Meny Stäng

Tips: Ta kritik på ditt manus på rätt sätt

Under sommaren har jag haft en liten miniserie med inlägg om att använda testläsare och/eller lektörer för att få in värdefulla synpunkter som kan hjälpa dig att vässa ditt manus. Det här är den avslutande delen som handlar om vad du gör när du får svaret. Det är ett utdrag ur #författarboken.

Ta emot feedback

Innan du skickar iväg ditt manus kan det vara bra att fundera över vilken typ av hjälp du söker. Vill du att testläsaren ska titta på något särskilt? Hur tuff kritik tål du? Särskilt det sistnämnda kan vara bra att berätta. En del författarkollegor klagar på att den feedback de fått varit för mesig. Lektörer å andra sidan vittnar om att de fått huvudet avbitet av författare som är upprörda över att någon kritiserat deras baby. Människor är olika och om du berättar i förväg hur du vill ha det är chansen större att du får rätt nivå på din feedback.

Glöm inte att paginera ditt manus om du skickar det på papper. Det kan också vara fiffigt att numrera kapitlen. Det underlättar när du ska läsa omdömet med sidhänvisningar som ”i kapitel fem har du skrivit…”.

När du sedan får feedback är du antagligen nyfiken och läser den på en gång. Det kan finnas följande delar.

Beröm
Skriv upp berömmet på en lapp som du plockar fram när det känns motigt och du är beredd att ge upp.

Faktafel
Ändra omedelbart. Förutsatt att du inte själv är övertygad om att din version är korrekt. I så fall kan du lägga det åt sidan med en markering att du ska dubbelkolla en gång till.

Korrekturfel
Det är egentligen inte testläsarens jobb att leta efter stavfel, men de flesta brukar anteckna om de ser några. De kanske också anmärker på att vissa favorituttryck återkommer väl ofta i texten. Det är lika bra att rätta korrekturfelen på en gång.

Åsikter
Kunden har alltid rätt heter det, vilket här skulle kunna översättas till att läsaren har alltid rätt. Om din lektör, eller testläsare säger att något är krångligt eller långtråkigt så har de rätt. Det är bara att kavla upp ärmarna och fundera på sätt att skriva om.

Förslag
Förslag är just förslag. De grundas på läsarens egna erfarenheter och preferenser. Du väljer själv vilka förslag du ska ta till dig och vilka du ska strunta i. I början av min författarkarriär anammade jag alla förslag jag fick på mina texter, men numera ser jag dem just som förslag. De är dock värdefulla att få eftersom de pekar ut problemområden och tvingar mig att fundera på andra lösningar. Det är inte lätt att tillfredsställa alla. En testläsare av ett annat manus jag arbetar med saknade de ”typiska Kristina-parenteserna” från min debutbok, medan en annan testläsare strök varenda parentes i samma manus för att hon inte tyckte att de passade.

Att utan att fundera köpa alla förslag på förändringar är antagligen lika dumt som att avfärda allihop som korkade påhopp.

Det sämsta du kan göra är att ta allt personligt. Författaren Torbjörn Flygt berättade i ett föredrag att när han började studera litterär gestaltning var det en chock för honom att få respons på texter, för han tog allt personligt. Gör inte det. Det är inte du som person som får respons, det är dina texter.

forfattarboken -7013

Ovanstående var ett utdrag ur #författarboken. Det är en handbok där jag samlat allt jag tror en författare har nytta av att känna till. Har du bokdrömmar rekommenderar jag dig att kila iväg till hylla A på biblioteket och låna den eller att skaffa ett eget ex.  Jag blir uppriktigt nedstämd varje gång jag läser i någon författargrupp en debutant som skriver ”men oj, det visste jag inte, hur skulle jag kunnat veta att jag borde gjort annorlunda?”. 2010 när jag skulle debutera var det svårt att få fatt i information men det är det inte idag. Eller som en läsare skrev till mig.

Det känns som om du bjussar på info o kunskap som man tror att det är svårt att komma över och som andra håller för sig själva…riktig inside information!!

Publicerad iTips, Tips för skrivfasen

Mer läsning

2 kommentarer

 1. Bielke von Sydow

  Bra inlägg! Det här med att ta kritik på rätt sätt e en konst. Svårt att inte ta kritik på sitt manus personligt, skrivandet är ju det mest personliga man kan ägna sig åt. Oavsett om det är fackbok eller skönlitteratur sitter så mkt av ens egen själ i texten. Visst vill man ha konkret respons med förbättringsförslag, och det behöver både manuset och man själv. Inte vill man enbart ha beröm utan även kritiska ögon. Men ändå…
  Jag brukar tänka att det är okej att i ett övergående stadium bli lite putt på respons jag egentligen inte vill ha, det går liksom över och man vet att kritiken i längden är av godo. Och efter tag inser jag att vissa grejor är värda att ändras på, andra vill jag ha kvar bara därför att.

  • Kristina Svensson

   Hej Maria,

   Tack för din kommentar och positiv feedback. Du har helt klart en poäng, det kan vara bra att låta feedbacken ligga till sig lite och ta fram och läsa den igen efter ett tag.

   Lycka till med nya boken!

   Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.