Meny Stäng

Annika Bengtsson om vikten av samarbetspartners

I Förverkliga din bokdröm bokdröm berättar kattägaren Annika Bengtsson om sitt förlag Grim. Sedan dess har Grim expanderat. Här kommer hennes egna ord för vad som hänt det senaste året. 

bild8Ibland blir det helt annorlunda än vad man tänkt. Jag startade Grim förlag 2011 bara för att ge ut mina egna böcker. Så skedde också. Först en roman, Snökupan, tryckt på papper precis som böcker brukar vara. Därefter lärde jag mig att göra e-böcker eftersom jag ville hänga med i den tekniska utvecklingen. Det blev en tidigare utgiven roman och några novellsamlingar, enbart utgivna som e-bok.

Inom ett par år hade jag åtta titlar på förlaget, de flesta både i pappersform och i digital form. Sedan hjälpte jag två kollegor, Anna-Maria Schyman och Joanna Björkqvist, att ge ut deras debutromaner (Skönt förvirrad kvinna respektive Nära dig, omarbetad och utgiven under nya titeln Närmare dig) som e-böcker och fick därmed två författarkollegor på förlaget. Det kändes bra, för som egenutgivare blir man inte alltid betraktad som seriös medan man som förläggare har lite högre status.

Nu har jag och förlaget tagit ett stort steg till. 16 februari kom Joanna Björkqvists reportagebok Våra älskade orkade inte leva ut på Grim förlag. Det var den första originalutgåvan av en annan författare än jag själv. Det var också den första boken där det lades ner lite jobb på marknadsföring. Och det har gett effekt. Joanna har intervjuats i både radio och tv, tidningar har bett om recensionsexemplar och biblioteken har köpt in boken innan boken den ens blivit lektörsomnämnd hos BTJ.

Om några veckor, 16 mars, är det dags för nästa originalutgåva på Grim. Det är Björn Jutendahls Bara Business, en roman som utspelar sig i reklam- och mediebranschen, där den debuterande författaren är ett välkänt namn.
Givetvis kommer vi även till det här boksläppet att marknadsföra så mycket vi förmår. Det blir många mejl till branschpress, radio och tv, och förväntningarna är höga på att nå ut. Författaren är, som sagt, känd i branschen och hans romandebut kommer med all säkerhet att väcka intresse.

I april kommer ytterligare en bok ut. Elisabeth Lindström, som är en av de intervjuade i Joannas reportagebok, har skrivit om sonen David. I sorgens famn heter hennes gripande bok om sorgen efter sonens självmord.

I och med den här utgivningen har jag bytt roll från författare till förläggare (och förlagets alltiallo). Jag hade i och för sig planer på att börja skriva min nya roman men just nu finns inte tid till det eftersom det är fullt upp med förlagsjobb.

Till Joannas bok var jag redaktör och det var intressant att få pröva på den arbetsuppgiften. Hon var redaktör till min roman Sorgbägare och även om jag tidigare köpt tjänst av en frilansande redaktör var det stor skillnad att få jobba så tätt tillsammans med någon som verkligen gått på djupet i texten.

Jag hade aldrig vågat ta steget från egenutgivare till förläggare utan hennes stöd. Därför känns det tryggt och bra att veta att vi kommer att fortsätta samarbeta om de titlar som kommer ut på Grim. Ensam kan vara stark men tillsammans är man mycket starkare. Och modigare.
Dessutom har man roligare.

collage

Tack Annika för denna uppdatering, garanterat inspirerande för alla som precis startat ett eget förlag. 

Följ gärna Annika Bengtsson.

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

2 kommentarer

 1. Kim M Kimselius

  Intressant läsning. Härligt att höra att det går så bra för ditt förlag Annika. Ibland stöter jag på manus som jag tänker ”Det här vill jag ge ut”. Men, av erfarenhet vet jag att om man börjar ge ut andras böcker blir ens eget skrivande lidande, så jag skriver på och tackar nej till alla manus.
  Önskar dig stort lycka till! Du klär mycket bra i kort hår, Annika!

  Kram Kim

  • Annika Bengtsson

   Tack för de snälla orden, Kim! Lite blir mitt eget skrivande lidande men jag har försökt planera och jag räknade med att de första tre, fyra månaderna i år skulle bli fyllda av annat än eget skrivande. Men snart hoppas jag börja skriva så att jag kan släppa en ny roman i början av nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.