Meny Stäng

Joanna Björkqvist är aktuell med ny bok

För drygt ett år sedan berättade Joanna Björkqvist vad som hänt sedan Förverkliga din bokdröm kom ut 2012. Hon talade om att hon arbetat om debutromanen Nära dig till Närmare dig och avslutade med att avslöja att en ny bok i en helt annan genre var på gång. Nu är den klar och släpps imorgon.

IMG_9638_2Eftersom jag är journalist i botten har jag i flera år haft funderingar på att skriva en reportagebok. Tanken var att intervjua ett antal människor på ett gemensamt tema och ha gott om plats att berätta hela deras historia. Jag, som jobbat som nyhetsreporter på Sverige Television, var van vid det korta formatet, men drömde om att få gå mer på djupet och komma nära den jag intervjuar.

Efter att ha grubblat lite över vilket tema jag skulle välja bestämde jag mig för att skriva om ett tabubelagt ämne som berör väldigt många människor i vårt land dagligen. Jag skulle skriva om självmord. Och inte ur ett medicinskt eller psykologiskt perspektiv, utan från de anhörigas synvinkel. Någon sådan bok fanns inte och jag ville berätta de anhörigas historia för att de skulle kunna vara ett stöd och en spegelbild för andra drabbade att känna igen sig i.

Trots att ungefär 1 500 personer tar sitt liv i Sverige varje år och lämnar tusentals förtvivlade anhöriga efter sig, upplever många drabbade att de är helt ensamma om det som hänt. Då kan det vara skönt att ha en bok att känna igen sig i. Få veta att de tankar som de själva har har andra också haft. De känslor som dyker upp delas även av andra. De är faktiskt inte ensamma.

Jag bestämde mig tidigt för att utgå från de känslor som anhöriga kan drabbas av när någon älskad tar sitt liv. Sorg, saknad och smärta är tre vanliga och fullt accepterade känslor, men jag vet att många känner även vrede, skuld och skam. Under arbetet med boken upptäckte jag att anhöriga även kunde känna till exempel hämndbegär eller rent av lättnad.

Jag intervjuade åtta personer som är nära anhöriga till någon eller några familjemedlemmar som tagit sitt liv och även två personer som i sina yrkesroller möter anhöriga eller människor som går i självmordstankar – en psykoterapeut och en präst. Det blev väldigt starka och känslosamma möten. Alla tio berörde mig djupt. Många gånger tårades mina ögon när jag fick höra de gripande historierna och jag är full av beundran över mycket människor faktiskt klarar av utan att själva gå under totalt.

Reportageboken fick namnet Våra älskade orkade inte leva och den kommer ut på Grim förlag både som danskt band och e-bok den 16 februari 2015. Jag är väldigt spänd på hur den kommer att mottas, för det är ett tungt och svårt ämne att behandla och jag har fått vara mycket varsam.

Tack vare alla mina fantastiska intervjupersoner som så generöst delat med sig av sina erfarenheter, tankar och känslor har det blivit en väldigt varm och fin bok och inte så nattsvart som man kanske kan tro. Vi hoppas att den ska hjälpa till att motverka de tabun som fortfarande finns kring suicid och göra så att allt fler vågar tala om något av det värsta som kan hända en människa. Alla medverkande ställer upp med sina verkliga namn för att visa att de vågar prata om det som hänt och det är värdefullt för bokens trovärdighet.

Det har gått åt ett och annat paket näsdukar under arbetet med Våra älskade orkade inte leva, men den har varit värd varenda tår och varenda minut jag lagt på den. De anhörigas historier är för viktiga för att inte berättas.

Det har jag gjort nu och det känns väldigt bra.

IMG_0504

Följ gärna Joanna Björkqvist

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.