Meny Stäng

Två sajter där du kan se vilka bibliotek som har din bok

Nu ska jag avslöja en sak. Jag slösar hopplöst mycket tid på att knarka statistik. Och det värsta är att jag har många kollegor som är likadana. Så fort vi gett ut en ny bok börjar nagelbitandet: är det någon som läser den? Våra möjligheter att få reda på det varierar beroende på utgivningsväg.

De titlar som är utgivna på externa förlag får jag redovisning för en gång per år medan de jag ger ut själv kan jag gå in och kika på distributörens webbsajt varje dag. Vilket jag gör. Till viss del kan det vara motiverat för att se om olika marknadsföringsaktiviteter ger effekt men i stort vore det bättre om jag la tiden på att skriva nya böcker.

För bibliotek finns två sajter att besöka, Libris och allabibliotek.se.

Libris är Kungliga bibliotekets katalog

Libris är en katalog som sköts av Kungliga biblioteket. Den har femtio år på nacken och innehåller inte bara böcker utan också en del artiklar i antologier. Har man ett vanligt namn som jag har så särskiljs man från andra med samma namn med hjälp av födelseår. I Libris kan du exempelvis se vilka av dina pliktexemplar som blir sparade.

Katalogpost i Libris för Ett år i Härjedalsfjällen.

Allabibliotek.se har också antal exemplar

Allabibliotek.se är en relativt ny sajt som skapats av David Hedlund. Den finansieras med hjälp av donationer. För mina titlar anger allabibliotek genomgående fler bibliotek än vad Libris fått med. Den har också information om antal exemplar samt om boken står i hyllan eller ej. Det är ju väsentligt att boken inte står där som någon hyllvärmare.

Det är bara de böcker som lånas och läses som kan göra riktig nytta. Dels för att läsarna kan bli ambassadörer som tipsar om ens böcker och dels för att man får biblioteksersättning. Officiell information om biblioteksutlåningen brukar komma på höstkanten för kalenderåret innan.

Så här såg det ut samtidigt på allabibliotek.se för samma titel som ovan.

Enskilda bibliotekskataloger

Min erfarenhet är att varken Libris eller allabibliotek.se får med samtliga böcker. För när jag går in och kikar på enskilda bibliotekskataloger kan det finnas exemplar listade där, som inte syns på någondera ställe. Men att titta in på alla svenska bibliotekskataloger är verkligen en tidstjuv av stora mått.

Om man nu ändå gör det så har en del bibliotekskataloger information om hur många gånger boken lånats. Det är verkligen sorgligt när någon av ens fina böcker funnits på ett bibliotek i ett par år och bara lånats en enda gång. Jag vill liksom flyga dit och ta hand om boken. Å andra sidan finns det böcker som lånats 46 gånger och då undrar jag i vilket skick de befinner sig. Sitter bladen kvar?

Man kan ju också traska runt och besöka alla bibliotek.

Låna gärna mina böcker på ditt bibliotek

Har du haft nytta av något tips på den här sajten? Känner att du skulle vilja göra en gentjänst? Då får du gärna ha mina böcker i åtanke nästa gång du besöker ditt bibliotek. Låna dem gärna. Och fråga gärna efter dem om de inte finns inne. Just nu är jag särskilt intresserad av att min senaste bok kommer ut till fler bibliotek.

På förekommen anledning ska jag lägga till en sak. Min handbok med allting som författare behöver känna till om bokbranschen (Författarboken alltså) finns för närvarande i två olika upplagor. Den äldre är mycket vanligare ute på biblioteken än den yngre. Om du tycker att det är dumt är det inte mig du ska skriva sura brev till. Det är mycket mycket mycket mer effektivt att snällt be din bibliotekarie att köpa in boken du vill låna.

Publicerad iBlandade författartips

Mer läsning

3 kommentarer

  1. Helena Persson

    Vad gäller Libris kan jag säga att alla bibliotek i landet inte har sina kataloger anslutna till Libris katalog av olika anledningar.

    Alla bibliotek kan jag för lite om för att veta varför inte alla kataloger syns där. Verkar inte vara helt tillförlitlig heller alltid, då min bok ibland visats som att den finns på bibliotek där den inte alls finns när man tittar i deras egen bibliotekskatalog. Eller visas som utlånad fast den är inne.

    Säkrast är väl just att ”knalla in” på respektive biblioteks webbplats. Men som sagt, det är värsta tidstjuven ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.