Meny Stäng

Lisa Rodebrand startade bokmässa på Öland

Revolt-I Förverkliga din bokdröm berättar Lisa Rodebrand om sina erfarenheter av att ta emot och ge feedback på skrivarsajten Kapitel 1. Lisa har fortsatt att umgås med skrivande människor, något som bland annat resulterat i en bokmässa på Öland. Hon har också lanserat sin debutbok Revolt med nytt bokomslag. 

Vad var syftet med relansering av Revolt?

Boken Revolt är en spännande äventyrsbok med en blandning av science fiction och fantasy för ungdomar och unga vuxna. Den behövde ett nytt omslag som var mer lockande och som visade vilken genre boken tillhör. Under 2013 fick jag ett tips från science fiction författaren Eva Holmquist om en duktig illustratör vid namn Marcus Österström.

Revolt nya omsaget-Jag gillade omslagen som han gjort till henne och var även imponerad av hans portfolio på internet. Redan vid första skissen från Marcus förstod jag att bilden skulle överträffa mina förväntningar. Jag hade bett om en klykon, men Marcus hade både lyckats fånga Revolts huvudpersoner André och Caroline och fått med såväl ett antal klykoner som det störtade rymdskeppet. Boken har sålt mycket bättre sedan den fick ett nytt omslag.

Varifrån kom idén till Ölands bokmässa?

Idén kläcktes när jag och Tin Eriksson på Vombat förlag var på Bokmässan i Göteborg. Vi diskuterade hur svårt det är för författare och små förlag att nå ut på bokmässan. Vi såg det som en trend att författare och små förlag satsar på små lokala bokmässor i stället. En bidragande faktor till att vi bestämde oss för att genomföra en bokmässa var att vår by Stora Rör skulle arrangera invigningen av Ölands Skördefest. Ölands Skördefest drar varje år mer besökare än Bokmässan i Göteborg, men utspritt över ön. När vi kom hem gjorde vi en förteckning över öländska författare och gick ut med en förfrågan om det fanns intresse. Det visade sig snart att intresset var så stort att ingen lokal i Stora Rör räckte till. Bokmässan fick därför flytta till Borgholm. Det som var roligast med bokmässan var det fantastiska gensvar som vi fick från utställare och besökare.

bokmassa fotograf Ake Johansson-

Är du fortfarande aktiv på någon skrivsajt?

Jag är fortfarande kvar på Kapitel 1 men är inte lika aktiv som tidigare. Det beror delvis på att sajten nu fokuserar mera på noveller än romaner, men det beror också på att jag följer många andra författargrupper, framför allt på Facebook. Jag har även fått ett nätverk av skrivkompisar och testläsare. Vi byter texter med varandra och kommenterar varandras texter. Mina testläsare är skickliga författare och en testläsning från dem ger mig ofta lika mycket eller mer än en lektörsläsning som jag betalar för. Därför har jag inte längre samma behov av att få läsare på kapitel1. Jag vill varmt rekommendera skrivsajter eftersom det är ett bra sätt att hitta skrivkompisar och testläsare.

Vad är ditt bästa tips för den som går i bokdrömmar?

Lisa RodebrandJag tror egentligen inte att det behövs något tips. De flesta som skriver gör det för att de inte kan låta bli. Livet skulle bli fattigare utan skrivandet, helt enkelt. Det svåra är dels att hitta tid att skriva och dels att hitta sätt att nå ut till läsare. Som alla andra drömmer jag förstås om att min bok ska slå igenom, men under tiden är jag glad över att få skriva och över att jag har fått fina vänner som stöttar mig i mitt skrivande.

Stort tack Lisa, mycket intressant att höra hur ditt nya snygga bokomslag ökade försäljningen av boken och inspirerande att höra om bokmässan. Stort lycka till med nya projekt! 

Fotografer: Bilden av bokmässan är fotad av Åke Johansson, porträttet av Atelje Wallander i Kalmar. Följ gärna Lisa Rodebrand.

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.