Meny Stäng

Susan Casserfelt tog hjälp av läsarna för att nå topplistorna

Susan Casserfelt debuterade 2013 med deckaren Prästens lilla flicka på egna förlaget Bars & Tone. Det första året gick försäljningen trögt men hösten 2014 sköt den fart och pocketboken har synts på topplistorna hos båda de stora nätbokhandlarna.

Adlibris plats 13

Vem är Susan Casserfelt och varför skrev du Prästens lilla flicka?

Susan_Casserfelt_Foto Malin_Sydne_2Idén till boken fick jag när jag bodde uppe i Örnsköldsvik under två år. Det dröjde dock lång tid innan jag började skriva, men jag förlade handlingen till Ö-vik, även om det var 15 år sedan jag bodde där. Att skriva en bok var lite av en chansning för mig. Jag kommer från ett arbetarhem och saknade förebilder. Dessutom stavar jag som en kratta. Jag har i hela mitt liv sökt efter ett yrke som kan fungera för mig, och nu när jag närmar mig 50 hoppas jag ha hittat rätt. Kanske.

Berätta om din bokutgivning!

Det har varit en lång resa (som du kan läsa om här i Min väg som egenutgivare).  Det är lätt att tro att man är klar bara för att manuset är det. Jag skrev om minst 4 gånger, skickade till förlag i omgångar men blev otålig och bestämde mig för att ge ut själv bara för att få hålla i boken. Jag lånade Förverkliga din bokdröm på biblioteket, läste innantill hur man satte boken. För att vaska fram ett bra tryckeri i Polen så lät jag provtrycka på två olika tryckerier. Resultatet var som dag och natt. Det är jag tacksam för idag.

WEBB_pocket

Vad har du ändrat mellan upplagorna?

Första upplagan kom ut i storpocket. Den fick ett bra mottagande och många gillade historien, men samtidigt fanns där flera korrekturmissar, vilket skavde extra mycket eftersom språket är min akilleshäl. Så när tillfället gavs beslutade jag mig för att omarbeta boken och ge ut Prästens lilla flicka som pocket. Jag slängde säkert 130 ex av storpocketen i återvinningen. Omslaget är A och O så jag passade även på att arbeta med bilden till omslaget och lägga in en ”blurb” (cirkel med betyg i). Den här gången tog jag in hjälp vid sättningen. Omslaget måste fungera både i affären intill andra böcker och på dator, i stort format och som litet ”frimärke”.

Hur har du marknadsfört boken?

Screen Shot 2014-12-04 at 19.42.38Dels bad jag de läsare som gillade boken att rekommendera den vidare, dels att skriva omdömen på både Adlibris och på Bokus. När jag skulle köra upp till Umeå passade jag på att stanna vid alla bokhandlare som låg på vägen upp i Västernorrland. Jag har erbjudit mig att signera boken i alla bokaffärer som jag besökt, erbjudit bok-bloggare recensionsex. Sedan ger jag alltid alla bokaffärer ett signerat ex så att de i butiken får upp ögonen för min bok.
Hur den hamnade på Bokus deckarlista har jag ingen aning om men Adlibris tog med den i ett pocket-mejlutskick och fick den att börja klättra på listan där.
Jag har köpt annonser i lokaltidningar i Västernorrland, men de upplevde jag inte gav någon utdelning. Däremot är det givande att vara med i artiklar och radio.

Hur ger du ut nästa bok i Högakustenserien?

Det har varit en oerhört givande resa att ge ut själv. Jag har lärt mig branschen på ett helt annat vis och inser att det krävs så oerhört mycket engagemang för att en bok ska synas. Så på din fråga svarar jag: skaffa mig en förläggare, hahaha.
Nu när jag vet att jag faktiskt kan skriva ”läsbart” och underhållande så vill jag nå ut till en större publik. Jag är dessutom utbränd så jag måste välja om jag ska posta böcker och fakturera eller skriva.

Stort tack Susan för dessa inspirerande erfarenheter som visar att en författare aldrig ska ge upp om sin bok. Särskilt roligt att höra hur Förverkliga din bokdröm var till hjälp. Fortsatt lycka till med försäljningen av Prästens lilla flicka samt skrivandet av nästa bok!

Porträttbilden är tagen av Malin Sydne

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.