Meny Stäng

Processen bakom bokomslaget till boken ”Din självbiografi”

Bokomslag är ett kärt ämne som jag avhandlat mer än en gång på denna webbsajt. Idag tänkte jag berätta om processen bakom bokomslaget till senaste handboken, Din självbiografi. Processen kan delas in i fyra steg, analys, beslut, test och sedan att göra.

Jag rekommenderar varmt att ifall du är intresserad av bokomslag också (först) läsa Beställ proffsigt bokomslag utan kostsamma misstag.

Steg 1: Hur ser andra böcker ut?

Första steget var en analysfas. Hur ser andra böcker ut? Med andra böcker menar jag givetvis andra handböcker i att skriva självbiografiskt. Man kan tycka att det är fantasilöst att alla böcker ser likadana ut men det underlättar för läsarna.

I kapitlet bokomslag i boken Förverkliga din bokdröm intervjuade Joanna Björkquist Eva Holmquist som för sin debutbok ville tänja på gränserna och ha ett omslag som inte såg ut som alla andra. När jag gjorde en uppföljningsintervju något år senare hade hon gett ut boken igen, med nytt mer genremässigt bokomslag.

Fjäderpenna och skrivmaskin

Jag bildgooglade och sökte på Amazon samt i de svenska nätbokhandlarna på handböcker i att skriva memoarer. Mitt intryck var att alla bokomslag såg liknande ut.

Alla verkade ha någon form av skrivverktyg i centrum. Det kunde vara skrivmaskin, reservoarpenna eller fjäderpenna. Gärna med en hand som skrev. Någon gång ett tangentbord men nästan alltid något ålderdomligt sätt att skriva som knappt någon använder idag.

Andra element som förekom ofta var anteckningsböcker, högar av gamla brev eller fotografier. Kaffekoppar likaså.

Steg 2: Välja stil som passar till boken

Den aktuella boken, Din självbiografi, är en bok i 10-serien av Tre hattar det vill säga Kim M Kimselius, Lennart Guldbrandsson och jag, Kristina Svensson. Vårt signum är att lättsamt och inspirerande ge handfasta råd. Inget krångel.

Därför tyckte jag att alla element skulle spegla det. Hellre en alldeles vanlig penna sådan som många använder, än en fjäderpenna. Hellre en alldeles vanlig, något tilltufsad och välanvänd anteckningsbok, än något exklusivt i skinnband. Definitivt ingen antik skrivmaskin.

Steg 3: Skaffa foto och göra skisser

Foton går ju att köpa på många ställen men jag tycker ofta att det går fortare att ta ett eget, än att sitta och leta bilder och sedan lusläsa användarvillkor. Eftersom det här fotot skulle tas just när Corona-hysterin var som allra värst så ville jag inte ränna runt på stan och handla prylar utan jag bestämde mig för att använda saker jag hade hemma.

Det var egentligen meningen att den här boken skulle bli grön. Men just gröna anteckningsböcker var nog det enda jag inte hade. Annars är jag en person som verkar samla anteckningsböcker (jag sprider visst också ut dem lite här och där). Jag började testa med de anteckningsböcker jag hittade.

Max tre element för enkelhetens skull

Jag experimenterade med olika färger på anteckningsböcker och med olika tillbehör. Kaffekoppar åkte in och sedan ut. Blommor likaså. Jag kom fram till att jag tyckte det blev bäst att hålla mig till tre element för att inte överlasta omslaget.

När det gäller gamla svartvita foton så hittade jag efter en del letande ett sådant men min bedömning var att alla detaljer i fotot gjorde att ögat fastnade på bilden, istället för att gå vidare och läsa titeln. Ett gammalt negativ ger omedelbart associationer till foton (för den generation som minns negativ) utan att ögat fastnar.

Skisser i Canva

Jag laddade in lite olika bilder i Canva och testade att lägga på titlar med olika typsnitt. Dessa skisser gjorde jag snabbt och utan någon tanke på att finishen skulle bli bra. Under denna process gick jag också tillbaka och tog fler bilder efter att jag flyttat runt elementen lite.

Steg 4: Färdigställa bokomslaget

Steg 1-3 är inte fel att göra oavsett vem som sedan ska göra det färdiga bokomslaget, det vill säga om man ska knåpa själv eller anlita ett proffs. Vilket man gör beror delvis på ens egen kunskapsnivå men framförallt på budget och ambitionsnivå för bokprojektet.

Har man möjlighet så rekommenderar jag att skicka iväg foto och skiss till en expert och be henne eller honom att utifrån detta skapa ett säljande bokomslag. I Tre hattar har vi valt att sälja de färdiga böckerna riktigt billigt för att de ska vara tillgängliga för alla oavsett ekonomi. Därför är också bokutgivningen lågbudget rakt igenom.

Omslaget är gjort i Scribus

För denna bok är det Lennart som skapat omslaget. Han har använt verktyget Scribus som är gratis. Han har förresten bloggat en guide för att använda Scribus.

Lennart har bland annat lagt in titel och undertitel, våra namn och förlagsnamnet. Han har också lagt till ett handskrivet brev i bakgrunden så att den inte är helt vit.

Sedan har ryggen blivit grön för att boken ska passa in med de andra i serien när de ligger ner. Boken har också fått baksida med baksidestext.

Vad tycker du om det färdiga resultatet?

Förmedlar glädje i skrivandet

Din självbiografi kom ut för några veckor sedan men det tog ett tag innan jag fick mitt exemplar i handen. De första läsaromdömena om boken är positiva. De lyfter särskilt fram att vi förmedlar glädjen till skrivandet på ett bra sätt. Det är ett fint betyg!

Det var också intressant för mig att bläddra i den färdiga boken för det är första gången jag läst den färdiga boken. Den här boken har vi arbetat fram på ett annat sätt än de tidigare tre delarna. Det kanske blir ämnet för ett annat blogginlägg om hur olika sätt att skriva böcker ihop.

Publicerad iTips för publicering, Tre hattar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.