Meny Stäng

Joanna Björkqvist skriver reportageböcker och jobbar som manuscoach

Vad har hänt sedan senast? Joanna Björkqvist, författare, redaktör och en av författarna bakom Förverkliga din bokdröm berättar här vad som hänt sedan uppdateringen 2016.

Nu är det drygt två år sedan jag skrev vad som hänt sedan Kristina Svensson och jag släppte Förverkliga din bokdröm 2012. Självklart har det hunnit hända en hel del sedan vintern 2016 och det är jag både glad och tacksam över.

Reportageböcker om självmord

Det första jag tänker på är att jag kommit ut med en uppföljare till min första reportagebok Våra älskade orkade inte leva, som kom ut på Grim förlag 2015 och som jag skrivit om tidigare. Under intervjuerna med nära anhöriga till en, två eller tre familjemedlemmar som tagit sitt liv väcktes en del funderingar hos mig. I flera fall hade den som tagit sitt liv mått psykiskt dåligt under en längre tid men vad det var som gjorde att självmordet blev ett faktum just där och då var mer oklart. Det började jag grubbla över och tänkte att om man vetat mer kanske man hade kunnat hjälpa dem på ett bättre sätt.

Vilka kan bättre känna till detta än de suicidala själva? Jag bestämde mig för att skriva en ny bok där jag intervjuade åtta personer som burit på allvarliga självmordstankar eller gjort ett eller flera försök att ta sitt liv. Gemensamt för alla var att de överlevt och att de hittat sätt för att kunna hantera livet. Även denna bok kom ut på Grim förlag och det var viktigt för mig att veta att jag hela tiden hade ett förlag i ryggen, så mina intervjupersoner kunde vara säkra på att det verkligen skulle bli en bok när de öppnade sig så totalt för mig och delade med sig av något av det svåraste som finns, att livet ibland ter sig så tungt att det inte verkar vara värt att leva.

Titeln till den första reportageboken var given på ett tidigt stadium, men till uppföljaren var det betydligt svårare. Till slut bestämde jag mig för När mörkret viker undan för livet, för den fångar något som är väsentligt för alla medverkande. Det är nämligen inte så att livet blir idel solsken bara för att man bestämt sig för att det är värt att kämpa för. Tvärtom kan man behöva hjälp på olika sätt under resten av sitt liv. Trots svårigheterna har man kommit fram till beslutet att mörkret får vika undan för allt det som livet innehåller i form av både toppar och dalar.

Precis som den förra boken fick den nya en hel del uppmärksamhet när den kom ut och det gladde mig mycket, för jag tycker att de medverkande är så otroligt modiga och då vill jag gärna att så många som möjligt ska få chansen att ta del av deras värdefulla berättelser.

Jag har också föreläst om självmord vid flera tillfällen och det har varit mycket givande. Publiken har varit både skolungdomar, vuxna och äldre, så det har varit en bra mix. Tyvärr är ju suicid något som drabbar alla åldrar och alla samhällsklasser, så det har känts viktigt varje gång vi har lyft ämnet och vi har upplevt många intressanta diskussioner i samband med föreläsningarna.

Kanske har ändå det allra roligaste med den nya boken varit att den fått hedersomnämnande av Suicide Zero för bäst rapportering om självmord 2017. Det gjorde mig så otroligt stolt och glad. Inte minst för mina intervjupersoners skull. Tidigare har de tyckt att deras liv inte varit värt att leva men nu fick de en rejäl revansch genom detta fantastiska kvitto. Deras berättelser är både viktiga och värdefulla och därför fick vi denna fina utmärkelse. Det kändes otroligt stort att få åka till Stockholm och motta utmärkelsen och jag kommer alltid att minnas denna härliga dag.

Nu är det dessutom klart att När mörkret viker undan för livet ska bli ljudbok. I sommar går jag in i studion för att läsa in boken själv. Jag har jobbat som nyhetsreporter på Sveriges Television under några år, så jag har ganska stor vana vid att läsa speakertexter i ett bås, men detta blir ändå helt annorlunda. Inte minst för att det är så långt. Ett vanligt nyhetsinslag är ungefär två minuter och en bok avsevärt mycket längre. Det ska verkligen bli spännande att få göra detta och det är kul att det blir av eftersom det blir alltmer populärt med ljudböcker.

Manuscoach och redaktör

Vid förra uppdateringen skrev jag en hel del om mitt arbete som redaktör och vad det går ut på. Detta är ett arbete som jag fortsatt med och manus kommer hela tiden in i en strid ström. Det är väldigt intressant och spännande att få förtroendet att hjälpa till att utveckla och vässa en text så att den kan nå sin fulla potential. Jag har under åren som gått läst allt från bilderböcker och ungdomsböcker till faktaböcker och polisromaner. Allra vanligast är nog klassiska skönlitterära romaner trots allt. Spännvidden är enorm och jag trivs verkligen med att röra mig mellan alla olika genrer.

Jag har även breddat manusläsningen och coachar nu författare längs vägen också, istället för att enbart läsa manuset när det är helt klart. Det är ett smidigt sätt eftersom jag redan på ett tidigt stadium märker saker som författaren behöver tänka på. Då slipper han eller hon skriva 300 sidor innan bekymren upptäcks.

Nu närmar vi oss sommaren och jag ska självklart vara lite ledig och njuta av sol och värme, men faktum är att jag kommer att jobba en del också. Ljudboken ska ju läsas in och jag kommer även att läsa de manus som jag har på min kölista. Men det bästa av allt med det är att jag kan göra det i en solstol på altanen. Med en solhatt på huvudet, så att jag ser skärmen ordentligt, kombinerar jag gärna jobb med nöje.

Trevlig sommar!

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.