Meny Stäng

Nå ut med din bok är på väg ut till biblioteken

Varje gång jag ger ut en ny bok sitter jag på nålar och undrar om någon kommer köpa den, och vad de kommer att tycka. Ges boken ut på externt förlag får jag vackert ge mig till tåls och snällt vänta på att få redovisning (eller tjata hål i huvudet på min förläggare), men ger jag ut boken själv och har valt rätt distribution kan jag logga in femton gånger om dagen för att se om boken beställts. Jag vet förstås att detta är höjden av tidslöseri, boken säljer inte ett dugg bättre för att jag sitter och stirrar på försäljningskurvor. Men ändå loggar jag in…

I sommar har jag haft ett par naturliga avbrott i mitt stirrande. Först var jag i Visby under Almedalsveckan för ett uppdrag och sedan reste jag runt i Wales. Eftersom vi skulle vandra en hel del försökte jag resa lätt och lämnade datorn hemma (och hade grym abstinens). Innan jag reste sparkade jag igång ett gäng Facebook-annonser och schemalade ett gäng inlägg på Facebook-sidor och Twitter (där jag repriserade äldre artiklar som är värda att läsa igen eller upptäckas av nya läsare). Detta för att det inte skulle bli helt tyst medan jag var borta. Jag var så engagerad i detta att det faktiskt postades fler inlägg, inte färre, medan jag var offline på resande fot.

När jag återförenats med min dator kastade jag mig över statistiken för att se hur det gått. Det var blandade resultat. Facebooks business manager rapporterade att mina annonser fått relevansbetyg 4 respektive 5 vilket betyder att de mest visats för personer som tyckte att annonserna var irrelevanta. Varje klick på länk hade kostat mig 5 spänn. Inget vidare resultat. Men inte särskilt överraskande för jag la inte direkt ner min själ i att formulera bra annonstexter eller välja målgrupp. Sämst gick den annons där jag lagt in att jag ville ha en lookalike-grupp till följarna av en viss FB-sida.

Ändå såg försäljningen av Nå ut med din bok fin ut. Vi pratar inga större tillskott till reskassan, men det blev i varje fall plus även efter annonskostnaderna. Sedan tittade jag lite noggrannare och såg att försäljningsökningen berodde på att BTJ beställt böcker.

BTJ

BTJ är ett privatägt företag vars affär är att förse bibliotek med inköpsförslag och böcker. Bibliotekarier kan prenumerera på häften med korta omdömen om nya böcker. En gång i tiden gav BTJ omdömen om i princip samtliga nyutkomna böcker, men numera tar de bara upp en liten del av bokfloden. Urvalet baseras på vilka böcker BTJ bedömer att biblioteken kommer att vara intresserade av att köpa in.

Omdömena är skrivna av lektörer som får en spottstyver för sitt arbete. Arvodet täcker nätt och jämnt arbetstiden för att snabbt skriva en kort text, men inte för att läsa böckerna. Många lektörer läser böckerna från pärm till pärm ändå för att de är intresserade av ämnet eller vill hålla sig ajour med nya böcker inom sitt fält.

Nå ut med din bok fick betyg 4 av BTJ

Eftersom BTJ beställt böcker gissade jag att Nå ut med din bok kommit med i något BTJ-häfte. Jag skickade dit en bok någon gång i början av sommaren. Numera skickar man en bok, inte två som det står i Författarboken. Men jag hade inte hört ett pip från BTJ. Ibland skickar de ut omdömet till förlaget. Jag mejlade och fick inom någon timme svar. Nå ut med din bok har fått en fyra och ett alltigenom positivt omdöme. Ord som matnyttig och seriös används av Kristina Rydälv Kåreby.

Större delen av omdömet handlar dock om hur boken ser ut och är upplagd, snarare än vad den handlar om. Bibliotekarierna får reda på att min användning av rubriker och underrubriker gör boken lättläst, att jag har rätt radavstånd och en serif lämplig för en nyttobok. Det är förstås relevant information för biblioteken, men det retar mig en smula. Klart jag vet hur en bok ska se ut (i varje fall hur jag tycker att de ska se ut)! Jag har gett ut böcker i åtta år, jag skriver för sjutton handböcker för författare.

Nåväl, det väsentliga är att biblioteken beställer boken så att den finns tillgänglig för de som vill låna den. Lite synd att den kom med i ett häfte mitt i semestern bara (BTJ häfte nr 16/2018). Hoppas att du hittar boken på ditt bibliotek! Om den saknas brukar det gå att be snällt, så tar biblioteket in den.

Publicerad irecension

Mer läsning

6 kommentarer

  1. Helena

    Jag har nyligen börjat läsa boken. Ska bli intressant läsning tycker jag. Läste #Författarboken för inte så länge sedan.

    Och som bibliotekarie kan jag säga att jag ögnar igenom även de BTJ-häften jag ”missar” under semestern för att kunna handla även från dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.