Meny Stäng

Tips: Vässa ditt manus med hjälp av testläsare

Sommar, sol (regn) och ljusa kvällar. För en del är blomstertid synonymt med lästid i hängmattan medan det för andra innebär ljuvlig skrivtid. Runt om i Sverige har meningar formulerats och hårddiskar fyllts med texter under juli. Nu när skördetiden närmar sig är det är det dags för nästa steg, att redigera texten. Innan du gör det är det bra att låta utomstående ögon läsa det du skrivit. Det kan kännas läskigt men är viktigt eftersom det är lätt att bli hemmablind för sin egen text. Oavsett hur briljant författare du är finns det alltid utrymme för förbättringar. En utomstående kan även peka på vilka partier av manuset som är bra så att du inte redigerar sönder dem.

forfattarboken -6966-2

Välkommen till det första inlägget i en miniserie om att skaffa utomstående ögon på sin text samt hur hantera feedbacken från dem!

Del 2: Ge ditt manus skjuts med proffshjälp

Del 3: Ta kritik på rätt sätt.

Skicka råmanuset

Mitt bästa råd är att skicka råmanuset, det vill säga den första versionen av det kompletta manuset. Skicka inte ett manus där du har pillat i en evighet och vägt varje ord på guldvåg!

Du sparar tid genom att tidigt i processen få en koll på om du är på rätt väg eller om det finns gigantiska luckor i din historia. Dessutom är det mycket enklare att ta konstruktiv kritik på ett utkast än på något där varje mening är en älsklingsformulering.

Detta låter kanske självklart men mitt första manus lät jag ingen läsa förrän jag kommit så långt att när jag fick in synpunkter ville jag inte vända och byta inriktning. För några av mina senare manus tog jag in åsikter i ett tidigt skede. Det gjorde verkligen skillnad i både tidsåtgång och slutresultat.

Olika typer av läsare

Det finns många olika typer av läsare som kan ge feedback på ditt manus. Lektörer, dramaturger eller storycoacher som har manusgranskning som sitt yrke erbjuder en professionell tjänst mot betalning. Dessa kommer jag att skriva om i nästa inlägg.

Ett bra komplement till de betalda proffsen är att be några läsvana vänner att agera testläsare. Den ideala testläsaren är någon som är duktig på att formulera feedback. Det råder blandade meningar om släktingar är bra testläsare. En del författare anser att den närmaste familjen är de allra bästa testläsarna eftersom de har lång vana vid att ge just dig rak och stenhård feedback. Andra menar att familjen bara peppar och därmed inte är till någon nytta. Du känner din familj bäst och vet hur de agerar.

En bra början är att leta efter personer som läser böcker i samma genre som din bok. De kan jämföra din bok med liknande böcker och berätta om din bok är full med klichéer eller om den känns fräsch och läsvärd. Om din bok innehåller mycket fakta, leta upp en expert som får läsa och specialkolla dessa fakta. Detta är särskilt viktigt för faktaböcker men även skönlitteratur har nytta av faktakoll. Säg att din bifigurer är botanist, då vill du gärna att en botaniker läser hans eller hennes repliker. Samma sak om din bok utspelar sig på en ort som du själv inte bor på, be någon med lokalkännedom kontrollera att alla vägar går åt rätt håll.

Byt läsning med skrivande kollegor

Ett sätt att få feedback från någon med samma intresse för att formulera intriger eller strukturera upp ett innehåll är att byta läsning med skrivande kollegor. Även här är det bra med personer som skriver i liknande genre som du själv. Det är dock viktigare att ni är i samma fas av skrivprocessen. Är råmanuset klart och ni kan byta läsning rakt av? Eller är ni i början av en bokidé och vill bolla idéer med varandra? Eller är det dags att planera olika marknadsföringsinsatser? Kollegor kan vara värdefulla genom hela bokprocessen och ni kan följas åt under flera år.

Några ställen att hitta skrivande kollegor:

  • Facebook-grupper som Författare på Facebook eller Författarsällskapet.
  • Föreningar, som Egenutgivarna.
  • Skrivnätverk som Nafs, Poeter eller Kapitel 1.
  • Följ taggen #twittskriv på twitter.
  • Byt adress med andra deltagare i skrivkurser eller mingel.

Notera att ge och ta konstruktiv kritik är en konst. Tyvärr finns det personer som antingen inte lärt sig detta eller får något ut av att såga och trampa på andra. Om detta sker, lämna omedelbart den gruppen och sök dig till ett annat sammanhang. Mata aldrig trollen genom att besvara deras trakasserier.

Skicka med frågor

För att hjälpa testläsarna att fokusera på rätt saker kan du skicka med några frågor som du vill att de besvarar. Här kommer två autentiska exempel, ett för en skönlitterär bok och ett för en faktabok. Det ena är de frågor som Annika Estassy skickade till sina två testläsare av Croissants till frukost. Det andra är de frågor som jag och Joanna Björkqvist skickade med till våra fyra testläsare av Förverkliga din bokdröm.

Frågor för skönlitterär bok

screenshot_2014-04-21-17-05-20-1_535d40692a6b22accf0099e0 1. Miljön: Såg du omgivningarna/huset/byn framför dig när du läste?
2. Huvudpersonerna: Förstod man vem som var vem och vad deras problem/mål var? Någon karaktär som kändes överflödig? Någon karaktär du kände att du förväntades tycka om men inte gillade? Någon du hade svårt att hålla koll på?
3. Handlingen: Blev du engagerad? Kändes det som hände logiskt?
4. Dialoger: Trovärdiga, pladdriga, onödiga?
5. De berättande partierna: Fanns det ställen där du blev uttråkad?
6. Inledningen (kap 1-2): Fångades du av den?
7. Mittpartiet: Tappade du intresset?
8. Slutet: Var det tillfredsställande? Vilken känsla lämnade boken efter sig?
9. Efter att ha läst den första scenen, vilka förväntningar hade du på berättelsen? Blev de förväntningarna uppfyllda?
10. Hittade du någon ”purple prose”? (dvs överdrivet poetiska beskrivningar som inte passade eller som i sammanhanget var mer vackra än funktionella?)
11. Var det spännande? Gick det för långsamt eller fort framåt?
12. Något som upplevdes som upprepande eller för utförligt beskrivet? Något som i ditt tycke borde tas bort? Någon scen som behövs kortas ner/göras mindre informativ?
13. Saknade du något? En scen som borde ha funnits med, en karaktär som borde ha fått mer utrymme?
14. Kändes temat klart? Blev det mer komplext allt eftersom berättelsen fortskred?
15. När kom höjdpunkten i berättelsen, tycker du?
16. Var berättelsen lätt att följa?
17. Höll språket en tillfredsställande nivå, var det i samklang med berättelsen? Några ord och/eller uttryck som återkommer för ofta?
18. Fanns det något ställe där du upplevde problem med trovärdigheten?

Frågor för faktabok

Generellt/övergripande:

  • motsvarar innehållet vårt mål med boken?
  • vettig struktur och upplägg?
  • lättläst layout?
  • saknar du något?
  • annat du tänker på längs vägen?

Specifika kapitel:

  • faktafel?
  • rubriker som är tråkiga eller fel i förhållande till innehåll?
  • svårt förstå eller utrymme för feltolkningar?
  • något kapitel eller avsnitt du skulle kapa?
  • något kapitel du skulle vilja läsa mer?

Tacka dina testläsare

Glöm inte att tacka dina testläsare i slutet av boken samt att skicka dem ett exemplar av den färdiga boken.

Vill du ha fler tips på vad du ska göra med ditt manus, läs Författarboken som är en faktaspäckad handbok för alla författare. 

Edit: bytt länk till nya upplagan av boken

Publicerad iTips, Tips för skrivfasen

Mer läsning

1 kommentar

  1. Pingback: Testläsningstajm – …MITT SKRIVLIV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.