Meny Stäng

Rätt författarbild till rätt bok

Ett foto av författaren på bokomslaget är en liten detalj i den långa processen att skriva och ge ut en bok. Vi berättar i Förverkliga din bokdröm att det är en chans att berätta något om vem du som författare är och vilken typ av bok du har skrivit. Ta den chansen!

Kaj Karlsson – passar i uniform

Kaj Karlsson är reservofficer och utbildad vid samma specialförband som Gustav Sterner, hjälten i hans spännande thriller Operation Nordvind. Uniformen ger Kaj trovärdighet – den här författaren vet vad han skriver om. Detta är inte minst viktigt då Kaj målmedvetet marknadsfört boken i militärkretsar. Det är även Kaj själv som syns på bokomslaget.

Fotograf: Mattias Bardå

Joanna Björkqvist – vill visa vem hon är

Ett av Joanna Björkqvists kännetecken är hennes fantastiska lockar. Plattar hon till dem känner ingen igen henne. Men håret är inte alltid samarbetsvilligt när det ska tas författarporträtt eller fotas bokomslag.

I debutboken spelar havet en viktig roll och därför tog hon med sig sin då tioårige son till stranden en solig höstdag för att ta ett porträtt. Men det blev inte alls så enkelt som hon hade föreställt sig. Det vilda lockiga håret såg vildare och bångstyrigare ut än någonsin i höstvindarna och därför kändes bilderna mycket mer privata än vad som var lämpligt för ett författarporträtt.

Istället plockade Joanna fram ett självporträtt hon tagit  ur en annorlunda vinkel. Den bilden blev hon så nöjd med att den nu använts i båda hennes böcker. Den är Joanna.

 Kristina Svensson – olika bilder till olika böcker

Fyra olika bilder av samma person men bilderna ger lite olika intryck och budskap.

En av bilderna har jag använt som författarporträtt på min debutbok som är en humoristisk reseberättelse från Wales. En annan används just nu till författarpresentationen på webbsajten för min kommande presentbok från franska Rivieran. En bild finns tryckt på Förverkliga din bokdröm och en bild har jag använt till mina visitkort som kommunikationskonsult.

Vilken bild tror du jag använt till vilket ändamål? Hade det funkat om jag hade bytt bilder?

Fotografer: från vänster Johan Gustavsson, privat, självporträtt, modell house. 

Vill du ha mer inspiration till ditt författarporträtt har jag skrivit om det tidigare.

Publicerad iTips

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.