Meny Stäng

Stellan Tengroth drivs av sitt engagemang

Göteborgaren Stellan Tengroth berättar i Förverkliga din bokdröm om sitt genuina miljöengagemang och hur marknadsföringen av honom som föreläsare och av debattboken Tillväxt till döds går hand i hand. 2013 publicerades antologin Att svära i kyrkan – tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet där Stellan är redaktör.

Vad är lättast, att vara författare eller redaktör för en antologi?

omslag.inddInnan jag gav mig in det trodde jag att det skulle vara mycket enklare och inte så mycket jobb att vara redaktör för en antologi, där mitt eget bidrag bara var ett av 24 andra.

Det var förstås helt fel. Det var mycket jobb att följa upp alla skribenterna. Upptagna människor som åtog sig att skriva utan att få någon annan ersättning än några gratisex. En del var exemplariska med att hålla sig inom de ramar jag satt upp med deadline och med det antal tecken som jag satte upp. Medan andra utsatte mig för övertalning både om mer tid för att skriva och att få lov att överskrida antalet tecken. Det var ingen som hade problem med att texten blev för kort…

Och att läsa manus med kritiska ögon är förstås tidsödande. Vad ska jag anmärka på? Direkta stavfel – självklart, meningsbyggnad och syftning om den var tokig också, men sedan finns en väldig gråskala. Jag ska ju inte pracka på någon annan mitt sätt att formulera sig eller de tankegångar som jag tycker är logiska.

Men enormt roligt och lärorikt. Både i sakfrågorna och det språkliga.

Boken har trycks i två upplagor och inför den andra anlitade jag en professionell språkgranskare som nagelfor en del av kapitlen. Fascinerande att se vad ett tränat öga hittar. Jag som tyckte att jag inte var så dålig på språket och tyckte mig ha läst noggrant.

Är du fortfarande en lika flitig föreläsare?

ska redDet går lite upp och ner. Har inte lagt så mycket möda på att marknadsföra mig, men har 5-6 tillfällen bokade. Tycker det är roligt och ett sätt att hela tiden hålla mig uppdaterad och testa min tankar på andra.

Var det lättare eller svårare att marknadsföra andra boken?

Den var enklare eftersom det var en del kända namn med som författare. Men generellt är detta nog den svåraste biten. Vet inte riktigt hur jag bäst ska nå ut. Bygger på djungeltelegrafen och på att det finns en kärntrupp ”redan frälsta” som köper den här typen av böcker.

Båda böckerna har sålt i ca 5000 ex och det är jag nöjd med. Bok nr 1 från 2010 säljer inte mycket idag, men nr. 2 tickar på med några tiotal per månad.

Första boken gav du ut själv, den andra på förlag

I mitt fall var det ett litet förlag (Pärspektiv) och dealen var från början att jag skulle ta huvudansvar för innehållet. Jag hade däremot mycket glädje av att kunna bolla frågor med Pär Holmgren. Jag gjorde den tryckfärdiga inlagan i InDesign, men jag behövde inte engagera mig i omslaget och jag tog ju inte heller den ekonomiska risken om den inte hade sålt.

Tillvaxt_till_döds.indd

Har du börjat på något nytt projekt?

Jobbig fråga:-)  Har en vilja att skriva en bok till och har en hel del tankar i bakhuvudet. Har dock inte fått till att strukturera upp dem. Samlar på mig referenser och bearbetar tankegångar.

Men, ambitionen är en bok till. Också denna gång pocket (du kommer kanske ihåg min prisgräns – dagens lunch) och tror mer och mer att det är ok med en tunn bok. Många har inte tid att läsa. Det gäller bara att den ska ge intryck av en ”riktig” bok och inte bara en pamflett. Drygt 100 sidor är nog ok, men risken är väl, med mig, som med författarna i antologin att det är svårt att skriva kort.

Frågorna som jag tar upp tycker jag bara blir mer och mer akuta och de syns lite mer i media, så det ska säkert gå att sälja några tusen…

Tack Stellan, 5000 exemplar av vardera bok är inte illa men jag förstår om du vill nå ut bredare med dessa viktiga ämnen. Lycka till med nya projekt.  

Följ gärna Stellan Tengroth

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

1 kommentar

  1. Pingback: Jag förverkligar min bokdröm — Tillväxt-reflektera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.