Skriver du för hand, på datorn eller mobilen?

Den senaste veckan har jag inte kunnat välja själv hur jag vill skriva, för min trogna arbetskompis är krasslig. En reservdel har anlänt till Sverige och jag inväntar en reparatör, så datorn är förhoppningsvis snart redo för tjänstgöring igen. Men under en dryg vecka har jag saknat dator. Det märkliga är hur lite jag har lyckats göra under den här veckan. Visserligen föredrar jag att skriva på datorn framför att jobba för hand men liiite kunde jag väl gjort. Särskilt som jag faktiskt har en aktuell utskrift av manuset (en som jag skulle klottra full med instruktioner till mig själv under januari). Men bara för att jag inte kan välja, har det inte blivit något gjort alls. Att jag varit sjuk samt suttit (legat) i en del telefonmöten bidrar förstås.

Redigera och skissa på papper

Utskrifter av manus är ovärderliga när man kommer till korrekturläsning. Även på vägen dit är papper bra. Jag skissar gärna på bokidéer för hand. Det blir mer överskådligt på något sätt. Kruxet är att jag ofta förlägger papprena och det kan ta något år innan de dyker upp igen. Därför använder jag datorn mer och mer även till idéfasen.

Det här ska bli en kaffebordsbok är tanken.

Jag har dock fortfarande sparat utskrifterna av mitt första manus med alla mina anteckningar. Det är som en dagbok att läsa mina egna funderingar.

Research och idéer på mobilen

Mobilen använder jag en hel del som författare. Dels använder jag den för att kommunicera med läsare och för att posta bilder och länkar i en del sociala medier. Däremot brukar jag aldrig blogga via mobilen, vilket jag alltså gör nu (alla stavfel skyller jag på autocorrect).

Mobilen är dock framförallt min parhäst under researchen. Jag har tidigare berättat om hur jag använder mobilen när jag är ute på researchresor. I appen Evernote har varje bokprojekt en egen mapp och i den lägger jag anteckningar allt eftersom jag får idéer. Ibland passar det bäst att skriva, men jag har även börjat tala in anteckningar. Särskilt när jag vill hjälpa mig själv att minnas en plats. Det är mycket enklare om jag talar in mina spontana intryck medan jag är på plats. Sedan är det förstås praktiskt att ta många bilder också.

Råmanus och slutversion på datorn

Till syvende och sist är det vid datorn jag tillbringar mest tid. Stora delar av råmanuset till reseguiden Mitt Nice knackade jag in på mobilen. Jag pendlade med en väldigt långsam buss till Nice och utnyttjade restiden till att skriva. Men det är undantaget. De flesta av mina böcker har jag skrivit på datorn.

Jag skriver i Word. De manus som ska bli rena textböcker skriver jag i en färdiglayoutad mall. Det betyder att jag hela vägen kan se ungefär hur texten kommer att se ut tryckt. Jag har gott om tid att korta av för långa rubriker eller skriva om stycken direkt, om det visar sig att det skulle bli snyggare.

Jag skulle vilja jobba likadant med mina böcker med bilder. Men behöver då lära mig någon annan programvara.

Hur jobbar du?

Ovanstående var en kort beskrivning hur jag jobbar. Hur gör du? Är det någon som fått talsyntes att fungera på svenska? Jag vet att en del britter har börjat tala in sina första utkast. Detta för att spara tid och för ergonomin skull. Att prata kan man göra medan man går, står eller ligger. Vilket minskar ner antalet timmar bunden till datorn.

Håll gärna en tumme för att min dator och jag snart är pigga igen!

Mer läsning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.