Meny Stäng

Joanna Björkqvist skrev om boken

Joanna Björkqvist berättar i Förverkliga din bokdröm en hel del om arbetet kring och erfarenheterna av debutromanen Nära dig. Vad har hänt sedan dess?

IMG_5236I Förverkliga din bokdröm refererar jag ofta till min debutroman Nära dig, som släpptes i december 2011. Sedan dess har jag arbetat om manuset rejält och slutresultatet blev faktiskt en ny bok. Jag tyckte att grundhistorien i Nära dig var så bra att jag inte kunde släppa den, trots att boken inte riktigt blev så fantastisk som jag hade hoppats på.

Efter att ha valt bort vissa passager, förstärkt några av karaktärerna och lagt till en del föddes till slut den nya versionen, som fick titeln Närmare dig, eftersom jag upplever att man kommer närmare den kärna jag ville åt från början. Det var riktigt roligt att få umgås med mina fiktiva vänner Saga, Johan, Michaela, Hanna och Erik igen och inte ett dugg svårt att välja bort bitar som jag inte ville ha kvar längre.

Det tog en del tid att få till berättelsen som jag ville ha den, men till slut var jag nöjd och bestämde mig för att ge ut Närmare dig som e-bok. På så vis skulle jag slippa ha källaren full av ännu fler böcker, för det är redan trångt där, eftersom jag har både Nära dig och Förverkliga din bokdröm stående i bokhyllor och liggande i staplar.

Annika Bengtsson, på Grim förlag, erbjöd sig när allt var klart att ge ut Närmare dig på sitt förlag och då blev jag väldigt glad. Det var roligt att få en förläggare att bolla idéer med och också kul att bli antagen och utgiven av ett förlag. Annika hjälpte mig att konvertera mitt manus till e-bok och i september 2013 släpptes den till min stora glädje. Jag var mycket nöjd och kände mig modern som nu var med i e-boksvärlden, som jag tror är framtiden.

Hur praktiskt det än är med e-böcker är det ändå något speciellt med att få hålla en pappersbok i handen, tycker jag. Jag är barnsligt förtjust i fysiska böcker, så jag frågade min förläggare om vi inte skulle trycka upp ett mindre antal pappersböcker också. Som tur var är Annika som jag. Hon gillar också fysiska böcker.

Lagom till mässan Bok & bibliotek i Göteborg 2013 kom fina lådor med rykande färska böcker och dessa sålde sedan Annika i Qoola qvinnors monter. Självklart var jag på besök under bokmässan och det var härligt att se min rosa, fina bok i montern.

I samband med att den nya boken kom ut valde jag att lägga ner den gamla sajten för Nära dig och istället satsa på en ny sajt, där fokus just nu ligger på Närmare dig, men där jag även har möjlighet att skriva om annat som rör mitt skrivande.

Nu skriver jag på en ny bok i en helt annan genre och planen är att den ska komma ut i december 2014. Det är mycket kvar att göra innan den är klar och jag vet inte riktigt vad titeln kommer att bli.

Det kommer i alla fall inte att bli Närmast dig.

IMG_9822_3_2

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.