Meny Stäng

Kristinas favoriter i ”10 tips för att leva på din kreativitet”

Boken 10 tips för att leva på din kreativitet är ett samarbete mellan Kim M Kimselius, Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson i serien Tre hattar. I tre inlägg presenterar vi vad arbetet med boken gett oss. Här kommer mitt bidrag.

Vad gav arbetet med boken dig?

Det här är nog den allra viktigaste bok jag skrivit – för mig. Boken handlar om hur man tar sin kreativa passion från hobby till yrke – utan att bränna ut sig på vägen. Vad jag inte visste när vi valde ämne var att jag skulle arbeta med den under en period när jag balanserade på slak lina framför den berömda väggen på grund av kombinationen för många uppdrag och hantering av att jag blivit sol- och vårad.

Arbetet med boken blev därför extra viktigt för det har krävt att jag lyft blicken och bytt utkiksplats. I det långa perspektivet är årets motgångar ett tillfälligt hack i kurvan – förutsatt att jag fokuserar på rätt saker: skapar fler verk, tackar nej och tar hand om mig själv. Genom att sätta detta på pränt har jag tvingat mig själv på rätt spår.

Sedan har jag under arbetet med boken insett att skrivandet inte är min stora passion (!) utan det är något annat (som också går att paketera i böcker).

I 10 tips för att leva på din kreativitet är jag mer öppenhjärtlig än jag varit sedan min debutbok Jakten på den perfekta puben. Detta har spillt över på min ansats i sociala medier. Jag har alltid predikat att man ska vara sig själv snarare än att bygga upp en tjusig men falsk fasad. Det gångna årets händelser har förstärkt mig i den tron. Ibland går saker bara rent åt h-te och det är ingen idé att försöka försköna eller dölja det. Halvkvävda visor leder bara till mer frågor och att manipulera folk överlämnar jag med varm hand åt andra. Jag kallar det att jag är brutal-ärlig idag. Det uppskattas inte av alla, men det kan inte hjälpas.

Vilken av kollegornas texter rekommenderar du andra att läsa?

Först och främst tycker jag att alla som bor ihop med en författare ska läsa vår gästskribent Matildas text om att leva med Lennart samt Kims text om sin man Jan. De texterna visar verkligen på vikten av att ha fullt stöd på hemmaplan. Har man inte det är det inte möjligt att göra den här resan. Ska påpeka att Matilda även berättar om fördelarna med att dela sitt liv med en författare.

En text som berörde mig starkt är Lennarts text om att vara riktigt riktigt pank. Sådär pinsamt fattig att man promenerar vart man än ska för att en bussbiljett är för dyr. När jag läste den texten skickade jag en virtuell kram till Lennart och var tacksam för att han skrivit den. (Så slapp jag blotta mig och skriva om känslan den gången för flera år sedan en bokmässe-nattgäst som följde en modediet glatt tuggade i sig hela den ost som en släkting köpt till mig – något som gjorde att jag var utan pålägg resten av månaden. Jag satt och såg hela osten försvinna, men jag sa ingenting för jag tyckte det var för pinsamt att erkänna att jag inte hade råd att köpa mat själv). Lennart uppmanar omgivningen att tänka till och visa hänsyn om någon vill ses på ett billigare café eller bara dricker en slät kopp kaffe när ni ses.

Nu kanske det låter som att boken är en orgie i jämmerdalar men det är den verkligen inte. När jag läste hela boken i ett sträck (häromveckan i tryckt form – jag kunde tyvärr inte delta i korrläsningen denna gång) så blev jag riktigt peppad. Kim har skrivit flera inspirerande texter om sin vardag som heltidsförfattare. Den text som gjorde mig allra varmast om hjärtat är nog den sista där Kim berättar att hon egentligen är en ensamvarg men vårt samarbete gillar hon. Jag kan bara hålla med.

Vad har du för planer i sommar?

Det är dags att leva som jag lär, därför står vila och återhämtning högst upp på schemat för sommaren – som för min del börjar så fort jag kommit hem från Almedalen. Jag ska delta i politikerveckan för första gången för mina uppdragsgivare i medicintekniks räkning. Det ska bli riktigt roligt men jag misstänker att det är lite som Bokmässan – en aning intensivt och energislukande.

Resten av sommaren ska jag ha semester. Det är första gången sedan 2008 jag har semester så jag är lite ovan. Vad innebär semester egentligen? Att jag inte ska jobba. Det vill säga jag ska inte passa på och använda en paus i ett arbete till att lägga ner desto mer tid på ett annat. Inte ”jag ska bara fila lite på det här manuset”. Inte heller passa på och snygga till några webbsajter (hmm).

Det kommer att bli en utmaning! Jag älskar ju mitt jobb så att vara ledig från jobbet är inte helt enkelt. Risken är uppenbar att jag bara tar ledigt från det bokprojekt jag borde skriva på och istället börjar på något nytt…

Att lista vad man ska låta bli att göra är det säkraste sättet att ägna sig åt precis det, så jag ska istället fokusera på vad jag ska göra. Jag ska sova mycket, träna och kanske läsa en eller annan bok om andan faller på. Umgås med familj och vänner. Rensa ogräs. Fotografera – fast utan krav att de ska passa in i något bokprojekt. Kanske blogga lite lite lite om de nya bilderna. Och bara titta liiiiiite på manuset till …

Edit (tillagt): På förekommen anledning (tips från läsare) så kommer här en icke helt oväsentlig information: 10 tips för att leva på din kreativitet finns utgiven som pappersbok hos Bokus respektive Adlibris.

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

4 kommentarer

 1. Jenny Forsberg

  Å, vilket bra inlägg! Jag gillar dina tankar om att vara mer öppenhjärtig och transparent – det är något jag funderar mycket på, och där jag har mycket kvar att lära. Inom vissa områden kan jag vara helt öppen, men så har jag annat som jag inte alls är bekväm med att berätta i sociala medier. Jag är i alla fall medveten om det, och jag tänker att medvetenhet som vanligt är det första steget. Hoppas ta fler steg framöver!

  För övrigt är jag så glad att du äntligen kommer att ha semester – SOM du är värd det! :-) Tips från en erfaren sommarsemestrare: det tar tid att tända av ;-) För mig brukar det ta typ två veckor. Under den perioden får jag jobbimpulser hela tiden, men om jag lyckas ignorera dem så kommer jag sedan till ett läge där jag inte alls vill jobba längre. Det är i det läget hjärnan får den där ordentliga vilan som jag behöver. Lycka till!

  PS Nu blev jag ännu mer sugen på att läsa 10 tips för att leva på din kreativitet :-)

  • Kristina Svensson

   Tack Jenny! Vad roligt att höra att du gillade inlägget, särskilt som det var mer personligt än vad jag brukar vara. Det kanske är en process? Jag tog ett skutt (åtminstone känns det så) runt nyår ungefär. Med allt som hände just då så fick jag en avsky för välmejkade fasader och kom fram till att jag ska vara precis den jag är i verkligheten även i sociala medier. Det finns en del saker jag inte delar, som har med andra människor att göra (särskilt när det är småfotingar inblandade) men jag pyntar mig inte (särskilt inte med lånta fjädrar).

   Bra tips med att nedvarvning tar tid. Jag har faktiskt försökt börja lite smått med att vara halvledig på helgerna. Det kanske inte låter som något revolutionerande steg men för mig är det stort att jag båda långhelgerna har lagt mer tid i trädgårdslandet än framför datorn. Har även läst och recenserat en bok. Det är något jag tänkte att jag kunde fortsätta med på semestern.

   PS! Det är toppen att du blivit ännu mer nyfiken på boken men nu är jag ju skraj att du har sådana skyhöga förväntningar att du blir besviken :-).

 2. Pingback: Förstaversioner är skräp | Element X

 3. Pingback: Statusrapport: mina bokprojekt från Sverige och Frankrike | Kristina Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.