Meny Stäng

Lennarts favoriter i ”10 tips för att leva på din kreativitet”

Nyutgivna boken 10 tips för att leva på din kreativitet är ett samarbete mellan Kim M Kimselius, Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson i serien Tre hattar. I tre inlägg presenterar vi vad arbetet med boken gett oss. Här kommer Lennart till tals.

Vad gav arbetet med boken dig?

För min del blev 10 tips för att leva på din kreativitet en möjlighet att fokusera på några av de frågor jag har brottats med under lång tid. Jag upptäckte att jag egentligen bara hade tänkt kortare stunder på de frågor som vi tar upp i boken. Nu blev jag tvungen att tänka mer koncentrerat på dem, och att ta reda på det jag inte redan visste. Framför allt satte det fokus på frågan om tid. Visst klarar jag att leva på mitt författarskap (något jag ofta är förvånad över), men jag har levt med näsan precis över vattenytan och det är inte roligt. I och med den här boken fick jag ta mig tiden att tänka över hur jag skulle få mer tid och arbeta så att både fulltecknade perioder och perioder av stiltje fungerar för mig.

Men det finns en sak till som faktiskt var viktigare för mig: den här boken var det andra samarbetet i bokform med två professionella kollegor. Vi har så roligt och pratar om så mycket mer som inte kommer in i böckerna. Sådana samarbeten är guld värda.

Vilken av kollegornas texter rekommenderar du andra att läsa?

Åh, jag önskar att jag kunde nämna många, för när jag tänker igenom vad vi skrev och sedan bläddrar i boken blir jag ständigt påmind om att den och den texten också är med. Kristinas text om hur det är att vara reseförfattare tänker jag på ibland, liksom den om hur man behöver vänner som berättar om ens bok (eller vad det nu är man vill sälja) för sina vänner, och den om hur kreativa arbeten liknar Vasaloppet. När det gäller Kims texter är det ett par som sticker ut: hennes kärleksfulla beskrivning av hennes gatekeeper, Jan, och hur kreativitet kräver disciplin. Som sagt, jag kan fortsätta att räkna upp fler texter tills kossorna kommer hem.

Får jag bara välja två texter som jag vill rekommendera är det a) Kims text om hur hon tänker skriva 100 böcker. Den texten förklarar så bra idén med att man behöver sätta ett högt mål. Det kanske inte känns trovärdigt i början, men arbetar man på det så är man snart halvvägs. b) min sambo Matildas text om hur det är att leva med en författare. Det är antagligen den roligaste texten i hela boken, samtidigt som den rymmer så mycket sanning.

Vad har du för planer i sommar?

Jag fortsätter att skriva. Under den första delen av sommaren kommer jag att skriva färdigt min bok om struktur, som har tagit alldeles för lång tid att skriva, och det ser jag verkligen fram emot. Sedan kommer jag att skriva en spänningsroman tillsammans med en forskare, något som verkligen kommer att bli både en utmaning och en fröjd. Vi fungerar väldigt bra ihop, och det ger mig en chans att skriva något som jag inte brukar. Det lär man sig mycket av. Utöver det kommer jag att umgås med familjen, läsa och gå på bio – ungefär som vanligt alltså.

PS!  10 tips för att leva på din kreativitet finns som pappersbok hos Bokus respektive Adlibris.

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.