Meny Stäng

Om Joanna

Joanna Björkqvist

Journalist, författare, surffru och tvåbarnsmamma

Joanna Björkqvist är utbildad journalist vid Göteborgs universitet och där har hon även läst litteraturvetenskap under ett års tid. Hon har arbetat som nyhetsreporter på Sveriges Television i flera år och är idag verksam som frilansjournalist. Ett stående uppdrag sedan sju år tillbaka är att skriva krönikor i Kungsbacka-Posten varannan vecka.

Hon har också arbetat som lärare i grundskolans senare del i över ett decennium och undervisat i svenska, engelska och bild. Sedan tio år har hon en bokcirkel tillsammans med tretton analytiska och pratsamma väninnor.

I december 2011 kom debutboken Nära dig, som är en roman om livet, döden och den eviga kärleken – framför allt till sitt barn. Joanna är också en av initiativtagarna och grundarna till föreningen Egenutgivarna – för oss som ger ut böcker.

Tillsammans med sin vindsurfande make och två barn bor hon i Onsala, på gångavstånd från det vackra blå havet i Kungsbackafjorden.

Har du någon favoritbok?

– Jag har läst så otroligt många bra böcker, inte minst under mitt år som litteraturstudent, men jag måste ändå säga att det är endast två böcker som jag läst tre gånger och det är Timmarna av Michael Cunningham och Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Timmarna är nog den allra bästa. Hittills.

Har du några spännande fritidsintressen?

– Oh nej, absolut inte. Jag inte det minsta äventyrlig, utan tycker tvärtom att spänning är överskattat. Däremot gillar jag att njuta av livet och uppskattar all form av skapande verksamhet. Jag tycker om att fotografera, göra smycken, måla, teckna, läsa och skriva. Och så tycker jag nästan galet mycket om att både äta och dricka gott. Särskilt tillsammans med familj och vänner på en solig altan.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Ibland beskriver jag mig själv som en inte-människa och det brukar ge en ganska rolig bild av mig. Jag idrottar eller motionerar inte, äter inte kött eller kyckling, dricker inte kaffe, öl eller rödvin, röker eller snusar inte och är inte varken sur eller elak. That’s me!

Vad som mer rör sig i Joannas universum hittas på hennes blogg.

Publicerad iBlandade författartips

Mer läsning

1 kommentar

  1. Pingback: Förverkliga din bokdröm har kommit - egenutgivarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.