Meny Stäng

7 skäl till att samarbeta med andra författare

Att samarbeta med kollegor är det nya svarta för kreativa personer. I takt med att branschen och samhället förändras krävs nya arbetssätt för att utvecklas och kunna leva på sitt skapande. Författare behöver själva ta ett allt större ansvar för sitt författarskap. Ett sätt är att samarbete med andra. Sju anledningar till att samarbeta med andra författare är dessa:

  1. Du kan skapa bättre verk än på egen hand.
  2. Du får en kollega att bolla med!
  3. Du utvecklas och lär dig nya saker.
  4. Genom att dela på jobbet kan ni bli klara snabbare.
  5. Verket säljer mer genom att ni gemensamt har fler fans.
  6. Du får automatiskt deadlines att arbeta emot.
  7. Delad glädje är dubbel glädje.

Fler och bättre verk genom samarbete

1) Genom att samarbeta kan en duo, trio eller en större grupp författare skapa helt andra verk än vad du kan göra på egen hand. Flera huvuden är klokare än ett och kan kläcka mer unika idéer och lösa problem snabbare. Dessutom har ni gemensamt fler erfarenheter att hämta inspiration ifrån. En av er kanske är expert på att skriva dialog medan den andra är bra på gestaltning. Då blir boken bättre om ni jobbar ihop än om ni skriver varsin.

2) Den fördel som de allra flesta är ute efter är att få en kollega att bolla alla aspekter av yrket med. Andra författare är de enda som riktigt förstår hur besatt man kan bli av sitt bokprojekt, hur mycket det betyder att få positiv respons och exakt hur stora självtvivel man kan drabbas av. Det betyder mycket att inte vara ensam vid dessa tillfällen!

3) Du kan lära dig mer om yrket genom att samarbeta med någon med andra kunskaper. Slå dig ihop med någon som är duktig på något du inte kan och utvecklas genom att jobba ihop.

4) Du behöver inte skriva vartenda ord i hela boken själv utan din arbetsmängd blir mer hanterbar. Att dela arbetet med en kollega betyder sällan att boken tar hälften så mycket tid från dig eftersom ni behöver diskutera boken sinsemellan. Men det utvecklar å andra sidan boken och gör den bättre. Ökad produktivitet är viktigt idag för att ha chans att kunna leva på sitt skapande.

5) Ni kan sälja mer tillsammans genom att ni gemensamt har ett större nätverk. Att vara flera personer som berättar om boken för andra ökar sannolikheten att ni får igång den berömda snöbollen så att boken säljer sig själv.

6) Du får automatiskt deadlines att arbeta emot. Att en kollega väntar på dina texter kan vara ett effektivt sätt att hålla skrivkrampen borta.

7) Delad glädje är dubbel glädje. Det är underbart att ha en kollega eller två att fira framgångar med!

10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär 

För närvarande arbetar Tre hattar det vill säga Kim M Kimselius, Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson på vår tredje gemensamma handbok för författare. Denna gång tacklar vi ämnet samarbete. Efter ett upprop har vi har fått in massa fina exempel till boken från olika läsare. Med hjälp av dessa tror jag att vi kommer att skriva vår bästa bok hittills – vilket inte vill säga lite för vi har fått fantastiska läsarreaktioner på den förra boken 10 tips för att leva på din kreativitet.

Publicerad iTips, Tre hattar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.