Meny Stäng

3 tips om bilder av din bok

Bilder är ett trevligt och effektivt sätt att göra reklam för sin bok. Både jag och Joanna Björkqvist har bilder av Förverkliga din bokdröm i många av våra profiler i sociala medier och på våra webbsajter. Idag har jag tagit vinterbilder av boken och såklart kommit på saker jag ska tänka på till nästa gång.

1) Gör en 3D-bild innan boken är tryckt

Marknadsföringen av en bok behöver börja tidigt, långt innan boken är tryck. Med en 3D-bild syns det att det är en bok och inte en affisch eller annan platt bild. Gör därför en 3D-bild av boken så fort bokomslaget är klart. Det här är också ett bra alternativ för den som väljer att bara ge ut sin bok som e-bok.

Den här bilden har jag gjort på sajten 3D-pack.com. Tyvärr verkar sajten ligga nere just nu, hoppas det är temporärt för det var både enkelt och gratis att använda. Det enda jag behövde göra var att ladda upp en jpg med framsidan och en med ryggen och sedan dra lite i bilden tills jag blev nöjd med vinklingen, klicka på en knapp och ladda ner färdig bild. Bilden har tyvärr för låg upplösning för tryck men funkar utmärkt på webben.

2) Långsmala bilder till ”banners”

De flesta bilder av bokomslag blir av naturliga skäl stående rektanglar då de flesta böcker har det formatet. De funkar bra som ikoner i webbshoppar och i sidokolumner på en blogg men det kan vara mycket användbart att även ta en del liggande bilder av din bok. De kan användas till sidhuvud eller omslagsbilder i sociala medier.

Ta både bilder där böckerna är placerade  till höger och vänster i bild. Den ena fungerar på Facebook och den andra på Google+. Den detaljen glömde jag själv av idag och fick gå ut igen och ta bilder med böckerna på den sida jag glömt. 

Böckerna som skymtar i bakgrunden på den ena bilden är våra debutböcker.

3) Välj neutral bakgrund

De första bilderna vi visade av boken var egentligen fusk. Joanna vek ihop provtrycket av bokomslaget, stoppade en bok inuti och fotograferade detta med hav i bakgrunden. Bilden var snygg med en neutral enfärgad bakgrund och det var ett bra alternativ innan vi fick boken från tryckeriet. Men det är en särskild känsla att fotografera en trave med böcker tycker jag. Det känns att boken finns ”på riktigt” nu.

Tyvärr är bakgrunden inte så lyckad runt boktraven. Jag tycker att bakgrunden är bättre i de långsmala bilderna ovan. Där är bakgrunden hyfsat enfärgad, neutral och konkurrerar inte med böckerna. Det är kort sagt bra bilder – i ungefär fyra månader framöver. Därefter är de hopplöst fel säsong. Men då är det bara att byta till nya.

Publicerad iTips

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.