Meny Stäng

Vem tror du att du är? Hjälp att hantera omgivningens reaktioner

Så fort du berättar att du skriver en bok, särskilt om den handlar om dig själv, kommer du att få reaktioner från omgivningen. En del människor kommer att bli glada och göra allt de kan för att stötta dig. Andra kommer att ifrågasätta. Några gör det i syfte att såra, andra tänker sig bara inte för eller är avundsjuka för att du gör något de skulle vilja göra, men inte fått tummen ur att göra. 

Alla som skriver sin självbiografi kommer någon gång få höra “Men vem tror du är intresserad av att läsa om ditt liv?”. Skulle mot förmodan ingen säga det öppet till dig så kommer du någon gång att fundera över det själv. Självtvivel hör till. En liten dos tvivel gör ingenting om det leder till reflektion och förbättringar av manuset. Men det är illa om tvivlet lägger sig som en våt filt över dig så att du tappar motivationen och lägger manuset åt sidan.

Fokusera på att bli klar för läsarnas skull

Mitt råd är att lyssna på de som peppar dig och ignorera dem som medvetet eller omedvetet försöker trycka ner dig. Det är lättare sagt än gjort. Alla författare har fått höra “men vem tror du är intresserad?” någon gång. Även efter att vi fått synliga bevis på att tusentals läsare bevisligen vill läsa vad vi har att säga, så ligger sådana kommentarer ändå kvar och skaver.

Därför vill jag upprepa det jag skrivit på andra platser, att alla har en historia att berätta och att allas historier är värda att bevara för eftervärlden. Sedan får du vara beredd på att det antagligen inte kommer att stå tusentals personer i kö för att köpa din bok när den är klar. Men den kommer att vara extremt viktig för en del läsare. Kanske är det bara en enda person som kommer att uppskatta boken, men det är ändå värt att teckna ner dina minnen. De personer som längtar efter din bok kommer att vilja läsa den så fort som möjligt. Därför är det bäst att bara ignorera belackarna och inte lägga tid på att svara. Annars är det frestande att ge dem svar på tal och uppmana dem att de också borde skriva ner sina memoarer. 

Vill du läsa om andras liv?

Skulle du ändå drabbas av tvivel, vänd på steken: skulle du vilja läsa vad din mormor drömde om när hon var ung? Veta varför din farfar blev brandman/upptäcktsresande/gruvarbetare eller vad han nu blev? Är du nyfiken på hur dina grannar träffade varandra? Undrar du om kontorsskvallret att din kollega suttit i fängelse är sant? Om svaret på någon av dessa frågor är ja, då finns det antagligen andra som vill veta saker om dig. (Här fick du samtidigt en hint om några tidsperioder i ett liv som andra är nyfikna på).

Något annat som kan hjälpa är att ha din drivkraft klar för sig. Varför vill du skriva en bok om ditt liv? Är det terapi för att bearbeta tuffa händelser och få en chans att ge din version? Eller vill du dokumentera din uppväxt för att dina barn, barnbarn och barnbarnbarns skull? Vill du skryta med allt du uppnått? Eller bara skriva för att du gillar att skriva? Skriver du till dig själv eller till någon annan? Detta är något vi kommer återkomma till på flera ställen i boken. Det viktigaste är dock att du sätter dig och skriver nu. 

Handbok hjälper dig skriva om ditt liv

Ovanstående är ett utdrag ur första kapitlet i en handbok om att skriva din självbiografi. I den ger jag, Lennart Guldbrandsson och Kim M. Kimselius dig en massa övningar och pepp för att hjälpa alla som vill skriva ner sitt liv bra möjligheter att bli färdiga.

Mer läsning

Är du nyfiken på boken kan du börja läsa ett smakprov.

Lycka till med din bok!

Publicerad iTips för skrivfasen, Tre hattar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.