Meny Stäng

5 tips för mer och bättre skrivtid under 2016

Oavsett om du drömmer om att börja skriva, har som mål att färdigställa ett manus eller planerar att skriva din tionde bok under 2016 är det viktigt att vårda sin skrivtid. Antalet timmar med fingrarna på tangentbordet är (nästan) det enda som räknas. Skippa därför alla nyårslöften som kan splittra ditt fokus. Vad är väsentligast; att din hjärna är inställd på att du inte ska äta/köpa/tänka på ett eller annat eller på att du ska skapa?

Här kommer ett antal tips för att ta till vara på sin skrivtid under 2016. Jag har skrivit ner dem minst lika mycket för min egen skull som för din men hoppas att du har nytta av dem. Har du fler tips dela gärna med dig av dem i en kommentar.

solupp-46

1) Skriv regelbundet

  • Skriv regelbundet, även om du har ont om tid. Att skriva 20 minuter per dag är också skrivtid. Det gör att manuset hålls levande och minskar ner ställtiden när du väl får lite mer tid för ditt manus. Korta pass kan användas för att fila på synopsis, göra research eller skriva en viss scen.
  • För skrivdagbok. Ett sätt att få struktur på skrivandet är att anteckna helt kort vad du gjort under varje pass. Det väsentliga är inte att notera antal tecken du skrivit utan få ner om du gjort några ändringar som påverkar någon annan del av manuset.
  • Stäng av distraktioner. Under den tid som är avsatt som skrivtid sitter/står du framför datorn med alla pro­gram utom det du skriver manuset i avstängda.

2) Frigör skrivtid

  • Hitta din bästa tid att skriva på. Om du är som jag och skriver bäst på morgonen, kliv upp en timme tidi­gare och skriv före jobbet.
  • Släng ut teven, låt dammråttorna hållas och delegera till kockarna Findus och Dafgårds att stå för matlag­ningen.
  • Gå ner i arbetstid. Författaren Jenny Forsberg har avsatt alla fredagar för författaraktiviteter. Varning för 80-procentfällan, att du fortfarande har lika många arbetsuppgifter som när du jobbade heltid och bara går ner i lön.
  • Utnyttja pendeltid till att läsa och redigera ditt manus genom att utnyttja senaste bärbara teknik. Även om det kanske inte är så effektivt så får du i alla fall nya lek­saker.
  • Ta ledigt och åk bort på skrivretreat för att få sammanhållen skrivtid.

3) Undvik tidstjuvar

Författargrupper på nätet är en lysande uppfinning. Där kan man när som helst få svar på de mest udda frågor och bli peppad av kollegor när det går trögt. Det är dock lätt att fastna i fel diskussioner. Det hjälper inte dig att bli en bättre förfat­tare att debattera antal korrekturfel i storsäljande böcker, om egenutgivning eller förlagsutgivning är bäst eller ordet hens varande eller icke varande. Koncentrera dig på ditt skri­vande istället.

För oss som har en eller annan bok utgiven finns flera potentiella tidstjuvar varav en är listmani. Det vill säga att man går in och kollar nätbokhandelns försäljningslistor dagligen. Eller surfar runt bland landets samtliga bibliotekskataloger för att se om boken är utlånad (särskilt fiffig syssla innan boken har hunnit ut på biblioteken). Eller googlar efter recensioner. Sätt ett tak för dig själv, exempelvis att du max får kolla en gång i månaden, annars är det lätt att värde­full skrivtid går till spillo.

Du får heller inget skrivet eller sålt om du lägger tid på att jämföra dina försäljningssiffror med andra författares. Unna dem deras framgång och inspireras istället.

4) Prioritera skrivtid

Författare behöver balansera skrivtid med andra åtaganden. Förutom sådant som är helt utanför skrivandet, som brödjobb och familjeliv kräver författarskapet sitt. Alldeles oavsett hur man ger ut böcker idag förväntas författare vara aktiva och hålla kontakten med sina läsare, vårda sitt varumärke och bygga på sin författarplattform. Det är uppgifter som aldrig tar slut, det går alltid att posta en till bild, skriva ett till blogginlägg eller utforska fler sociala medier. Därför gäller det att någonstans sätta ett tak.

När jag häromdagen summerade mitt år i sociala medier konstaterade jag att jag förra året la mycket tid på Facebook, viket beror på att jag har stora delar av mitt sociala kontaktnät där. Det är roligt att chatta med folk men om jag vill bli klar med mina pågående bokprojet får jag kanske vara lite mindre social under 2016.

Skriva först och sociala medier sedan på den tid som blev över. Inte tvärtom.

5) Vårda din kreativitet

För att orka i längden och inte bränna ut sig är det väsentligt att vårda kroppen. Sömn, grönsaker och valfri motion varje dag är inget trendigt nyårslöfte, de är nödvändiga för att hålla knoppen i trim. Ibland behöver vi också ladda batterierna genom att läsa andras böcker eller konsumera annan kultur. Det kan dessutom ge inspiration.

Efter välbehövlig paus är det bara att hälla upp valfri varm dryck och skriva!

kaffe-03

Innehållet i det här blogginlägget är till stora delar hämtat från #författarboken. Om du känner någon författare som kan ha nytta av en gedigen handbok i författarskap får du gärna tipsa honom eller henne om boken. Själv tänker jag under 2016 prioritera att skriva klart mina Antibes-böcker nämligen (bilderna i inlägget är därifrån). 

Publicerad iTips för skrivfasen

Mer läsning

6 kommentarer

  1. Kristina Sjögren

    Bra skrivtips! Helt rätt! (Vet jag av erfarenhet, och ändå klarar jag inte riktigt att sköta det här ordentligt, utan flippar ur titt som tätt och lägger in tvättar, kollar mejlen, kollan Fejan osv. Förmodligen för att det är så väldigt jobbigt att skriva. Koncentrationen man måste uppbåda är ju otrolig – inte undra på att man heller jagar en dammråtta ibland bara för att få pusta ut lite, trots att man avskyr att städa.)

    • Kristina Svensson

      Tack Kristina,
      Före jul (med en novelldeadline nära förestående) fick jag för mig att jag måste städa ugnen…
      Alltså, det var välbehövligt men jag ser ändå ett visst samband. De flesta av exemplen i texten är självupplevda får jag erkänna. Men i år så…

    • Kristina Svensson

      Tack Maria, både för beröm och för att du uppmärksammar mig på tekniska problem. Ska läsa på din länk och fundera lite hur jag ska göra. Just G+ har jag ofta problem med. Förresten har jag ofta problem med dela-knapparna rent generellt. På den här sajten är de inbyggda i temat och eftersom jag inte har hittat något plugin som funkar mindre dåligt har jag använt dem. Tror jag varit igenom 20 dela-plugin totalt på mina sajter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.