Meny Stäng

Sölve Dahlgren tar sig skrivtid

Sölve Dahlgren berättar i Förverkliga din bokdröm om boktitlar, både hur han tänkt när han namngett sina egna och för böcker utgivna på HOI förlag där han är VD. Har det blivit några nya boktitlar sedan den intervjun gjordes? 

bristrandphotography-7_LR2000px

Hur tänker ni på HOI när vi väljer titlar?

– Normalt sett har författaren ett eget förslag som de haft under hela tiden de skrivit boken. Om det är ett namn som känns helt rätt så kollar vi ifall det finns andra böcker sedan tidigare med samma titel för att undvika krockar och sammanblandningar. Ibland känner vi att titeln inte kommer att funka och då brukar vi börjar diskutera alternativ och bolla idéer. Man testar högt och lågt, brainstorming. Vilket kan bli rätt kul ibland, men just genom att inte förkasta något så kommer också de bästa titlarna. När man tittar på olika titlar på marknaden så inser man att det inte finns några givna svar på vad som funkar, bland bästsäljare finns det både böcker där titeln är ett enda ord och titlar uppbyggda av långa meningar. Men om det är en lång mening, är det bra med ett ord som sätter sig och som blir förkortningen. Som Hundraåringen i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Min nya roman, som hör till samma genre och kommer i slutet av maj, landade faktiskt i ett liknande upplägg. Den heter Fem stjärnor för Färglösa, där det sista ordet är namnet på en kommun och förmodligen blir vad boken kommer att heta när folk frågar efter den i bokhandeln under våren.

Med familj, förlag och andra uppdrag – hur får du tid att skriva?

– Det är mitt största problem – skrivtid. I höstas efter att min mamma dog bestämde jag mig för att det inte var någon annan som skulle ge mig mer tid. Det gällde att ta sig mer tid. Jag vet att den bästa tiden att skriva, för mig i alla fall, är på morgonen när hjärnan är tömd på intryck. Under, den alltför korta, sömnen har man bearbetat föregående dag och är redo för nya intryck. Undviker jag då att öppna mobilen för att kolla mejl utan går direkt till duschen och börjar fantisera om den värld jag för tillfället skriver om så laddar man för ett perfekt skrivpass. Så jag började ställa klockan 1-2 timmar tidigare än resten av familjen, gick upp och skrev vid köksbordet på det manus som skulle bli Färglösa. Det är så man producerar helt enkelt. Målet är att göra det varje dag, helg och vardag. Hemma och på resa. Det går inte alltid, men om jag missar ett skrivpass så får jag samma känsla som den som tränar regelbundet ”skit också, nu missade jag ett pass”.

Vad är ditt bästa tips till den som vill ha sin bok utgiven?

Lyckas som författare_omslag_3D– Skriv det du älskar och brinner för. Skit i vilken bok som toppar topplistan just nu. Om alla författare hade studerat topplistorna, skrivit något liknande och dessutom lyssnat på förläggare som har koll på vad som är hett just nu – då hade förmodligen inte Harry Potter, Hundraåringen, 50 shades eller Twilligtserien skrivits. Du ska skriva mycket och hela tiden. Dessutom ska du läsa mycket, både sådant du älskar och sådant du snubblar över. Du ska givetvis läsa min och Lars Rambes bok Lyckas som författare eftersom den ger dig en bra bild av hur bokbranschen fungerar och du kan få hjälp att välja väg i landskapet traditionellt förlag, egenutgivning eller Hoi-modellen. Sen ska du givetvis också läsa min nya roman Fem stjärnor för Färglösa. Det kommer visserligen inte att hjälpa dig det minsta i din kamp för att bli utgiven, men den är i alla fall rolig. (skratt).

Stort tack Sölve för att du delar med dig av dessa utmärkta tips. Jag föredrar också att skriva tidiga mornar. Lycka till med din nya bok. 

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

1 kommentar

  1. Pingback: Skriva böcker med rätt plats, tid och verktyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.