Har du gett dig själv nyårslöftet att i år ska boken bli klar? Gratulerar! Då är du på god väg att förverkliga din bokdröm. Uppfinn inte hjulet igen utan läs och lär av andras erfarenheter. Varför inte passa på och fira det nya året med att köpa klapparna som kan hjälpa dig att förverkliga författardrömmarna?
Att skriva av Stephen King
Stephen King har skrivit kungen av skrivhandböcker; lättläst, underhållande och klok. Att skriva har två huvuddelar, ett CV och en verktygslåda. CV:t innehåller ett antal korta nedslag i Stephen Kings liv som förklarar hur och varför han blev författare.
Därefter går Stephen King föredömligt pedagogiskt igenom det han tycker en författare bör ha i sin verktygslåda. I översta facket finns sådant som ordförråd och grammatiktjafs (sic!). Allt känns enkelt och självklart.
Jag har skrivit mer om Att Skriva tidigare.
Typografisk handbok av Christer Hellmark
Typografisk handbok är en klassiker som kommit ut i många upplagor och är ett måste för den som vill ge sig på att formge sin egen bok eller bara vill lära sig mer om typsnitt. Det jag särskilt gillar är tonfallet. Den enda heliga regeln är att göra boken lättläst. Allt annat som självutnämnda förstå-sig-påare kan hävda är sanningar är istället konventioner som du kan bryta emot om du vill (förutsatt att boken blir lättläst). Frågar du mig är Typografisk handbok obligatorisk i varje bokhylla.
Publicera dig! av Susanne Holmgren
Publicera dig! av Susanne Holmgren är en komplett beskrivning av olika publicerings-möjligheter, förlagsutgivning, egenutgivning samt att publicera sig på nätet eller i tidningar. Tyngdpunkten ligger på förlagsutgivning och Susanne Holmgren går på ett pedagogiskt och nyktert sett igenom sådant som hur följebrevet kan se ut och vad förlagsavtal innehåller. Bra läsning för alla författaraspiranter om ekonomin i en bokutgivning och hur en förlagsutgivning går till.
Förverkliga din bokdröm av Joanna Björkqvist och Kristina Svensson
Har du inte redan skaffat Förverkliga din bokdröm bör du givetvis skynda att göra det :-). Den har kallats för en bibel med allt du behöver veta för att kunna publicera, marknadsföra och sälja din egen bok.
Bokens styrka är att lättlästa faktadelar mixas med inspirerande intervjuer. Totalt 27 personer delar med sig av både framgångar och misstag. Som om inte detta vore nog kompletteras dessa berättelser med intressanta uppföljningsintervjuer på temat vad hände sedan?
Skriv som ett proffs av Lennart Guldbrandsson
Skriv som ett proffs! är en behändig guide om skrivande. Lennart Guldbrandsson tar upp sådant som vad är en bra bokidé, hur gör du för att boken ska bli klar och hur bygger man upp en bok. På ett lättförståeligt sätt förklaras exempelvis den dramatiska strukturen och vanliga rollfigurer.
En liten bok om upphovsrätt av Göran Fagerström
En nätt och lättläst introduktion till ämnet upphovsrätt, ett ämne alla författare behöver känna till. Jag har skrivit mer utförligt om skriften tidigare.
Lyckas med bokutgivning – Sölve Dahlgren, Lars Rambe och Ann Ljungberg
Titeln passar perfekt till boken som innehåller allt du behöver göra för att just lyckas med din bokutgivning. Författarna har även skrivit uppföljaren Lyckas som författare (som är den som fastnat på bild). Den senare har ett bredare anslag men personligen föredrar jag Lyckas med bokutgivning som jag tycker har en bättre struktur.
Sölve Dahlgren är en av de medverkande i Förverkliga din bokdröm.
Skriv din bok och sälj den! av Dag Öhrlund
Skriv din bok och sälj den! är intressant för den som siktar på att ge ut sin bok på ett stort etablerat förlag. Dag Öhrlund varvar intervjuer med framgångsrika författare som Jan Guillou och Viveca Sten med information om skrivande och allt arbete som återstår efter att ett manus blivit antaget hos ett stort eller medelstort förlag.
Jag har skrivit mer om Skriv din bok och sälj! den tidigare.
Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius
Att skriva med glädje är det allra senaste tillskottet till min bokhylla. Jag fick den signerad i julklapp av Kim M Kimselius, en gåva som verkligen värmde. Innehållsförteckningen lockar med saker som ”låt dig uppslukas av berättelsen” och ”du ska skriva om det du bär inom dig”. Jag ser fram emot att läsa den!
Kim M. Kimselius berättar i Förverkliga din bokdröm bland annat om signeringar.
Andra böcker i min handbokshylla
Förutom boktipsen jag redan nämnt hamnade ytterligare några böcker i högen som jag fotograferade.
Tydliga texter av Jenny Forsberg har undertiteln snabba skrivtips och språkråd och det är precis vad det handlar om. Lättillgänglig.
Att ge ut en bok – så gjorde jag är en personlig berättelse om Peter Fowelins första bokutgivning.
Egenutgivarnas egna berättelser från HOI innehåller fjorton berättelser om egenutgivning. En av dem är min!
I Svenska skrivregler kan du slå upp att riksdagen ska stavas med gemen och Bonnierhuset med versal i början, när semikolon egentligen kan användas och ungefär allt annat du kan behöva veta.
Mediababe av experten på personligt varumärke Jacqueline Kothbauer utlovar 9 steg till spännande jobb och nya kunder.
Content Marketing, värdeskapande marknadskommunikation av Thomas Barregren och Pia Tegborg från Kntnt är inte så dum läsning för faktaförfattare.
Ett par böcker till (om bland annat bokmarknadsföring och förlagskunskap) som jag läst som e-böcker eller lånat på biblioteket finns bland de recensioner av skrivhandböcker jag gjort på min webbsajt.
Lycka till med att förverkliga din dröm!
Hoppas att du hittar någon eller några böcker bland de ovanstående som kan hjälpa dig. De flesta finns på bibliotek eller hos nätbokhandeln (Förverkliga din bokdröm bara hos Bokus).
Låt 2015 bli året då DU förverkligar din bokdröm!
Edit tillagt i april 2015: Lägger till nya boken #författarboken – från idé till releasefest av Kristina Svensson.