Meny Stäng

Eva Holmquist tar chansen och är produktiv

I Förverkliga din bokdröm berättar Fantasyförfattaren Eva Holmquist om tankarna bakom bokomslaget till sin debutbok Kedjor känns bara när du rör dig. I februari 2014 om varför hon bytte ut det till ett nytt bokomslag. Sedan dess har Eva haft anledning att fatta flera beslut om bokomslag, hon har nämligen publicerat en hel rad med böcker. 

Berätta om dina nya böcker!

Eva HolmquistDet har hänt väldigt mycket sedan vi talades vid senast och en av de sakerna är att jag fått möjlighet att publicera noveller i olika sammanhang. Så förutom att fortsätta att ge ut på Ordspira förlag så har jag varit med i sammanlagt fyra antologier hittills som getts ut av Affront förlag.

Vad är tjusningen och utmaningen med noveller?

En novell är ett perfekt format för att utforska en idé. Det lilla formatet gör det enklare att med några penseldrag måla upp en värld och sedan göra en twist som får läsaren att tänka till. Utmaningen är just det korta formatet. Du kan inte få med alla detaljer utan det måste vara rätt detaljer för att ge läsaren en tillräcklig bild för att engagera sig i historien.

Vad skriver du på nu?

Dels skriver jag på ett antal noveller som jag blivit ombedd att skriva som kommer att vara med i olika antologier. Dessutom arbetar jag med tredje delen av Diligentiaserien. Den serie som allt började med… ;-)

Vem gör dina bokomslag idag?

attentaten–omslagDet beror på vilken känsla jag vill ha i omslaget. Marcus Österström har gjort omslagen till den nya upplagan av Kedjor känns bara när du rör dig (Diligentia 1), Det är inte så lätt som du tror (Diligentia 2) och Förlora för att vinna (Vailao 1). Han kommer också göra omslaget till tredje delen. Andreas Raninger har gjort illustrationen till e-novellen Att dö väl som jag skrev tillsammans med Oskar Källner. Min senaste bok Attentaten i Gallus (Gallus 1) har en illustratör som heter Ulrika Balla gjort. Hon har också gjort illustrationerna inuti boken. Hennes illustrationer är mer mangainspirerade och det tyckte jag passade till Gallusböckerna.

Planerar du att fortsätta med eget förlag?

Ja, det kommer jag. Attentaten i Gallus har jag inte ens skickat till något annat förlag. Däremot är jag inte emot att ge ut på andra förlag också. En av mina noveller ska ges ut av ett annat förlag som e-novell och får jag andra erbjudande som jag tycker är tillräckligt fördelaktiga så kan jag hoppa på dem också. Mitt mål är att nå ut till fler läsare och då passar det bra att kunna ge ut t.ex. noveller via andra förlag.

Har du något tips till debutanter?

Ta chansen när den kommer! Ofta är det svårt att bedöma vad något kommer att leda till så när du blir tillfrågad om att vara med så tacka ja. Det handlar både om att delta med noveller i antologier, intervjuer för tidningar och radio, sitta med i paneler på kongresser och annat som dyker upp. Jag hade inte varit där jag är idag om jag inte tagit chansen. Den första antologin jag deltog i så hade redaktören hittat en av mina noveller på Kapitel1 och undrade om jag kunde tänka mig att delta. Det har sedan gjort att fler läsare hittat mina böcker och att jag fått möjlighet att delta i flera antologier.

Stort tack Eva för dessa intressanta reflektioner om att välja formgivare utifrån boken och att alltid ta chansen när den kommer. Ska bli spännande att höra vad som händer framöver!

Följ gärna Eva här

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.