Meny Stäng

Bokrean – så funkar den ur författarens perspektiv

Bokrean står för dörren och för bokälskare, bokhandlare och förlag är det årets branschfest. Det är en period då alla kraftsamlar för att sälja böcker. En gång i tiden var jag en av de som köade vid midnatt utanför min lokala bokhandel och sedan bar hem kassar med böcker. En hel del av dessa har jag tjugofem år senare fortfarande inte läst. De tar bara upp plats. Eftersom jag inte vill kasta dem är det svårt köpa nya. Just nu är biblioteket mitt favoritställe för att hitta läsning för då kan jag lämna tillbaka böckerna efteråt. Istället för att samla lästa böcker i bokhyllan skriver jag en rad på Goodreads (när jag kommer ihåg det).

Jag kommer därför troligen inte att handla något på årets bokrea. Men jag tänker att i år är bokrean viktigare än någonsin för många bokälskare. Det är en chans att införskaffa årets läsning till en prislapp som passar när elräkningar, räntor och matpriser skenar. Det är också en tung anledning till att jag i år deltar i bokrean med en titel, jag vill ge människor chansen att upptäcka mina böcker. Detta gör att jag håller på och skaffa mig nya erfarenheter av hur bokrean ser ut från andra sidan, ur författarperspektivet.

Författare på externt förlag

Har man titlar på externa förlag har man ingen eller högst begränsad kontroll över om titlarna är med på bokrean eller ej och i så fall vilket år. I åtskilliga decennier har bokhandlare och förlag debatterat frågan om hur gammal en bok ska vara när den hamnar på bokrean. Bokhandlare vill ha de nyutgivna böckerna som kunderna efterfrågar, medan förlagen vill rensa ut osålda titlar ur sina lager. Eller sälja stora upplagor av speciella lågprisupplagor som tagits fram enkom till rean.

Hur ekonomin ser ut för författare beror förstås på försäljningen men också på vad som står i avtalet. En del förlagsavtal har lägre royalty på reapriser. Eftersom priset på böckerna sänks rejält så blir intäkterna till författare oavsett avtal lågt. Ofta lägre än i de digitala format som sägs devalvera bokens värde.

Författare med eget förlag

Har man titlar på eget förlag så styr man själv om man vill anmäla boken till bokrean. För att komma med i den fysiska bokhandeln gäller att vara ute nästan ett år i förväg och sälja in den på liknande sätt som vid lansering, vilket bland annat inkluderar att använda en godkänd distributör. Nätbokhandeln har kortare framförhållning.

Adlibris hade i år en egen rea för förlag som har avtal med dem. De accepterade bara relativt nyutgivna böcker och man skulle anmäla sig ett par månader i förväg. Vi som var sena på bollen kunde lägga in reapris i Bokinfo fram till och med 30 januari. Reapriserna är tänkta att gälla ut mot läsare under reaperioden 21 februari till 31 mars. Men redan från 1 februari fick visst alla återförsäljare köpa böckerna till detta pris.

Bokus är mikroförlagens bästa vän

Bokus ändrade priset på min och övriga reatitlar över natt. Alla titlar med tillräcklig rabatt fick en reasymbol och info om förbokning (se exempel nedan). Enligt flera mikroförlag verkar Bokus ha gjort en något lägre sänkning än vad förlaget gjort. Om förlaget sänkte f-pris med 50% fick kunderna 45% lägre pris. Typ. Nu är antalet personer jag hört detta ifrån lågt så jag vet ej om det gäller generellt. Jag sänkte 75%, Bokus har sänkt 69%. Första veckan fick boken så många förbokningar att den hamnade på plats 13 bland mest sålda titlar i kategorin resor. Efter två har jag sålt fler exemplar än jag sålde under hela 2022.

Blandat hos övriga butiker

Effekten av att jag la in ett reapris hos Bokinfo (via Stardist, tidigare Stjärndistribution) hos övriga butiker varierar.

Adlibris har inte gjort någon prisjustering. Där kostar titeln fortfarande 320 kr.

Akademibokhandeln sänkte priset till 129 kronor i nätbutiken från 1 februari men skrev inget om att det var ett tillfälligt reapris som var tänkt att börja gälla tre veckor senare

Amazon har länge haft boken listad som tillfälligt slut för priset 306,49 kr. Men köpte in ett exemplar för 50 kr och ändade priset till 352,72 kr.

En fristående bokhandel har också köpt in några exemplar. Nu vet jag inte om de exemplaren är avsedda för en bokrea i egen regi eller för att sälja till ordinarie pris.

Är det rätt att delta?

Detta är första gången jag deltar på bokrean. Jag brukar inte rea mina böcker för jag tycker att de är värda minst det priset som de säljs för. Men jag vet om att kampanjpriser kan vara ett kraftfullt verktyg för att sälja böcker. Och jag är pigg på att prova allting minst en gång för att skaffa mig erfarenheter. Hittills är det blandade känslor. När jag sänkte f-priset rejält hade jag tänkt mig att jag skulle glädja sådana som länge önskat sig boken men dragit sig för att den är stor, påkosta och dyr. Jag hade inte tänkt mig att sponsra Amazon. Det är nämligen så att jag sänkte f-priset under tryckpriset.

Å andra sidan är det trevligt att de gör bedömningen att boken är säljbar till det priset. Förhoppningsvis når jag ut till fler läsare som senare kanske handlar mina andra titlar som inte är på rea.

Nu har du chansen beställa en finfin presentbok för mindre än en hamburgare.

Bokreatips för författare

Jag har klickat runt lite bland böcker för författare och egenutgivare. De flesta böcker är inte på rea men jag har hittat dessa. Jag har själv inte läst dem ska tilläggas.

Skriv & tryck din bok från 2022 av  Emma Holmgren och Edita Ramoniene för 89 kr

Att skriva av Marguerite Duras för 29 kr.

Skriv bara skriv – övningar för en kreativ skrivprocess av Louise Alvarsson för 89 kr

Vad är dina erfarenheter av årets bokrea?

Har du som får detta i din inkorg eller läser det på nätet några erfarenheter av årets bokrea? Skriv gärna en rad. Jag kanske sammanfattar mina intryck efteråt. Och postar under bokrea.

Uppdatering: Nu är den här, min efterlängtade (?) efter-bokrean-analys. I den kan du läsa hur jag gjorde för att få upp min titel på mest sålda och vad jag tycker om bokrean i efterhand. Rubriken säger kanske allt. Äntligen är den evighetslånga bokrean över!

Publicerad iTips för att marknadsföra dig och dina böcker

Mer läsning

2 kommentarer

  1. Monica Lövström

    Fint att du delar med dig av dina erfarenheter av rean och sänkta priser! Jag kanske återkommermed en sammanfattning av mina erfarenheter i april (när rean är slut).

    Mvh,
    Monica Lövström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.