda företag som kunde leverera det som Göteborgs stadsbibliotek vill ha.

Först och främst vill bibliotekarierna på Göteborgs stadsbibliotek ha hyllfärdiga böcker. Det betyder inplastade böcker med streckkod på baksidan och rätt klassifikationskod på ryggen. Sedan vill de ha all information om boken direkt in i sin bibliotekskatalog utan att manuellt mata in något.

I bibliotekskatalogen kan en bok bara ha en författare så därför har jag raskt blivit degradera till medarbetare. Känns lite snopet då vi valde ordning på författarnamnen i alfabetisk ordning och inget annat.

Svenskt klassifikationssystem för böcker

Biblioteksböcker sorteras efter efternamn på författaren inom ett ämne. På de flesta svenska bibliotek används ett klassifikationssystem med bokstäver där första bokstaven är versal och anger huvudklass eller signum. A står exempelvis för Bok- och biblioteksväsen medan underklassen Ad står för bokförlag, bokhandel.

Min debutbok Jakten på den perfekta puben har på samma sätt klassificerats som Ne där N står för geografi och Ne de brittiska öarna. Joanna Björkqvists Nära dig hittar du under Hc som står för svensk skönlitteratur.

Att detta system är typiskt svenskt fick jag lära mig den hårda vägen. För många år sedan pluggade jag i Wales och skulle besöka det stora biblioteket på Imperial College i London i jakt på referenslitteratur. Jag svepte in och började leta efter U som i naturvetenskap. Fanns inte. Böckerna var ordnade enligt ett helt annat system med siffror.

Kungliga biblioteket och ett antal andra bibliotek har bestämt sig för att övergå till det internationella systemet. Kanske har ditt bibliotek gjort det?

Saknas Förverkliga din bokdröm på ditt bibliotek? Be dem köpa in boken.

Publicerad iBlandade författartips

Mer läsning

1 kommentar

  1. Pingback: Resa & Skriva – drömyrket? - Tomatsallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.