Meny Stäng

Kaj Karlsson satsar utomlands

I Förverkliga din bokdröm berättar reservofficeren Kaj Karlsson hur han gjorde för att sälja ett imponerande antal av sin debutthriller Operation Nordvind. Förra året berättade han om uppföljaren Parsifaldirektivet, om tuffare e-boksmarknad och sina planer på en utlandslansering. Just utlandet är ett genomgående tema i årets uppdatering från Kaj. Här kommer hans egna ord med mina rubriker. 

Välja en egen väg

Kaj Karlsson Svalbard-002652014 har i författaravseende handlat mycket om att utvärdera den senaste utgivningen – hur jag har jobbat med sälj och marknadsföring, vad som behöver förbättras till nästa gång – men mycket tid har också lagts på att fundera. Hur vill jag jobba med marknadsföring IRL och på internet? Hur har förutsättningarna skiftat och vad är jag bekväm med att göra? Utgångspunkten är den egna personen, vilken profil jag vill visa upp osv. Frågorna är intimt förknippade med livet i övrigt och är därför centrala. Att jobba fel skapar stress och blir inte ”äkta”.

I det ligger att följa med i hur internet och sociala medier förändras och hur marknader utvecklas vad gäller möjligheter och hinder för egenutgivare. Slutsatserna utvecklas inte här men är främst relevanta för egen del. Min väg framåt kommer inte att leda till maximal framgång mätt som antal sålda exemplar eller poäng på kändisskalan, men ger i gengäld annat. Mitt mål är inte att göra som alla andra, att massproducera selfies eller synas i lekprogram på teve.

Vinnare av Indie Book Awards

En milstolpe under året var att jag hade äran att vinna Indie Book Awards med min senaste spänningsroman Parsifaldirektivet. Priset delades ut för första gången i Sverige och juryn såg till helheten kring utgivningen: hur produkten ser ut och har tagits fram, hur författaren jobbar med marknadsföring och hur försäljningen har gått. Vinsten, en resa till ett kallt Berlin, genomfördes i december.

Alla författare oavsett hur man är utgiven behöver hålla sig uppdaterade om utvecklingen i branschen. För det är bloggar utmärkt och då på andra sidan Atlanten eller möjligtvis i UK. Börja med att följa några hundra stycken och reducera sedan. I det sammanhanget vill jag passa på att tipsa om bra läsning: Things Indie Writers Learned in 2014 för såväl oerfarna som de som kallar sig som mer rutinerade (lärandet upphör aldrig).

Tysklandssatsning i egen regi

En kommande milstolpe är att min första thriller Operation Nordvind ska lanseras i Tyskland under tidiga våren 2015. Det blir kulmen på en flera år lång process med gott om aha-upplevelser och bottennapp. Liksom på hemmaplan är det en utmaning att hitta rätt folk att samarbeta med och att stångas med konservativa krafter. Oavsett hur det går har jag vunnit erfarenheter kring att ge ut böcker utanför Sverige, och har även krattat manegen för kommande lanseringar på andra språk.

Jag har undersökt och övervägt en mängd alternativ för utgivningen. Som det ser ut nu blir det POD via Amazon och Epubli samt e-bok direkt hos vissa (Amazon, Apple) och genom XinXii för alla andra. Jag hade även tänkt en ljudbok via ACX, men det återstår att se. Utgivningen går helt genom mitt förlag och på min bekostnad.

En utmaning har varit att jag som inte kan språket har haft svårigheter att hitta tillräckligt med info/svar. Det slutade med att en av mina frilansare (som korrläste) fick ett extra uppdrag att på timbasis göra jobbet åt mig. Jag skrev ett långt PM med frågetecken och önskemål och hon fick verkställa. Svaren hon hittade hade jag aldrig lyckats med på egen hand…

Tack Kaj, det är alltid intressant att höra hur du analyserar och arbetar. Jag hoppas att researchresan till Svalbard gav mycket skrivinspiration så att jag snart kan sätta tänderna i nästa bok. Lycka till med Tysklandslanseringen!

Följ gärna Kaj Karlsson.

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.