Meny Stäng

5 viktiga tips för författare 2019

Det är dags igen för min nyårslista med tips för författare inför det kommande året. Årets lista ser ut så här. 

  1. Följ förra årets råd
  2. Håll hjärnan i trim
  3. Skaffa en företagshatt
  4. Fokusera på ditt 
  5. Prenumerera på dinbokdrom

Efter att ha läst dessa visdomsord är det bara att återgå till brasan, manuset eller vad som nu står på agendan för nyår. Själv satsar jag på mycket vitlök i hopp om att bli av med en envis förkylning. Jag har väntat hela veckan på att den ska försvinna så jag kan skriva det här inlägget. Familjen tycker jag är galen som inte lägger ner och struntar i att posta något. Men jag försöker att pressa ur mig lite förklaringar. Om det inte blir särskilt begripligt är det ett tecken på att jag ätit för lite vitlök. 

Repetera förra årets tips

När jag tittar tillbaka på förra årets lista med de fem viktigaste tipsen för författare tycker jag att de råden håller riktigt bra i år också. Jag föreslår bland annat att du ska strunta i att lägga tid på listor som den här, inte tro på tvärsäkra uttalanden utan alltid värdera informationen och fatta egna beslut samt aldrig misströsta utan tro på ditt skrivande. Jag är också inne på vikten av att vårda sin kreativitet, något som var temat för den lila boken från Tre hattar. 

Håll hjärnan i trim

Det blir så tydligt med en veckas feber hur svårt det är att skriva något vettigt när kroppen inte är på topp. Förra året sjöng jag skogspromenadens lov. De är utmärkta för att få struktur på trilskande manus. Men ibland har man bråttom och då kan det vara perfekt att skjuta in lite snabb styrketräning ett par gånger per skrivpass. Några armhävningar här och ett par knäböj där är lätt att få in. Jag tycker det bryter upp skrivkramp effektivt. Dessutom lär styrketräning vara bra för hjärnan. Hjärnan är författarens viktigaste instrument. 

Skilj på företagshatt och kreativ hatt

Så fort du publicerar din första bok blir du företagare, varken du vill det eller inte. Det betyder inte att du måste se ditt skrivande som ett jobb som du ska tjäna pengar på. Det är inget fel på att se ditt skrivande som en underbar hobby, något du gör för att det ger dig en personlig tillfredsställelse. Att ditt skrivande är en hobby betyder dock inte att du behöver låta varenda bondfångare i branschen utnyttja dig. Därmed behöver du lära dig en del grundläggande författarekonomi

Medan ditt kreativa jag alltid strävar efter perfektion kanske du behöver kompromissa ibland och prioritera när du har företagarhatten på. Detta är något jag ska utveckla vidare en annan dag. 

Ha fokus på ditt skrivande

Jag spår att bokbranschen under 2019 stabiliseras efter några turbulenta år då en del förlag försvunnit och nya aktörer tillkommit. Oavsett tempot på förändringar är det som författare alltid rätt att fokusera på sitt skrivande och sina läsare, samt inte bry sig allt för mycket om vad som sker i branschen för övrigt. Framförallt är det slöseri med tid att vara avundsjuk på andras framgång.

Duktiga idrottare fokuserar enbart på sina prestationer, hur konkurrenterna kör kan de ej påverka. 

På temat framgång gratulerar jag Sofia Jarlo som 28 december toppade försäljningslistor i fyra kategorier på Amazon med boken Into the Unknown. Sofia var för övrigt en av de första som läste Författarboken och tog till sig innehållet. Fantastiskt roligt att se henne omvandla teori till praktik på detta sätt.

Prenumerera på dinbokdrom

I två år i rad har jag publicerat författartips varje söndag. Jag har ännu inte bestämt hur jag ska göra under 2019 men om du prenumererar så missar du inga inlägg, oavsett hur tätt eller långt emellan de kommer. Läs mer om alternativen för att prenumerera

PS! Missa inte att jag förra veckan erbjöd er att komma med önskemål för 2019.

Publicerad iBlandade författartips

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.