Meny Stäng

Författarna på omslaget ger trovärdighet

Redan tidigt hade vi en idé om hur omslaget till Förverkliga din bokdröm skulle se ut. Vi pratade om en avslappnad bild vid havet med lite jordgubbar och champagne för flärdens skull och så oss två författare som satt och skrev. Vi tyckte det skulle signalera precis den känsla vi ville att omslaget skulle förmedla.

– Vi ville att både illustration och titel skulle samverka till ett tydligt budskap om att den här boken ger alla verktyg som behövs för att förverkliga sin bokdröm. Därför målade vi upp en liten tavla, där detaljerna är för små för att egentligen urskiljas, men som tillsammans bildar en tydlig helhet, förklarar Kristina Svensson.

Dessvärre drog fotograferingen ut på tiden och när vi äntligen kunde sammanstråla var de där tänkta klipporna full av sommarglada badare och inte alls så idylliska som vi föreställt oss. Istället åkte vi till Tjolöholms slott, som ligger vid havet i Kungsbacka kommun. Där hittade vi en bänk under en enorm ek och vi bestämde oss för att inleda vår fotosession där.

Vi staplade mängder av egenutgivna böcker bredvid oss, lade upp jordgubbarna på ett handgjort fat och hällde upp drycken i höga glas. Jämfört med havsbilden bytte vi från övervägande blått till grönt, men i övrigt var allt sig likt jämfört med vår ursprungliga tanke.

Kameran ställde vi på ett stativ en bit bort och så började vi att posera.

– Vi provade att sitta bredvid varandra, men det såg så arrangerat ut. Då satte jag mig lite nonchalant på ryggstödet på bänken, men det kändes aningen onaturligt. Slutligen slog jag mig ner på marken, medan Kristina satt kvar på bänken och det tyckte jag direkt kändes både nytt och kul, berättar Joanna Björkqvist.

Det var aldrig någon tvekan om att vi skulle använda oss själva på omslaget och skälen till det är flera. Det handlar om trovärdighet, budskap, ekonomi och juridik. När det gäller det ekonomiska och juridiska är det praktiskt att använda ett fotografi som man själv äger rättigheterna till. Då behöver man varken avtala med eller betala en annan upphovsperson.

Det faktum att det är vi själva på bilden handlar också om att det ger en tydlig avsändare. Det är inte vilka människor som helst som modellat för en bildbank och sedan hamnat på vårt omslag, utan det är författarna själva. Därmed inte sagt att det passar alla böcker att författaren poserar på framsidan, men här tyckte vi att det passade utmärkt.

– Hela boken genomsyras av ett personligt tilltal, som bygger på devisen ”kan vi så kan du” och då är det också viktigt att det budskapet förmedlas på bokens framsida. Därför ville vi ha människor på bilden och de rätta människorna var vi – för trovärdighetens skull, säger Kristina Svensson.

Nu för tiden är det inte ovanligt att författare har sig själva på omslaget och även konsulter och entreprenörer inom olika branscher inser vikten av att vara tydlig med vem man är och inser poängen av att arbeta med sitt personliga varumärke. Ett foto gör mycket för att tydliggöra avsändaren.

– Genom att Joanna och jag nu syns på bokomslaget bidrar det till att marknadsföra oss som skribenter och författare. Vi tar i boken upp vikten av att marknadsföra både sig själv och sin bok och genom att sätta oss själva på omslaget visar vi att vi lever som vi lär, förklarar Kristina Svensson.

Även om det har sina fördelar med att sköta allt själv är det inte helt okomplicerat och med facit i hand hade det varit praktiskt med en fotograf och inte enbart använda sig av timer. Vi ställde kameran så långt bort vi kunde för att få en så stor och vid bild som möjligt, men det betydde förstås också att det var en bit att sig mellan kameran och bänken där vi skulle vara.

– Jag sprang fram och tillbaka som en galning och tryckte på avtryckaren på kameran, för att sedan fullständigt kasta mig tillbaka till min position. Då skulle jag dessutom försöka se avslappnad och drömsk ut fast hjärtat slog som på en hundrameterslöpare. Dessutom ställde vinden till det, så på minst hälften av bilderna täcker mitt lockiga hår hela mitt rosiga ansikte och det var ju inte så lyckat, säger Joanna Björkqvist.

När vi tog bilden tänkte vi att vi skulle ha en bakgrundsbild på hela omslaget, så miljön skulle fortsätta runt på baksidan. Därför tog vi alla bilder i liggande format. Senare insåg vi att vi borde tagit bilden stående istället då vår bok är högre än vi räknat med rent bildmässigt. Vi tog hjälp av en originalare för att skarva lite i gräset längst ner och även trädet i överkant fick han trixa lite med, för att kroppsdelar som fötter inte skulle behöva kapas. Jämför originalbilden med omslaget, så är det lätt att se det kreativa fusket.

Tiden är inte alltid på ens sida av olika skäl, men det kan vara en bra idé att börja med omslaget i god tid, för det är viktigt. Det är trots allt det första som möter en potentiell läsare. Det bästa är förmodligen att ta en bild så som man tror att man vill ha den, åka hem och ladda in allt i datorn, göra ett utkast på det tänkta omslaget och sedan kosta på sig några dagars funderande.

Under tiden kan du fråga vänner och bekanta vad de tycker om omslagsförslaget och när du känner att alla bitarna fallit på plats åker du tillbaka och tar den perfekta bilden.

Och sedan gör du det perfekta omslaget – precis så som du vill ha det.

PS. Vill du läsa mer om vår fotografering kan du kika här och här.

Publicerad iArbetsprocess "Förverkliga din bokdröm"

Mer läsning

6 kommentarer

 1. Anna Granström

  Jag gillar omslaget! Jag tycker att er typ av bok passar att ha er på framsidan, medan skönlitterära böcker inte passar att ha författaren så tydligt inpå. Jag valde ju att anlita en konstnär, och det är jag jättenöjd med! Omslaget är viktigt.

 2. Joanna Bjorkqvist

  Tack, Anna! Även många skönlitterära böcker har idag författaren på omslaget; Liza Marklund är väl det allra tydligaste exemplet. Men jag tycker det är viktigt att fundera från gång till gång vilket som passar bäst.

  Och ditt målade omslag är ju väldigt färgstarkt och snyggt! Det kan beskådas här:

  https://dinbokdrom.se/om-bokomslag/

  Omslaget är absolut viktigt – håller med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.