Meny Stäng

Kreativ livsstil: förvandla din hobby till yrke

Drömmer du om att förvandla din kreativa hobby till ditt yrke? Att leva som författare, musiker, akvarellmålare, fotograf, stickkonstnär, skulptör eller annat hantverk? Ekvationen för att livnära sig på sitt skrivande, fotande, målande eller annan konstnärlig verksamhet är enkel.

  1. Du behöver skapa bra verk, vilket betyder att du behöver ständigt öva och utvecklas.
  2. Du behöver vara affärsmässig, inte till själva skapandet men till allting runt omkring.
  3. Du behöver ha en långsiktigt hållbar livsstil för att bibehålla din kreativitet.

Skapa bra verk

För att du ska kunna leva på dina verk behöver de vara bra. De behöver vara tillräckligt bra för att andra ska vilja köpa dem, eller så geniala att du får stipendier eller liknande för dem. Det finns de som kan leva på intäkterna från en sång under resten av sitt liv men de allra flesta behöver skapa flera, ibland extremt många verk. Produktivitet kan vara en klar fördel.

De flesta av oss föds inte som genier utan behöver öva oss för att bli duktiga alldeles oavsett om vi åker skidor mellan portar eller fotograferar bröllopspar. Vi behöver lägga tid på att studera, inspireras av andra, gå kurser och träna.

Till hjälp för att bli bättre på sitt hantverket finns det många handböcker. Exempelvis har mina kollegor i Tre hattar, Kim M Kimselius och Lennart Guldbrandsson, skrivit flera böcker om skrivandets konst.

Affärsmässighet

De flesta kreativa personer är mer attraherade av själva skapandet än affärssidan, men det är en nödvändig del. Affärsmässighet handlar om attityd, planering och prioriteringar. Det vill säga det mesta runt omkring själva skapandet.

Det handlar om att sätta upp långsiktiga mål, fundera på hur du ska nå ut med dina verk och få så mycket intäkter från dem som möjligt. Det kan handla om att nöja dig med att verket är tillräckligt bra och undvika att överleverera. Det handlar också om att ha rätt samarbetspartners och flera inkomstkällor för att sprida riskerna.

För alla författare rekommenderar jag varmt Författarboken som ett matnyttigt uppslagsverk för denna del.

Kreativ vardag

Det spelar ingen roll hur begåvad du är eller hur mycket du marknadsför dina verk om du kör huvudet rakt in i den berömda väggen. Huvudet är ditt allra viktigaste instrument och det behöver du vårda.

Det här är den del jag själv behöver arbeta mest med. Det är lätt att köra full fart framåt och glömma den viktiga återhämtningen. Det är ju så roligt att skapa och jag har så höga ambitioner.

Den är delen handlar mycket om hur lägger du upp din vardag, att du omger dig med rätt människor och prioriterar rätt. Det hänger alltså ihop med affärsmässigheten. Detta är huvudpunkten för den nya boken från Tre hattar.

Bok om kreativ livsstil på gång

Vi hade så trevligt förra året när vi skrev 10 misstag författare gör att vi ville göra om det. Att skriva en bok tillsammans är kul och inte betungande när man är tre som hjälps åt. Vi har en gemensam idé om bokens innehåll men delvis olika erfarenheter, något som berikar boken för er läsare.

Ett ämne som är aktuellt för oss alla tre är att uppnå en långsiktigt hållbar kreativ livsstil så att vi kan försörja oss som författare utan att slita ihjäl oss längs vägen. Boken skapas alltså samtidigt som vi testar innehållet.

Planen är att boken ska publiceras till Bokmässan 2017. Vi har alla valt att börja med att skriva blogginlägg. Det gör att första versionen av bokens kapitel publiceras på nätet och ger er läsare möjlighet att bidra med era erfarenheter. Mina bidrag kan hittas här på sajten genom taggen kreativ livsstil.

Jag utlovar ingen regelbundenhet på mitt postande utan det blir när andan faller på och jag har tid. Stress är något jag bannlyst för 2017. Säkraste sättet att hålla koll på nytt inlägg är att prenumerera på nya inlägg.

PS! Hör gärna av dig om just DU har något du särskilt vill att vi tar upp. Och följ vad Kim M Kimselius respektive Lennart Guldbrandsson bloggar om.

Edit: Boken är klar och utgiven, läs mer om innehållet och läsarröster.

Publicerad iLivet som författare, Tre hattar

Mer läsning

1 kommentar

  1. Pingback: Tips för nyutgivning av böcker | Förverkliga din bokdröm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.