Meny Stäng

Undvik dessa misstag när du väljer tryckeri till din bok

Att beställa böcker från tryckeri är ett ämne som varit uppe här på bloggen tidigare. I årets version fokuserar jag på vanliga misstag som är mer eller mindre lätta att undvika. Som vanligt gäller att ifall du är ny i branschen och vill ha bättre koll så gör du klokt i att spana in Författarboken.

1) Rör ihop tryckeri och bokutgivare

När jag för mer än tio år sedan för första gången letade efter ett tryckeri till min dyrgrip gick jag till Bokmässan i Göteborg. I ett hörn stod hjälpsamma människor och svarade på mina frågor om typsnitt, papper och format. Det jag inte förstod då var att detta var bokutgivare, inte renodlade tryckerier. Ett renodlat boktryckeri trycker och binder böcker. Punkt. Du levererar färdiga tryckfiler till dem och får tryckta böcker tillbaka. När du betalat fakturan är er affärsrelation avslutad. Söker du billigast möjliga tryck ska du anlita ett tryckeri.

Vet du inte hur du ska skapa tryckfiler, tycker att skärmärken är grekiska och allmänt vill ha någon som håller dig i handen är det bättre att vända sig till en tryckförmedlare eller en bokutgivare. Tryckförmedlare är en mellanhand som kan hjälpa dig genom pappersvalsdjungeln och alla andra detaljer. Bokutgivare kan ordna många kringtjänster som att formge boken, lagra den och distribuera den. Bokutgivare kan sköta hela utgivningsprocessen åt dig. En del kallar sig för hybridförlag (här kan du läsa mer om vad som skiljer dessa från ”riktiga” förlag). Det kostar såklart lite mer än ett boktryckeri, men du slipper lära dig många detaljer. Det är bekvämt om du är ny.

Det blå kallas kapitälband och finns i många färger. Här har jag valt blått för att matcha framsidan på boken.

2) Trycker fel upplaga

Detta är en slamkrypare för vad är rätt eller fel? Det beror på dina förutsättningar. För tio år sedan så tryckte de mikroförlag jag pratade med antingen 50-300 eller 1000 som första upplaga. De flesta sålde samtliga böcker, mer eller mindre snabbt. Har man själv lagt ut pengar så ger man sig inte förrän böckerna är ute hos läsare oavsett om det tar veckor eller år. Det betyder att böcker utgivna från mikroförlag i många fall såldes i större upplagor än många traditionella förlag.

Sedan dess har försäljningen av tryckta böcker generellt sjunkit. Det finns fortfarande en marknad för tryckta böcker men man ska vara medveten om att de flesta inbundna titlar säljs i under tusen exemplar. Jag hör till de som ändå envisas med att trycka upplagor mellan tusen och tvåtusen (och vissa titlar får jag göra tilltryck). Men det är lika nervöst varje gång jag beställer.

3) Väljer fel tryckteknik

Trycktekniker kan delas in i två huvudkategorier, digitaltryck och offsettryck. Inom dessa finns det sedan många underkategorier som lämpar sig till olika saker. Offsettryck är den klassiska metoden. Den har en hög startavgift men lönar sig om du trycker många exemplar. Brytpunkten är runt 800 böcker. Trycker du flera tusen kan styckpriset bli riktigt lågt. Det är dock något som kräver att du kan lagra och avyttra stora upplagor. Foton blir mycket bättre med offsettryck så ska du trycka en snygg fotobok och har höga krav på kvalitet är det offset som gäller. Inom offsettryck finns sedan en del trycktekniker som passar särskilt bra på obestruket papper, andra kräver bestruket papper för att färgerna ska bli fina.

Digitaltryck liknar tekniskt sätt en stor skrivare. Du kan välja hur små upplagor som helst, exempelvis trycka ett enda exemplar. Böcker som trycks först när de beställs, print on demand, trycks med digitaltryck. Det är toppen då du slipper göra en stor investering och slipper lagring. Inom digitaltryck finns också olika metoder.

4)Trycker pocket

Pocket är favoritformatet för många läsare och bokhandlare. Därför vill många egenutgivare trycka sin bok i pocketformat. De har läst om debutanter som byggt en läsekrets genom sälja pocket direkt till läsare. Det är helt sant. Men pocket är ett stordriftformat som kräver stora upplagor och därmed en stor läsekrets för att löna sig. Pocket är det format som tagit mest stryk av ljudböcker.

Om du ändå vill ha pocket så ska du självklart trycka det, men du behöver ta in offerter och leta billigt tryck. Med tryckpris runt en tia är det lättare att få ihop budgeten än om styckpriset passerar femton kronor. Lagra ett par lastpallar böcker hemma och sälj direkt till läsare. Annars äts hela förtjänsten upp av distributörer, frakt och återförsäljare. Eller acceptera att gå back på varje sålt exemplar.

5) Tar in offerter från fel tryckerier

Olika tryckerier är bra på olika saker. En del trycker pocket billigt, andra är specialiserade på lyxiga konstnärsböcker. Därför är det väsentligt att du tar in offerter från rätt tryckerier. Leta upp böcker av samma typ som du ska trycka och kika vem som tryckt dem.

Ställ frågor i sociala medier efter bra tryckerier för din typ av bok. Notera att en del tryckerier får goda vitsord från kunder som tryckt enkla storpocket, medan de får svidande kritik för sina inbundna böcker. Värdera de råd du får utifrån typ av bok. Det kan också vara mer värt om någon som tryckt tjugo böcker på olika tryckerier rekommenderar ett, än om det är någon som tryckt en enda.

Hårdpärm tar längre tid att trycka än mjukpärm och kostar mer. Just nu är det långa köer till alla tryckerier.

6) Hämtar böckerna själv

Alla tryckerier har bättre fraktavtal än vad du har, så det är alltid värt att låta tryckeriet fixa transport så långt det går. Det finns i princip ingen anledning att erbjuda dig att hämta böckerna. Planerar du att anlita en distributör för hela eller delar av upplagan är det helt klart bättre att skicka delar av upplagan direkt till dem.

Fraktkostnad är för övrigt en detalj du kan fråga efter i offerten. Den kan skilja ganska rejält från tryckeri till tryckeri. Jag har varit med om allt från att den ingår till mer än tusen kronor. Läs mer om detta i 3 tips när du beställer böcker från tryckeri.

7) Stirrar dig blind på priset

När du ska jämföra dina offerter gäller att läsa noga. Stirra dig inte blind på priset utan kika vad som ingår. Ingår frakt? Ingår provtryck? Provtryck och frakt kan göra att det tillkommer flera tusen kronor. Vilket papper är det som offererats? Papper kan göra stort utslag på slutpriset så har du olika papper i offerterna kan prisskillnaden bero på det. Namngivna papper, som heter något med Munken eller Artic är dyrare än papper utan namn. Bestrukna papper är oftast dyrare än obestrukna. Byter du papper kan priset öka eller minska med tiotusentals kronor om det är en fotobok.

Pris för tryck varierar kraftigt beroende på upplaga, storlek, band och papper. Det går i princip att kosta på en bok precis hur mycket som helst om man vill.

Sedan finns det andra faktorer att beakta. Det kan handla om miljöaspekter, längd på transporter eller vilket intryck kontaktpersonen ger.

Foton blir bättre med offset-tryck. Denna bok (Hundra nedslag i Mölndal) är tryckt på G-print vilket är ett bra brukspapper.

8) Väljer svenskt

Denna rubrik är en smula provokativ för det är klart att de flesta helst vill trycka i Sverige. Allra helst på ett lokalt tryckeri där man kan hälsa på och se sina böcker bli till. Kruxet är att priset oftast blir det dubbla jämfört med tryckerier i Baltikum. Vill du prissätta din bok i samma prisklass som böcker utgivna av större förlag behöver du göra som de gör och trycka utomlands. I Baltikum finns många duktiga yrkesmän. Sedan har de kanske inte alltid samma uppfattning om hur man hanterar klagomål som vi har i Sverige.

9) Är för snäll om något blir fel

Ibland råkar man ut för rena måndagstryckningen. Det hände mig en gång. Det var snålt med exemplar, snålt med färg och snålt med lim. Jag klagade till min tryckeriförmedlare direkt när jag fick dem. Det var precis före jul och han frågade om han kunde ta detta helgerna. Självklart svarade jag. Det är något jag senare ångrade. För jag var snäll hela våren medan det uppdagades fler och fler defekta exemplar (när tre återförsäljare samma vecka klagar på defekta exemplar kan man hålla sig för skratt). Det hela slutade med att jag bytte tryckeri till nästa bok.

10) Ger ut en tryckt bok

Till sist ska jag nämna det jag sagt flera gånger förut, idag är digitala format förstaformatet för många genre. Välj format baserat på genre. Ställ sig frågan om du verkligen ska ha en tryckt bok. Nu finns det många läsare som gillar att bläddra i en bok och därför kan det vara värt att formge en version för tryck också. Om du lägger upp den hos exempelvis Publit eller BoD så kan folk beställa den som vill ha en tryckt bok.

En pappersbok har dock fördelar: det är en fysisk produkt som är ett påtagligt bevis att du landat projektet. Det är en vara du kan signera till dina vänner på releasefest och du kan sälja den på marknader. Därför kan det vara helt rätt att trycka en upplaga, särskilt om du satsar på marknadsföring via mässor.

Sammanfattning

Vill du trycka så billigt som möjligt går du direkt på ett tryckeri utomlands. Här kommer exempel på tryckerier som ofta rekommenderas av kollegor: Print in Baltic, Booksfactory, Scandbook, Printon, Drukatava, Adverts och Baltoprint.

Vill du trycka svenskt så digitaltrycker F4-print i Stockholm små upplagor medan Göteborgstryckeriet är inriktade på konstnärsböcker.

Min senaste titel är tryckt hos Baltoprint och jag kommer nog anlita dem till nästa projekt också.

Publicerad iTips för publicering

Mer läsning

2 kommentarer

    • Kristina Svensson

      Hej Erik,

      E-bok har många fördelar framför pappersboken. Det är en lägre investering och lägre kostnader för distribution och lager.
      Första steget är att göra om ditt manus till en e-bok (epubfil). Det finns många programvaror för detta.
      Nästa är att välja distributör eller distributörer. Tex Publit eller Publizon.

      Du kan också gå via ett bokutgivningsföretag som BoD för hela processen.

      Hälsar Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.