Meny Stäng

5 viktigaste tipsen för författare 2018

Det är säsong för listor och tvärsäkra tips igen. Förra året listade jag andra författares mål och förrförra gav jag tips för mer och bättre skrivtid. I år kommer tipsen som går över alla andra tips, nämligen de allra viktigaste tipsen :-).

1) Slösa inte tid på sådana här listor!

Sluta slösurfa runt på nätet och skriv istället. Att skriva är vad du brinner för (annars har du kanske hamnat på fel blogg) och därför det du ska ägna dig åt så fort du har möjlighet. Att skriva regelbundet är bästa sättet för att bli bättre på skrivandets hantverk. Och att skriva fler böcker är bästa sättet att marknadsföra dina böcker på. Sätt därför fingrarna på tangentbordet bums.

2) Lämna datorn omedelbart och gå ut!

Att i alla lägen förorda att händerna ska vara på tangentbordet är ett riktigt kass råd. För att du ska kunna leva på ditt författarskap behöver du en långsiktigt hållbar livsstil. Du gör ingen glad om du springer med huvudet före i den berömda väggen. Författare dignar idag under stora krav på produktivitet och marknadsföring. Många bränner ut sig.

Gör inte det utan prioritera alltid din egen hälsa först. Dagliga promenader är ett måste. En författarhund är inte fel. Andra saker att prioritera är att krama familjen så mycket du kan (förutsatt att de vill bli kramade, det kan vara bäst att fråga först). Förslag på saker du kan hoppa över hittar du i inlägget 5 tips för mer skrivtid.

3) Tro inte på några tvärsäkra uttalanden!

Vi lever mitt i en digital samhällsrevolution. Det enda som är garanterat säkert är att saker och ting förändras. Det gäller allt från hur bilar körs, hur vi bokar tid för att träffa läkare till hur böcker säljs. Att då lita på tvärsäkra uttalanden om Det Enda Rätta Sättet att göra saker på är korkat.

Dessutom finns det inte ett rätt sätt att skriva, marknadsföra eller ge ut böcker på. Allt beror på bokens och författarens förutsättningar. Jag vet att jag tjatar om detta men en bra grund är att skaffa sig kunskap (exempelvis genom att lusläsa Författarboken från pärm till pärm) och sedan fatta beslut som passar dig just där du är.

(Som du säkert redan räknat ut gäller rådet att inte lita på några tvärsäkra uttalanden även mina :-)).

4) Misströsta ej!

Ibland känns det som att hela bokbranschen är full med hajar som står redo att sno en på pengar, som att varenda kotte säljer fler böcker än vad jag gör och att berget med saker jag borde göra är helt oöverstigligt. Så är det för alla andra också.

Däremellan finns dagar när allt känns fantastiskt, när jag är grymt nöjd över något jag skrivit och tycker att jag är lysande på att formulera mig. Så är det för alla andra också.

När det känns tufft, prata av dig med kollegor och fokusera sedan på varför du skriver. När livet leker, dela med dig av känslan till kollegor. Misströsta inte utan gläds åt din förmåga att skapa. Skillnaden på framgångsrika författare och de som gav ut en enda bok stavas ofta: E-N-V-I-S-H-E-T.

5) Läs #dinbokdröm varje söndag!

Ibland behövs påfyllnad av inspiration och kunskap. Det försöker jag bidra med när andan faller på. Nu har jag hållit i frekvensen och publicerat inlägg varje söndag under en längre period. Jag ser på besöksstatistiken att en del av er är trogna besökare och återkommer varje vecka.

Fortsätt gärna med det. Du kan dessutom prenumerera på bloggen så att inläggen levereras direkt i din e-post. Jag lovar inte att jag publicerar varje söndag (se punkt 2) men jag har en del förberett material att ta till vid behov och ett par pågående bloggserier som jag vill fortsätta med (som annonsering, FAQ och författare berättar). Du kan förresten bidra till att jag prioriterar att skriva här genom att dela det jag skriver med skrivande vänner. Ju fler läsare, ju mer inspirerande är det för mig att lägga tid på bloggen. Det går också bra att lämna in önskemål på ämnen.

Lycka till!

Det var det hela. Nu är det bara för dig att följa mina finfina råd. Jag ska försöka att leva som jag lär och följa dem jag också. Under 2018 planeras en bok om samarbete från Tre hattar och kanske får jag även klart manuset med arbetsnamnet Nå ut med din bok.

Publicerad iTips

Mer läsning

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.