Meny Stäng

Myt: Att det tar lång tid att skriva en bra bok

I DN berättar Caroline och Leffe Grimwalker att de ska skriva en sjuhelsikes massa böcker i år. Detta har genererat upprörda kommentarer på temat att böckerna omöjligt kan bli bra med det tidsschemat. Jag förstår att det låter hysteriskt att skriva tio böcker på ett år när många sliter i tio år med ett och samma manus. Den spontana reaktionen är att det knappast kan bli bra. Men den reaktionen bottnar i okunskap om författaryrket. Eftersom de aktuella böckerna ännu inte är utgivna och jag alltså inte har konsumerat dem, tänker jag inte spekulera i kvaliteten. Istället ska jag ge lite perspektiv på temat skrivtid.

Skärmdump av artikeln i DN

Övning ger färdighet

Den första punkten hamnar i kategorin självklarheter, nämligen att om man gör något många gånger får man rutin. Det tar tid att lära sig ett yrke och författaryrket är inget undantag. När man hittat sin författarröst och lärt sig hur man bygger upp den typ av böcker man vill skriva kan man göra det snabbare än första gången. Flera av de produktiva författare som är nämnda i denna artikel i Boktugg har skrivit åtskilliga böcker. De har gjort sina lärlingsår och är nu proffs.

Snabbare att skriva serier

De produktiva författarna skriver serier. Det innebär att de redan har sina karaktärer färdiga när det är dags för bok åtta och nio. Där sparar de in mycket tid.

Dessutom kan de återanvända research och kunskap som de förvärvat tidigare. Första gången som man ska skriva en deckare behöver man antagligen lära sig en hel massa om hur polisen eller rättsmedicinare arbetar, men sedan kan man det.

Att skriva är den lilla biten

Själva skrivandet är faktiskt en rätt liten bit av att skapa en bok. Det som tar tid är att bestämma vad som ska skrivas. Alltså att göra research och planera innehållet. Hitta på intrig och skriva synopsis.

Sedan är det bara att knacka ner texten och vips finns ett råmanus. Därefter ska det redigeras och korrekturläsas. Har man kontrakt med ett externt förlag överlämnar man dessa delar. Visst blir man ändå involverad, men hur mycket jobb det är beror delvis på vilken typ av bok det ska bli. Om det är skrivet direkt för ljud kan man exempelvis hoppa över korrekturläsning.

Författare skriver sällan på heltid

Nu kommer vi till min huvudpoäng, det här med att skriva på heltid. Jag känner inte Caroline och Leffe Grimwalker men enligt artikeln har de kontrakt med förlag som anlitat dem för att skriva en serie i snabb takt. Det innebär att de skriver på heltid. Alltså på riktigt heltid.

De flesta författare har minst ett annat jobb vid sidan av skrivandet. Det kan vara ett helt civilt yrke, som att vara läkare, lärare eller Ica-handlare. Eller så är det något skrivrelaterat som att skriva artiklar, hålla skrivkurser eller sagostunder på bibliotek. De flesta lägger ner mer tid, och har större inkomster, från dessa sidouppdrag, än från själva bokskrivandet.

Algoritmförfattare versus traditionella författare

Även heltidsförfattare lägger en massa tid på saker runt omkring. Bara att jaga förlag och skriva stipendieansökningar kan ta en avsevärd tid. Författare förväntas också lägga ner tid på marknadsföring. Det går att göra på många olika sätt. Man kan byta pojkvänner tillräckligt ofta för att tidningarna ska få något nytt att skriva om eller stå på marknader med tryckta böcker.

De produktiva författare som satsar på ljudboksserier överlåter istället marknadsföringen på algoritmerna. Ju fler titlar desto större digital hylla och ökade chanser att nya läsare upptäcker serien. Varje ny titel ökar lyssningen av de tidigare. Intäkten per lyssning är kanske inte särskilt lysande men volym ger pengar. Därmed kan författarna ägna sig åt att skriva utan avbrott.

Skivandet som livsstil tillsammans

Det återstår en punkt, nämligen att ha skrivandet som livsstil och ägna sig åt det sju dagar i veckan 365 dagar om året. Det förutsätter att man själv och alla familjemedlemmar har hälsan och är inställda på att det är så livet ser ut. Många debutanter stupar på att de inte har stöd från sin omgivning.

Caroline och Leffe har inte bara stöd, de gör detta tillsammans. Vilket också innebär att de kan bolla alla synopsis och har ett bollplank när någon intrig trasslar. Grimwalker kör så de ryker tillsammans.

Med denna artikel dammade jag av en gammal artikelserie med myter i bokbranschen. Vill du läsa fler?

Publicerad iLivet som författare

Mer läsning

2 kommentarer

  1. Tobias Robinson

    Kloka synpunkter. Jag gör mitt jobb ganska snabbt eftersom jag gör det hela dagarna och har lärt mig hur det går till. Jag blir även snabbare och snabbare på min hobby, som är att skriva. Förutom just nu när det står ganska still. Jag tycker Grimwalkrarna är häftiga. Jag har kollat in några Masterclasses och författare som James Patterson och RL Stine är helt ogenerade med att de är proffs och skriver för att underhålla. Och det går eftersom de har en metod.

    • Kristina Svensson

      Tack ska du ha!
      Intressant höra om James Patterson. Själv jobbar jag inte alls i den genren och håller på med något helt annat. Men jag såg en del kommentarer om Grimwalkarna som jag tyckte krävde ett blogginlägg. Man hinner med mycket mer om man skriver sju dagar i veckan än om ska göra femtioelva andra grejer runt omkring. Vilket de flesta av oss gör. Som det här med blogg :-).
      Lycka till, hoppas du kommer igång med skrivandet igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.