Meny Stäng

Misstag: Skriver på förlagsavtal som…

Författare är inte bara skapare av litterära verk utan även företagare. I den rollen ingår att läsa alla avtal noga och inte göra som när du laddar ner en ny app och kryssar i att du läst och förstått hela användaravtalet utan att ha öppnat det. Det är exempelvis ett misstag att skriva på ett förlagsavtal som:

  • saknar slutdatum
  • har ett erbjudande som låter för bra för att vara sant
  • innehåller ordet obegränsat i samband med format
  • innehåller konkurrensklausuler
  • ingen jurist godkänt.

10-misstag-0087-2

Slutdatum

Förr gällde ett förlagskontrakt till titeln var slutsåld, vilket ofta var detsamma som att det återstod under 100 ex av den tryckta upplagan. Med e-böcker och print on demand tar upplagan aldrig slut och förlaget kan därmed ha intäkter från boken under hela författarens livstid plus 70 år om inte kontraktet har ett slutdatum. Tre till fem år från utgivningen är en rimlig tid.

Osannolikt bra

Om du får ett erbjudande som låter för bra för att vara sant, exempelvis en royaltynivå som ligger dubbelt eller tredubbelt över praxis, så skulle jag inte öppna champagnen utan kontakta en jurist för att kolla vad som ligger dolt i det finstilta.

Obegränsade format

Om ordet obegränsat finns med när det gäller vilka rättigheter avtalet hanterar, betyder det i praktiken att skulle din bok bli film och så småningom plastdockor i Happy Meals så kräver förlaget en del av intäkterna från McDonalds. Avtalet bör endast gälla de format som förlaget faktiskt tänker ge ut. Detta beror på att författare för att maximera sina intäkter på varje verk bör se till att det publiceras i så många format som möjligt på så många marknader som möjligt. Då är det dumt att ha låst upp ljudboksrättigheterna hos ett förlag som bara planerar att ge ut verket i pappersform.

Konkurrensklausuler

Konkurrensklausuler är ett otyg som importerats västerifrån. Det betyder att du inte får skriva i samma genre och ge ut på andra förlag, inklusive eget förlag.

Kolla alltid med Författarförbundets jurister

Ingenting kan ersätta att tänka själv och använda sunt förnuft, men förlagsavtal kan vara snåriga och Författarförbundets jurister är experter på just förlagsavtal. Författarförbundet har tecknat ramavtal med en del svenska förlag och med dessa förlag ska det vara riskfritt att skriva på förlagsavtal. Får du ett erbjudandet från ett annat förlag är det vettigt att utnyttja Författarförbundets granskningsservice. Det ingår i medlemsavgiften och är värd sitt pris. Eftersom det krävs två utgivna böcker för att bli medlem erbjuder de debutanter, det vill säga presumtiva medlemmar, enklare kostnadsfri rådgivning.

Texten ovan är hämtad ur boken 10 misstag författare gör av Kim M Kimselius, Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson. Vill du läsa mer om förlagsavtal och olika typer av utgivningsformer rekommenderas att även läsa #författarboken

Publicerad iTips, Tips för publicering

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.