Meny Stäng

FAQ: Hur lång tid tar det att skriva en reseguide?

I början av sommaren fick jag en fråga från Jöran om hur lång tid det tar att skriva en reseguide. Jag svarade att det beror på:

  • Hur stort geografiskt område är det reseguiden ska täcka?
  • Hur stora förkunskaper har den som skriver?
  • Hur van skribent är den som skriver?
  • Ska skribenten även fixa bilder?
  • Finns det någon klar mall med målgrupp, tonalitet och upplägg?
  • Hur omfattande ska den färdiga reseguiden vara?

Själva skrivandet av en reseguide på 200 000 tecken kan göras på ett par veckor om det finns ett fylligt synopsis där det mesta av bakgrundsresearchen är gjord.

Jag kan inte nog understryka vikten av ett fylligt synopsis för att skriva en reseguide – eller annan bok för den delen – på kort tid. Jag har tidigare publicerat Skriv en bok på en månad – så gjorde jag som bygger på mina erfarenheter av att skriva Mitt Nice på rekordfart. Då återanvände jag en del texter som jag skrivit till andra ändamål, hade bra koll på bakgrunden, en tydlig mall från förlaget att förhålla mig till samt ett hanterbart geografiskt område. Min andra reseguide, Mitt Provence, tog betydligt längre tid att skriva och den tog också längre tid att redigera.

För båda böckerna i Mitt-serien fanns en mer eller mindre tydlig mall samt en deadline. Jag har ett par andra bokprojekt där jag själv ska avgöra utformning, målgrupp och välja inriktning. På ett sätt är det en fördel för jag får det exakt som jag vill ha det. Men det tar också tid för jag spenderar veckor på att fundera över varje beslut. Manuset med arbetstiteln Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm har jag hållit på och filat på av och till i flera år nu.

FAQ är arbetsnamnet på en ny serie med blogginlägg där jag publicerar frågor och svar. 

Publicerad iFAQ

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.