Det är ett roligt men tidsödande slit att skriva böcker. Timpenningen är i de allra flesta fall inte mycket att hänga i julgranen. Belöningen kommer istället när människor berättar att boken berört, underhållit eller inspirerat dem på något sätt. Både jag och Joanna Björqkvist har anledning att fira för vi har fått fina ord om både Förverkliga din bokdröm som vi skrivit ihop och #författarboken.
Ingenting är omöjligt!
En historia som gjorde mig särskilt glad stod trubaduren State Lycke för. Han berättar hur han först gjorde alla misstag man kan göra och tappade skrivlusten i två år. Därefter bestämde han sig för att ta hjälp och omge sig med inspirerande människor. Bland annat besökte han Bokmässan där han fick tag i Förverkliga din bokdröm.
Sträckläser den och blir fylld av den där entusiastiska tron på att ingenting är omöjligt. Boken innehåller inspirerande berättelser från egenutgivare som gjort hela resan med att förverkliga sin bokdröm. När jag läser deras berättelser fylls jag av energi till att slita hund för att få ut min bok. Det kommer att bli ohemult mycket arbete men det ska bli förbaskat kul.
Läs resten av State Lyckes berättelse [tyvärr är sidan bortplockad KS 2019].
Entusiastiska läsare av #författarboken
Jag delade ut nästan 150 ex av #författarboken på de kurser i bokutgivning som jag höll i maj-juni. En del av deltagarna har hört av sig med feedback på boken.
- »den är verkligen utomordentligt bra« (tackar!)
- »boken är för billig i förhållande till sitt innehåll« (köp två och ge bort ett ex!)
- »jag förstår bättre hur det fungerar och inte fungerar i bokvärlden efter att ha läst din bok« (toppen, det var meningen!).
#författarboken har också fått ett par fina betyg på Goodreads och ett par recensioner på olika bloggar (alla länkar finns här). Matnyttig är det ord som oftast används för att beskriva boken. Det är kanske inte så sexigt med en matnyttig bok men det är rätt bra för en handbok, de ska gärna vara matnyttiga, faktaspäckade och ge valuta för pengarna.
Jag rekommenderar #författarboken därför att den är matnyttig med extra allt. Det är en prisvärd handbok för den skull att du köper mer än Kristina Svenssons kunskap och erfarenheter, du köper tid. Och du köper din tid av en författare som lever som hon lär – det är trovärdigt.
Agneta M Lindh
Svensson pekar inte med hela handen och säger hur du ska göra. Nej, hon radar upp en mängd möjligheter i #författarboken och sen är det upp till dig att välja.
Jag har eget förlag och kan processen att ge ut en bok väl. Nu när jag läst ut din bok sitter jag ändå med 9 stycken punkter på en att-göra-lista. Inspirerande bok med andra ord!
Recension i Göteborgs-Posten
Ett litet steg för mänskligheten men ett stort steg för mig, så beskrev jag känslan av min första recension i en stor morgontidning (beroende på vad som räknas som större morgontidning, Sundsvalls-Tidning skrev om Mitt Nice i våras).
Världen har förändrats, och den som skapar måste även sälja, och se sig själv (sitt författarjag, sin musikerpersona …) som ett varumärke. Boken innehåller mycket matnyttigt från en grundläggande nivå med termer om tryckning till historiska nedslag och mer övergripande förklaringar.
Bella Stenberg, Göteborgs-Posten, 16 juli 2015.
Hur får man recensioner?
Det finns ett par sätt att få recensioner på.
- Skicka böcker på vinst och förlust
Den traditionella vägen är att skicka ut recensionsexemplar till alla tidningar, bokhandlare och bloggare som du kan komma på och hålla tummarna för att de väljer ut just din bok ur den stora skörden. Denna metod använde förlaget som gav ut min reseguide Mitt Nice i våras och det resulterade i ett antal notiser i tidningar och ett par recensioner. - Mejla ut erbjudande om recensionsexemplar
En variant är att först mejla ut en fråga till relevanta mottagare om det finns intresse för att få ett recensionsexemplar. Fördelen är att du slipper skicka ut böcker som bara slängs men du riskerar att missa någon som hade läst boken om de hade fått den i handen. - Berätta att boken finns
Genom en annons i en av Svensk Bokhandels kataloger når du både bokbloggare och litteraturredaktioner. De som är intresserade kan sedan kontakta förlaget och be om ett recensionsexemplar. Denna variant sparar tid men risken är förstås att ingen hör av sig. Vi använde den vid utgivningen av #författarboken och vi fick en hel del förfrågningar, bland annat från Göteborgs-Posten. - Byta läsning med kollegor
Att byta böcker med kollegor, läsa och skriva om dem i sociala medier kan vara ett fiffigt sätt att hjälpas åt att sprida varandras böcker – så länge alla är ärliga och lämnar eventuella ömma tår hemma. Kompisrecensioner som är överdrivet positiva hjälper ingen, de luktar ihåligt på långt håll. Den som skriver om en bok måste först och främst tänka på att de som läser omdömet ska kunna lita på att den som avger det är konsekvent i sin smak. (Och författare får acceptera att alla har rätt till sin uppfattning även om kollegan inte höjer boken till skyarna). En bra vana är att nämna hur du känner eller känner till författaren om du skriver om kollegors böcker. - Ha is i magen
Få inte panik om recensioner dröjer. Det första exemplet i det här inlägget visar att läsare som köpt, läst och gillat din bok kan skriva om den flera år efter att den getts ut. Bokbranschen förändras och det är inte lika noga att få många recensioner på utgivningsdagen längre utan det handlar om att många ska uppskatta och tipsa om boken under hela dess livslängd.
Spara alla recensioner och läsarord
Dagens sista tips blir att spara alla recensioner och omdömen från läsare. Ta skärmdumpar eller fotografera av texterna och spara filerna i en särskild mapp på datorn (eller annan valfri metod). Då blir det enklare när du vill citera ur dem eller visa upp dem.
Spara alla omdömen oavsett om de är positiva eller negativa. Du kanske inte tror att du någonsin kommer att glömma de negativa men ett tu tre så vill du visa dem för någon och då är det snopet om de är borta. Det var nyligen en diskussion i en författargrupp om usla recensioner där flera författare delade länkar till sina värsta sågningar. När jag letade efter min sämsta recension (skriven av en bloggare om min debutbok) kunde jag dock inte hitta igen den, bloggen verkar vara nedlagd.
Edit: #författarboken har getts ut i ny upplaga som Författarboken.
Pingback: Inspirerande att läsa entusiastiska kommentarer om Författarboken | Förverkliga din bokdröm