Meny Stäng

Misstag: Glömmer förhandla om förlagsavtal

Förra veckans inlägg handlade om saker du som författare ska vara uppmärksam på och undvika i förlagsavtal. Här kommer förslag på saker att förhandla om för att få med i förlagsavtalet.

Det första och största misstaget är förstås att inte förhandla alls utan enbart skriva på förlagets förslag. Jag är själv urdålig på att förhandla men försöker åtminstone att väga för och emot innan jag skriver på. Är det fördelaktigare att ge ut boken själv? Och i de fall avtalet handlar om en bok jag aldrig skulle skriva utan förlagsavtalet: kan min tid användas på bättre sätt än att skriva just den aktuella boken?

gunnebo-7462

Förbättringar i förlagsavtal att förhandla om

  • Datum när boken senast ska vara utgiven. För att du ska kunna bygga ditt författarskap är det väsentligt att boken kommer ut omgående. Max ett år från manusinlämning är rimligt. Dröjer det längre bör du vara fri att byta förlag så att inte ditt manus är uppbundet utan att publiceras.
  • Namngiven redaktör. Ett bra samarbete mellan författare och redaktör är oerhört viktigt för slutresultatet. Eftersom detta samarbete i mångt och mycket bygger på personkemi är det väsentligt att du som författare får möjlighet att välja redaktör, eller i varje fall välja bort sådana som det blir för tidsödande att samarbete med.
  • Täta utbetalningar av royalty. Traditionellt utgår royalty en gång per år, sommaren efter försäljningsåret. Det gör författaren sårbar vid förlagskonkurser. Även av rent privatekonomiska skäl är det bättre om utbetalningarna kommer flera gånger per år, kanske kvartalsvis.
  • Betalt om du deltar i marknadsföringsevent.
  • Royaltyprocent. En variant som kan vara positiv för både förlag och författare är en royalty-stege, det vill säga att författarens del av intäkterna höjs när förlaget har fått täckning för sina kostnader. Det är positivt för förlaget då det ökar författarens incitament för att arbeta aktivt med marknadsföring.
  • Antal friexemplar. Ofta ingår ett antal friexemplar i avtalet. Det är exemplar som du kan sälja signerade via din webbsajt eller på julmarknader, biblioteksföreläsningar och liknande direktförsäljning. Får du fler friex, något som är en förhållandevis låg kostnad för förlaget, kan du tjäna en liten slant denna väg.

Gav ovanstående text mersmak? Då tipsar jag om att det finns 123 tips om saker att undvika i boken 10 misstag författare gör av Kim M Kimselius, Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson. Vill du läsa mer om förlagsavtal, royalty och liknande rekommenderar jag även att läsa #författarboken

Publicerad iTips

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.