Meny Stäng

Reformera Sveriges Författarförbund – min motion till stämman 2024

Den 18 maj 2024 är det förbundsstämma i Sveriges Författarförbund. Det är organisationens högsta beslutande organ där alla medlemmar har rösträtt. Stämman väljer styrelse och klubbar inriktning på verksamheten. Alla medlemmar som vill kan lägga fram motioner med förslag. Är du medlem så är deadline för motioner i år 19 mars. Jag har skrivit en som jag ska skicka in i veckan. I stort sett är den klar, jag filar lite på den för att korta av den och göra den tydligare. Har du förslag på förbättringar så skriv gärna en kommentar. Är du medlem och tycker att den är bra, anmäl dig gärna till stämman och rösta för.

Författare boende i Sverige har behov av en organisation som arbetar för att förbättra deras arbetsvillkor. För att vara den organisationen behöver styrelse och kansli i Sveriges Författarförbund fokusera på denna uppgift och detta avspeglas i den externa kommunikationen. Då blir förbundet en tydligare företrädare för medlemmarna, och en attraktivare organisation att bli medlem i. Fler medlemmar kan i sin tur vitalisera förbundet och öka dess inflytande.

Inledningen på min motion till Författarförbundets förbundsstämma 2024

Bakgrund till min motion

Det som fick topplocket att ryka för min del var när styrelsen (?) helt okritiskt skickade ut ett kampanjutskick till stöd för en kontroversiell figur som är eftersökt av svensk rättvisa för misstänkt våldtäkt. Detta nämndes dock inte alls utan det handlade bara om yttrandefrihet. Det var inte första gången som förbundets kanaler fylls med utrikespolitiska utspel. Det allra mesta är så behjärtansvärt att det är internpolitiskt självmord att kritisera. För alla vill ju egentligen applådera varenda insats för att uppmärksamma fängslade eller på andra sätt hotade författare och förläggare världen över. Men frågan är om Sveriges Författarförbund är rätt plats eller om detta bättre görs inom ramen för svenska PEN, Amnesty eller andra platser. Kanske är Sveriges Författarförbund rätt instans. Men vem ska då vara branschorganisation för Sveriges författare?

Under de dryga decennium som jag varit författare har jag sett så många frågor som skulle behöva bevakas ur författarperspektiv. Jag började skriva på en lista med några av de mest aktuella frågorna till motionen men då blev motionen väl lång. Men vill du kika så har jag lagt den här.

Många författare väljer bort medlemskap

I mitt nätverk av aktiva författare som regelbundet publicerar verk har många valt bort att ansöka om medlemskap i Sveriges Författarförbund. Motiveringarna varierar men handlar ofta om att förbundet inte verkar vara något för dem eller verkar inte syssla med något som är relevant för dem. Samtidigt är olika författarforum fulla med frågor och funderingar om sådant som en branschorganisation skulle vara perfekt lämpade att informera om.

Detta är bakgrunden till min motion. Jag är helt övertygad om att jag rätt lätt skulle kunna hitta ett par hundra författare som stödjer den. Kruxet är att de är inte medlemmar idag så de kan ju inte rösta. Vi får se hur det går. Här kommer hela.

Omröstning på Författarförbundets årsstämma 2022

Reformera Sveriges Författarförbund för att skapa en starkare organisation

Författare boende i Sverige har i dessa tider behov av en organisation som arbetar för att förbättra deras arbetsvillkor. För att vara den organisationen behöver Författarförbundets styrelse och kansli fokusera på denna uppgift och detta avspeglas i den externa kommunikationen. Då blir förbundet en tydligare företrädare för medlemmarna, och en attraktivare organisation att bli medlem i. Fler medlemmar kan i sin tur vitalisera förbundet och öka dess inflytande

Författaryrket är omgärdat av ekonomiska, juridiska och praktiska utmaningar

AI, lågkonjunktur, biblioteksupphandlingar, digitalisering, klimatkris, kreativa förlagsavtalsparagrafer och utgivningsmodeller…  Det är bara ett axplock av aktuella frågor som påverkar författare.

Författare behöver en organisation som bevakar dem ur författarperspektiv! En politiskt obunden organisation som välkomnar alla författare och aktivt arbetar med lobbyverksamhet för att förbättra författarnas arbetsvillkor. En organisation som erbjuder stöd för författare och presumtiva författare så de ej blir utnyttjade.

Ensamma författare är inte starka, tillsammans är vi starka

Förtroendevalda på alla nivåer i Sveriges Författarförbund gör många förtjänstfulla insatser tillsammans med förbundets medarbetare. Men under den senaste mandatperioden har styrelsen också lagt tid på intensiva meningsutbyten om utrikespolitik (enligt mejl till medlemmar 2024-02-06). Förbundets kommunikationskanaler har använts för att propagera för kontroversiella individer. Förbundets webbsajt ger ett spretigt intryck där behjärtansvärda ändamål blandas huller om buller med kampanjer som är viktiga för medlemmarnas försörjning.

Blandningen försvårar för utomstående att veta om Sveriges författarförbund är en förening som försvarar yttrandefriheten i världen, eller en branschorganisation för svenska yrkesförfattare.

Därmed blir det svårare för presumtiva medlemmar att veta om detta är ett yrkesförbund för dem, vilket gör att en del avstår från att gå med. Fler medlemmar skulle ge tyngd vid förhandlingar med staten och förbättra ekonomin för förbundet, vilket ytterligare skulle förstärka möjligheterna att göra skillnad.

Jag yrkar att stämman uppdrar åt styrelsen

Att utse en grupp som undersöker vilka behov existerande, tidigare och presumtiva medlemmar har av en branschorganisation. Vad skulle kunna få författare att bli medlemmar och sedan fortsätta medlemskapet?

Att utse en grupp som utreder hur man bäst organiserar arbetet med att värna yttrandefriheten på den internationella scenen. Bland alternativen skulle kunna vara att dela upp förbundet i två fristående organisationer, en som värnar yttrandefrihet internationellt och en branschorganisation för författare boende i Sverige. Ett annat alternativ är att återinföra posten som internationell sekreterare och lägga det internationella arbetet som en fristående sektion med egen budget och egna kommunikationskanaler. Ytterligare alternativ kan givetvis också ingå i utredningen.

Att styrelsen, eller den grupp som styrelsen ger uppdraget till, redovisar slutsatserna och rekommendationerna på nästa årsstämma för beslut.

Kristina Svensson

Publicerad idebatt

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.